UPDATE! Băsescu: Ponta a fost OFIŢER acoperit al SIE în perioada 1997-2001. A încălcat Constituţia iar Meleşcanu l-a ajutat să-şi ascundă trecutul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în această seară, la Realitatea Tv, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001, iar şeful SIE, Teodor Meleşcanu, l-a ajutat să-şi acopere trecutul. Băsescu a spus că este “o ilegalitate constituţională”: “Conform Constituţiei României, activitatea de procuror este INCOMPATIBILĂ cu orice altă activitate. Aici a făcut o greşeală şi Serviciul, că l-a recrutat”.

UPDATE 14 octombrie: Premierul Victor Ponta susţine că Traian Băsescu spune “numai minciuni”, fără a nega însă, cu subiect şi predicat, că a fost ofiţer sub acoperire. “Din 1995, când am terminat Facultatea de Drept, am respectat legile şi mi-am servit ţara şi voi face acest lucru în continuare”, a arătat el. 

Ponta a adăugat că se va ruga pentru Băsescu astăzi, la moaştele Sfintei Parascheva, pentru că îl vede  “extrem de tulburat şi frământat”.

Iniţial, preşedintele Traian Băsescu îi spusese realizatorului emisiunii „Jocuri de putere”, Rareş Bogdan, că va devoala totul „în această campanie, până pe 2 noiembrie”.

„Am promis. Este obligaţia mea să spun, cu argumente, fără documente de la servicii (secrete – n.r.). Este spre binele lui, se eliberează”.

Traian Băsescu promisese că va dezvălui „de faţă cu toată presa” cine a fost agentul sub acoperire, dar este clar că a programat totul pentru această seară la o emisiune de maximă audienţă şi unde a putut explica pe larg, cu documente şi fără să fie presat de timp („avem publicitate” sau „se termină emisiunea”).

“Fostul lui şef de la SIE îi va rânji în faţă”

Traian Băsescu a spus apoi că unul dintre candidaţi trebuie să recunoască că este ofiţer acoperit, pentru că altfel, “îi va rânji în faţă fostul şef”.

“Îi va rânji, când va fi preşedinte. Că îi rânjeşte acum, când este Prim-Ministru, încă mai merge”, a continuat Băsescu.

După aceea, Traian Băsescu a scos documentele pe masă iar argumentul său suprem a fost că “Victor Ponta era procuror când a devenit agent secret iar conform Constituţiei României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Aici a făcut o greşeală şi serviciul că l-a recrutat”.

“Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE, ceea ce arată şi saltul lui de la simplu procuror de la parchet de judecătorie direct la Parchetul General fără să aibă vreun dosar notabil rezolvat“, nu s-a mai ferit preşedintele.

“Meleşcanu a iniţiat o HG care îi proteja pe foştii ofiţeri, semnată de Ponta”

Printre acuzaţii se numără şi aceea că „Teodor Melescanu este complice cu Victor Ponta” în iniţierea unei Hotărâri de Guvern semnate de Ponta şi adoptate în 2013, prin care a fost extinsă protecţia acordată atât ofiţerilor, cât şi a celor care şi-au încetat raporturile cu SIE.

Este vorba, mai precis, de modificarea Hotărârii de Guvern adoptate de Guvernul Năstase în 2002, care cuprinde Lista cu categoriile de informaţii secret de stat şi, în anexă, Lista personalului Serviciului de Informaţii Externe – respectiv ofiţerii în activitate şi cei acoperiţi.

Concret, HG 223/2013 de modificare a Legii de organizare a SIE cuprinde un articol în plus faţă de HG din 2002, articol prin care „Ponta s-a protejat”.

În opinia lui Traian Băsescu, Meleşcanu a “sacrificat” SRI de dragul relaţiei de prietenie cu tata-socru (Ilie Sârbu, n.r.). 

„Ei (Meleşcanu şi Ponta – n.r.) au modificat legea de organizare a SIE prin Hotărâre de Guvern. HG 223/2013 nu a ajuns în CSAT. Era obligatoriu. Aşa prevede legea. (…) A participat la ascunderea unei incompatibilităţi prevăzute în Constituţia României”, a arătat Traian Băsescu.

“Au vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt pe Meleşcanu, pentru că a sacrificat SIE de dragul de a face acea extindere (în HG 223/2013, privind protecţia ofiţerilor – n.r.) de la ofiţeri activi la rezervişti. (…) Este cel mai grav incident de insecuritate”, a adăugat preşedintele.

Constituţia interzice unui procuror să deţină orice altă funcţie

Preşedintele a explicat că “Art. 131 din Constituţia României – în cea veche, pentru că în Constituţia nouă apare la Art. 132 – prevede că funcţia de procuror este incompatibilă cu oricare altă funcţie”. 

“Nu vorbesc despre Legea 92/1992 (în vigoare în anul 1997, când Victor Ponta era procuror, lege care prevede, la Art 110: „Funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, n.r.), ci despre Constituţia României”, a insistat preşedintele.

“L-am întrebat pe Meleşcanu dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri, a invocat HG şi nu a răspuns”

Traian Băsescu a mai spus că l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, “iar acesta a invocat, în loc să răspundă, HG care extindea protecţia şi asupra foştilor ofiţeri”.

CV-ul lui Ponta

Potrivit CV-ului, Victor Ponta a absolvit Facultatea de Drept în 1995, iar până în 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti.

Apoi, Ponta a sărit direct în funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie (Parchetul General), secţia Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică, unde a stat până în anul 2002.

Între anii 2000 şi 2001, Ponta a ocupat funcţia de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor.

Aflăm acum că, în tot acest timp, Victor Ponta a fost atât magistrat (procuror), cât şi ofiţer acoperit al SIE (adică cu misiuni externe), ceea ce, pe de o parte, încalcă Constituţia României, iar pe de alta, era ţinut ascuns de candidatul Ponta la Preşedinţia României. 

Dacă ar fi să luăm în considerare că “din Servicii nu se iese decât cu picioarele înainte”, Ponta nu ar fi trebuit să ajungă niciodată parlamentar (funcţia de ofiţer – chiar şi sub acoperire – este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, potrivit legii) şi, cu atât mai mult, Prim-Ministru.

Asta, evident dacă şeful SIE (din 2012), Teodor Meleşcanu, nu i-ar fi ascuns Preşedintelui României că Ponta a fost ofiţer acoperit. Potrivit legii, la numirea fiecărui ministru sau prim-ministru, şeful statului cere o astfel de informaţie de la toate serviciile secrete. 

Iată declaraţiile complete ale lui Traian Băsescu:

– “Asta a afectat încrederea mea în conducerea Serviciului. După ce am aşteptat un timp, am deschis o corespondenţă oficială: l-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofiţeri-acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi. Şi mi-a dat hotărârea de guvern prin care mi s-a spus că este secret de stat. Or, eu am acces la secretele de stat. Preşedintele cere informaţii despre acoperiţi în Guvern. Ambele servicii le-am întrebat cu privire la Guvern. Unde este lucru extrem de în neregulă.

– Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent. Preşedintele a cerut în mod legitim o informaţie unui serviciu secret. Şi mi s-a comunicat că este secret conform HG. E prima dată în istoria României când se întâmplă asta. Eu nu am mai avut încredere în Meleşcanu. A creat un precedent inacceptabil. Preşedintele când este validat, scrie legea, citat din legea secretului de stat.

– Vina lui Ponta  nu este că a fost ofiţer-acoperit, ci că nu a spus. Uitaţi-vă câţi ofiţeri-acoperiţi sunt şi în Parlament. M-am dus la SIE, am strâns Colegiul de comandă al SIE, şi le-am spus că nu îl voi tolera. Discuţia a fost de 30 de secunde. Discuţia a fost în primăvară şi am spus că voi face public acest lucru la momentul în care voi considera.

– Acest lucru era cunoscut deja în tot serviciul. Dacă nu aş fi făcut publică întâmplarea, un alt şef de serviciu ar fi putut crede că dacă a mers în timpul lui Meleşcanu, de ce nu ar merge şi în timpul meu.

– E treaba lui Ponta ce face. Nu cred că se va retrage din cursă (…) Eu ştiu că e mincinos.

– Pentru Meleşcanu a fost un joc pentru a proteja un coleg de parlament, prieten cu tata- ocru (Ilie Sarbu, n.r.), hai să-l acoperim şi pe nepotu’, care întâmplător e prim-ministru. Relaţia lui Melescanu cu tata-socru a făcut ca Meleşcanu să pună mai presus interesul de a-l proteja pe Ponta.

– Pentru mine, Meleşcanu a fost o mare decepţie ca şef al SIE, a făcut politică, a influenţat decizii politice, nu aşa am vrut eu serviciile.

– La numirea Guvernului (Ponta – n.r.) am întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv. La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi.

– Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru.

– Neliniştea mi-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă.

– Dramatică e minciuna. Dramatică e incompatibilitatea. Ponta avea studii juridice şi mare lucru dacă nu se şi pregătea să devină doctor şi el nu respecta art. 131 din Constituţie cu incompatibilităţile procurorilor. În Constituţia veche, la art. 131 este stipulată “incompatibilitatea dintre procuror şi orice altă activitate”, iar în Constituţia nouă, aceast ă prevedere apare la art. 132.

– Este o ilegalitate constituţională faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.