Pentagonul de la Deveselu, disputat de investitori straini si romani

Peste 60 de investitori romani si din Grecia, Bulgaria si SUA s-au intalnit joi, la Caracal, la “Zilele Industriei”, cu delegatia americana care va amenaja baza militara de la Deveselu. Marti, la Bucuresti, a avut loc o alta intalnire, unde au fost prezenti 175 de investitori din Romania, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite. Firmele reprezinta domenii precum constructii industriale, infrastructura, logistica, comunicatii si IT, precum si securitate, fiind interesate sa prinda un contract la viitoarea baza care va gazdui elemente al scutului de aparare antiracheta al SUA. Lucrarile  sunt programate sa inceapa in primavara lui 2013, dupa adjudecarea contractelor la licitatie. Despre criteriile de selectie sau calitatea lucrarilor este de prisos sa precizam ca nu sunt cele obisnuite in Romania

Corpul de geniu al fortelor terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE) va aproba 2 contracte. Un contract va include constructiile Agentiei de aparare antiracheta (MDA), cu valoare intre 100 si 250 de milioane de dolari. Este vorba despre infrastructura zonei de lansare, o cladire pentru asistenta, o centrala electrica de rezerva, un depozit, o cladire de control al accesului si una de control al securitatii.

Pentru acestea se cere ca principalul contractor sa fie o companie americana, care poate intra in parteneriat cu o alta.

Constructii industriale, infrastructura, logistica, comunicatii si IT

De asemenea, vor fi construite un al doilea depozit, o centrala electrica ce nu va deservi misiunea, fundatia, o statie de pompieri, infrastructura si utilitatile sitului. Pentru acestea nu este impusa conditia ca principalul contactor sa fie american. Deoarece acest contract va contine unele informatii clasificate, contractorul general va fi obligat sa detina o autorizatie de securitate.

Cel de-al doilea contract – cu valoarea intre 25 si 100 milioane de dolari – va include toate constructiile Fortelor Navale ale SUA, cu o infrastructura mai redusa in perimetrul elementelor sistemului de aparare antiracheta al SUA. Contractorul general nu va avea nevoie sa detina o autorizatie de securitate.

Lucrarile cuprinse in acest al doilea contract cuprind un centru de control al accesului, unitati de cazare si mancare, un depozit, o unitate sanitara, o cladire pentru lucrari publice, precum si utilitatile si infrastructura sitului.

Lucrarile incep in primavara lui 2013 si dureaza 2 ani

Lucrarile vor incepe in primavara anului viitor  si vor dura 2 ani, iar presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta inca din 21 mai, cu ocazia Summitului NATO de la Chicago, ca firmele romanesti vor avea acces prioritar la lucrarile de amenajare a bazei de la Deveselu.

“Eu cred ca in luna iunie veti vedea armata americana facand oferte publice, explicand intai mecanismul in doua sesiuni de pregatire a agentilor economici, a firmelor, una la Bucuresti si una la Caracal. Deci, firmele vor putea sa vina, nu le exclude nimeni, sa speram ca romanii vor da oferte bune pentru a deveni furnizori. Pentru ca incep multe, incepe constructia, hrana, sunt multe. E atata logistica la construirea unei astfel de baze si apoi la exploatare! Deci da, firmele romanesti vor avea acces si sper sa il aiba cu prioritate pentru ca sunt de acasa, ar trebui sa dea cele mai bune oferte”, a afirmat presedintele Basescu.

Iata ca americanii au venit si au prezentat firmelor romanesti – dar nu numai – planul viitorului Pentagon de la Deveselu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.