Bilanţ DGA: Procurorii anticorupţie au prins 266 de angajaţi ai MAI, membri ai unor grupări infracţionale organizate

Procurorii anticorupţie au destructurat anul trecut 34 de grupări infracţionale organizate în care au fost implicaţi 266 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care au săvârşit fapte de corupţie în cazuri de contrabandă, evaziune fiscală, sustragere de produse petroliere, înmatriculări în fals sau eliberarea frauduloasă de permise de conducere, se arată în Bilanţul activităţii pe anul 2012 al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Pe de altă parte, ca urmare a acţiunilor preventive derulate, au fost consemnate 181 situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat lucrătorii DGA atunci când li s-au oferit bani sau alte foloase în schimbul unor servicii, ori au denunţat cazuri în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie. 

Bilanţul a fost prezentat, miercuri, de directorul general al instituţiei, chestor de poliţie dr. Jănică Arion-Ţigănaşu, în prezenţa secretarului de stat Anghel Andreescu, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, precum şi a numeroşi invitaţi.

“A fost documentată activitatea infracţională a 34 de grupări organizate, compuse din 404 persoane, dintre care 266 lucrători ai ministerului. În sarcina acestora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în conexiune cu contrabandă, evaziune fiscală, sustragere de produse petroliere, înmatriculări în fals şi, nu în ultimul rând, eliberarea frauduloasă de permise de conducere”, a arătat directorul general al DGA.

La capitolul cercetare penală, poliţia judiciară din cadrul DGA a urmărit, în principal, instrumentarea unor dosare complexe şi utilizarea unor mijloace moderne de probare a faptelor de corupţie, sub directa coordonare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) sau structurilor teritoriale ale acestora.

“Din această perspectivă, evidenţiem colaborarea derulată cu procurorii de caz şi ascendenţa indicatorilor de cercetare penală, aspecte reflectate şi de Raportul MCV, dat publicităţii în luna iulie 2012, în care se precizează: „În ultimii 5 ani, DGA a demonstrat creşteri în detectarea şi urmărirea faptelor de corupţie din cadrul MAI, cu un număr crescător de investigaţii şi rechizitorii ale procurorilor, rezultate din sesizare proprie””, a precizat chestorul Arion-Ţăgănaşu.

5.433 de persoane cercetate, 2.247 de la MAI

Concret, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la Parchet 3.020 lucrări şi dosare penale (+21% faţă de anul 2011). Dintre acestea, 1.365 au fost din sesizare proprie (+7%), iar 1.655 primite de la parchete (+35%).

În baza probatoriilor administrate s-a dispus începerea urmăririi penale în 576 dosare penale (+18%), dintre care 77 la DNA şi 499 la structuri teritoriale ale PÎCCJ.

Procurorii de caz au emis rechizitorii în 384 dosare şi au dispus sancţiuni administrative în 87 de dosare (SUP art. 181). Faţă de 2011, numărul rechizitoriilor a crescut cu 22%.

Din totalul numărului de rechizitorii, 218 au fost emise în dosare în care au fost implicaţi lucrători ai ministerului.

Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 5.433 persoane (+4%), dintre care 2.247 lucrători M.A.I.

Din cele 1.726 persoane învinuite (–11%), 347 provin din cadrul ministerului, 31 având funcţii de conducere şi 316 funcţii de execuţie.

Luare de mită 32%, dare de mită 25%

Tipologia faptelor de corupţie: 32% sunt acte de luare de mită, 25% dare de mită, iar 27% – infracţiuni la Legea nr. 78/2000:

Au fost inculpate 908 persoane (–20%), dintre care 225 lucrători ai MAI, 19 cu funcţii de conducere şi 206 de execuţie.

Totodată, a scăzut numărul persoanelor arestate preventiv (–39%), respectiv a personalul MAI arestat.

Scăderile înregistrate la numărul de persoane învinuite, inculpate şi arestate din anul 2012 comparativ cu anul precedent, au fost cauzate de cifrele mari înregistrate la aceşti indicatori ca urmare a activităţilor de amploare derulate de DGA la frontiera non-UE, în lunile ianuarie-februarie 2011.

Dosarele vameşilor şpăgari

Astfel, în dosarele instrumentate în PTF Siret, Naidăş, Foeni şi Albiţa, s-au consemnat 237 inculpaţi, dintre care168 au fost arestaţi preventiv.

“În ceea ce priveşte finalitatea acestor 4 dosare instrumentate, menţionăm calitatea actelor procedurale întocmite de poliţia judiciară a DGA evidenţiată de celeritatea condamnărilor pronunţate. De exemplu, la nivelul Curţii de Apel Timişoara s-a hotărât condamnarea, în primă instanţă, a unui grup de 10 inculpaţi (4 poliţişti de frontieră şi 6 contrabandişti – lotul „Moraviţa II”), care au primit pedepse de la 4 luni la 6 ani şi 6 luni închisoare cu executare, în funcţie de participaţia fiecăruia la activitatea infracţională”, se precizează în bilanţ.

183 de acţiuni de prindere în flagrant

Pentru a proba faptele de corupţie, în anul 2012 ofiţerii DGA au organizat 65 de supravegheri operative şi 183 de acţiuni de prindere în flagrant. Acestea au vizat 203 persoane cercetate pentru comiterea diferitelor infracţiuni.

Pentru poliţiştii DGA specializaţi în domeniile prindere în flagrant şi testare a integrităţii profesionale au fost desfăşurate activităţi care au urmărit îmbunătăţirea pregătirii teoretice, respectiv a deprinderilor practice.

Condamnări

În anul 2012, instanţele de judecată au pronunţat 370 de hotărâri (în dosare aflate în diferite grade de jurisdicţie), dintre care 181 au rămas definitive. Totodată, instanţele au condamnat, în total, 699 persoane, dintre care 289 definitiv. Din rândul persoanelor condamnate definitiv, 121 au fost angajaţi ai MAI.

Din totalul dosarelor în care s-au efectuat acte procedurale pentru perioada 2005 – 2012, procurorii de caz au dispus 1.568 de rechizitorii, fiind pronunţate de către judecători 1.598 de hotărâri (în diferite faze ale procesului penal), dintre care 921 definitive.

În perioada amintită, instanţele de judecată au condamnat peste 1.700 de persoane (din care 61,5% definitiv).

Din rândul persoanelor condamnate, 608 au reprezentat angajaţi ai MAI: 28% ofiţeri, 69% agenţi/subofiţeri şi 3% personal contractual.

Persoanele condamnate din cadrul MAI sunt 74% din domeniul ordinii şi siguranţei publice, 21% din administraţia centrală şi 5% din aparatul central.

Analiza datelor obţinute de DGA cu privire la finalitatea judiciară a dosarelor instrumentate la nivelul unităţii a scos în evidenţă faptul că instanţele de judecată au dispus aplicarea următoarelor sancţiuni:

  • închisoare: 1.644 condamnări (413 cu executare şi 1.231 cu suspendare);
  • amenzi: 37.

Pe parcursul judecăţii, 77 persoane au fost achitate, 48 provenind din cadrul MAI. De asemenea, în 14 situaţii instanţa a hotărât încetarea procesului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.