Bilanţ DGA: 83 de corupţi din MAI, condamnaţi definitiv în ultimul an. Cap de afiş: poliţiştii şpăgari de la Moraviţa

Instanţele au pronunţat anul trecut în dosarele instrumentate de DGA 280 de hotărâri judecătoreşti – 170 definitive – prin care au condamnat 484 persoane, 247 definitiv, 83 fiind lucrători ai MAI ce au săvârşit acte de corupţie, se arată în bilanţul pe 2013 al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). În cei opt ani de activitate a DGA instanţele de judecată a dat peste 1.000 de hotărâri definitive şi au condamnat 2.256 persoane, din care 748 (aproape 60%) angajaţi corupţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Iată soluţionări în instanţă ale cazurilor cele mai relevante:

  • În 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe cei 19 inculpaţi din dosarul „Angajările ilegale la ISU Dobrogea”: 5 inculpaţi, între care şi fostul şef al ISU Constanţa şi membrii comisiilor de angajare au primit câte 3 ani şi 6 luni de închisoare, 13 au fost condamnaţi cu suspendare iar unul a fost achitat.
  • În dosarul “Frontiera”, din 2011, Curtea de Apel Timişoara a pronunţat, în 31 ianuarie 2014, sentinţe definitive pentru cei 63 inculpaţi din lotul Moraviţa 1 (din care 44 lucrători ai MAI). Numai unul a scăpat, restul de 62 fiind condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 luni închisoare cu suspendare şi 4 ani cu executare. Condamnaţii au fost obligaţi să plătească despăgubiri de peste 33 de milioane lei, reprezentând contravaloarea ţigărilor introduse ilegal în ţară, plus taxele şi accizele neplătite.
  • În acelaşi dosar, lotul Moraviţa 2, Curtea de Apel Timişoara a pronunţat în primă instanţă, la 29 ianuarie a.c., 27 de condamnări cu pedepse cuprinse între 3 ani închisoare cu suspendare şi 8 ani cu executare. Din cei 27 de condamnaţi 10 sunt poliţişti de frontieră.

Cercetare penală

În domeniul cercetării penale, în 2013 poliția judiciară din cadrul DGA a urmărit, în principal, instrumentarea unor dosare complexe și utilizarea unor mijloace moderne de probare a faptelor de corupție, sub directa coordonare a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) sau structurilor teritoriale ale acestora, se precizează în bilanţ.

Concret, în perioada analizată s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la parchet 3.534 de lucrări și dosare penale (+17% față de 2012). Dintre acestea, 1.586 au fost din sesizare proprie (+16%), iar 1.948 primite de la structurile de Parchet (+18%).

În baza probatoriilor administrate, s-a dispus începerea urmăririi penale în 636 dosare penale (+10%), dintre care 123 la DN, 16 la DIICOT și 497 la structuri teritoriale ale PÎCCJ.

Rechizitorii în 450 de dosare

Procurorii de caz au emis rechizitorii în 450 dosare și au dispus sancțiuni administrative în 123 dosare (SUP art. 181). Comparativ cu anul 2012, s-a consemnat o creștere cu 17% a numărului de rechizitorii și cu 41% a sancțiunilor administrative.

Din totalul numărului de rechizitorii, 270 au fost emise în dosare în care au fost implicați lucrători ai MAI (+24%).

Totodată, cu ocazia activităților procedurale derulate, în anul 2013 au fost învinuite 1.911 persoane (+11%), dintre care 453 provin din cadrul MAI.

25% din cazuri – luare de mită

Tipologia faptelor de corupție în funcție de numărul de persoane învinuite în anul 2013:

* 25% – pentru luare de mită

* 21% – pentru dare de mită

* 18% – pentru trafic de influență

* 36% – pentru infracțiuni la Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

1.185 de inculpaţi anul trecut

În anul 2013 au fost inculpate 1.185 persoane (+31%), dintre care 259 lucrători ai MAI (+15%). Totodată, se constată o creștere a numărului persoanelor arestate preventiv (+21%).

La nivelul D.G.A a fost efectuat un studiu axat pe datele statistice referitoare la persoanele învinuite și inculpate din cadrul M.A.I. în anul 2013. Analiza a reliefat faptul că, pentru fapte de corupție, din totalul angajaților M.A.I., un procent de 0,19% au fost inculpați.

Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, structurile de parchet competente au dispus 4.608 ordonanțe de delegare a poliției judiciare din cadrul DGA pentru efectuarea de acte de cercetare penală (+21% față de anul 2012), din care 885 de către DNA, 135 de la DIICOT și 3.588 de la structuri ale PÎCCJ.

Cazuri reprezentative din activitatea de combatere 

  • La data de 31.01.2013, poliţiştii DGA Călăraşi, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, au efectuat 6 percheziţii la sediul SPCRPCIV Călăraşi, la domicilii, sedii de firmă şi la autoturisme, punând în executare 10 mandate de aducere într-un dosar penal care s-a soldat cu reţinerea a 3 trei persoane, între care un lucrător de la Serviciul Permise Auto, pentru care Tribunalul Călăraşi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile, sub învinuirea de luare de mită şi trafic de influenţă. În fapt, numitul M.I. director de vânzări la o societate comercială de pe raza mun. Olteniţa, jud. Călăraşi, primea sume între 400-500 euro de la diferiţi candidaţi care susţineau examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere, susţinând că are influenţă asupra agentului D.N., examinator din cadrul Serviciului amintit, căruia îi remitea circa 200-300 euro/candidat pentru facilitarea promovării examenului practic. În cauză a fost introdus un investigator sub acoperire care, după ce a urmat cursurile şcolii de şoferi avându-l ca instructor pe N.M., i-adat lui M.I. 2.200 lei pentru ca acesta să-i faciliteze, prin intermediul agentului examinator D.N., promovarea examenului practic, lucru care s-a şi realizat. În cauză s-a dispus punerea sub învinuire a încă 5 persoane, pentru cumpărare de influenţă.
  • În data de 16.04.2013, poliţiştii DGA Dolj, sub supravegherea procurorului  de caz din cadrul DNA – ST Craiova şi cu sprijinul acordat de SRI Dolj, au organizat şi realizat prinderea în flagrant a lui C.R., subcomisar de poliţie în cadrul Poliţiei Mun. Craiova – Biroul de Investigaţii Criminale, şi P.M.C., avocat, care au primit 10.000 lei de la trei denunţători cercetaţi pentru viol. Anterior, denunţătorii au sesizat la DGA Dolj că avocatul le-a pretins 15.000 lei pentru a interveni la ofiţerul de poliţie şi procurorul de caz pentru a închide dosarului penal în care erau cercetaţi. Învinuiţii a fost duşi la sediul DNA – ST Craiova pentru continuarea cercetărilor, în cauză fiind efectuate acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Procurorul a dispus reţinerea învinuiţilor pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Craiova a hotărât arestarea preventivă a celor doi inculpaţi.
  • La data de 19.04.2013, ofiţerii DGA Bucureşti, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în baza ordonanţelor de delegare au efectuat 10 percheziţii domiciliare şi una la sediul Brigăzii Poliţiei Rutiere şi au pus în aplicare 9 mandate de aducere privind pe învinuiţii A. C., P.N.M., D.A., B.D., C.E., S.C., M.M., M.L. şi P.G., toţi agenţi de poliţie din cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Poliţiei Rutiere. În perioada noiembrie 2011 – martie 2013, aflându-se în serviciu, aceştia au pretins şi primit în repetate rânduri sume de bani cuprinse între 100 – 800 de lei de la conducătorii auto opriţi în trafic pentru a nu le aplica amenzi de circulaţie. În cauză se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Prezentaţi instanţei de judecată, s-a dispus arestarea preventivă a 6 poliţişti, iar faţă de ceilalţi 3 a fost luată măsura cercetării în stare de libertate, cu interdicţie de părăsire a localităţii pe 30 de zile.
  • La data de 12.07.2013, procurorii din cadrul DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început urmărirea penală faţă de învinuitul general maior B.N., adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, 17 infracţiuni de luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de delapidare, în formă continuată. În perioada 2005 – 2012, învinuitul B.N., în calitate de adjunct pentru logistică al I.G.J.R., a pretins şi primit de la subordonaţii săi bunuri, estimate la o valoare de peste 130.000 lei, pentru ca, în schimb, uzând de prerogativele funcţiei sale, să îi protejeze pe aceştia pe parcursul carierei profesionale. Totodată, el le-a impus subordonaţilor ca, în mod periodic, să i se alimenteze cu carburanţi auto din patrimoniul unităţilor de jandarmerie autoturismele personale şi să se folosească bunurile şi resursele aparţinând unităţilor în care îşi desfăşurau activitatea şi să presteze diverse tipuri de servicii în folosul său personal. În acest fel, I.G.J.R. a fost prejudiciat cu aprox. 80.000 lei.
  • Poliţiştii DGA Prahova, sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA – Ploieşti, au prins în flagrant două persoane care au pretins şi primit suma de 3.000 euro de la un candidat declarat respins la examenul de admitere la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, pentru ca aceştia să intervină pe lângă persoanele abilitate, astfel încât persoana în cauză, împreună cu alţi doi candidaţi, să fie declaraţi admişi. În fapt, inculpaţii V.A.G., fost ofiţer şi cadru didactic în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, şi M.M., fost agent de poliţie, i-au pretins unei persoane suma de 75.000 euro pentru ca în schimb să intervină pe lângă persoanele abilitate din cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, faţă de care V.A.G. a lăsat să se creadă că are influenţă, astfel încât persoana de la care a pretins banii şi alţi doi candidaţi (declaraţi respinşi la concursul de admitere din luna respectivă), să fie admişi în această instituţie de învăţământ. Suma totală pretinsă a reprezentat câte 25.000 euro pentru fiecare candidat. Cei în cauză au fost cercetaţi în stare de arest preventiv.
  • Procurori din cadrul DNA – S.T. Bucureşti au prins în flagrant la data de 15.02.2013, pe F.C. şi D.N. ambii din cadrul Poliţiei Sectorului 5 Bucureşti – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în timp ce primeau suma de 3.000 euro de la un administrator al unei societăţi comerciale pentru a nu îl trage la răspundere penală ca urmare a faptului că, în calitatea menţionată, a reținut și nu a plătit în termenul scadent, sumele reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă. Faţă de inculpatul F.C. instanţa a dispus cercetarea în stare de arest preventiv, iar în ceea ce priveşte pe D.N. s-a luat măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.
  • La data de 13.09.2013 comisarul şef de poliţie S.T. din cadrul I.P.J. Călăraşi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, împreună cu G.V. şeful Gărzii de Mediu Călăraşi au fost depistaţi în timp ce pretindeau 140.000 euro de la administratorul unui grup de firme pentru a interveni în vederea soluţionării favorabile a unui litigiu cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Faţă de cei în cauză instanţa Tribunalului Călăraşi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Actele procedurale au fost întreprinse de ofiţerii Serviciului Anchete.
  • La data de 16.09.2013, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Ialomiţa comisar şef de poliţie C.T., a fost depistat în timp ce primea 20.000 lei de la administratorul unei societăţi comerciale deoarece era cercetat pentru că a beneficiat necuvenit de subvenţii europene prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Cel în cauză a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile.
  • Şeful S.I.F. din cadrul I.P.J. Olt, comisarul şef de poliţie L.L., împreună cu alţi doi ofiţeri din cadrul aceleiaşi formaţiuni, respectiv cu directorul executiv adjunct al D.G.F.P. Olt, precum şi alte două persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, de către instanţa Curţii de Apel Craiova. Inculpaţii au fost cercetaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care spălare de bani, abuz în serviciu, şantaj, fals în documente publice şi asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni. În fapt, cei în cauză au efectuat acte de cercetare penală în cauze economice faţă de persoane din mediul de afaceri din judeţul Olt, în scopul determinării acestora să încheie contracte de monitorizare, pază şi protecţie, cu o anumită societate. Ulterior, profitând de funcţiile deţinute, învinuiţii au efectuat, în mod abuziv, cercetări faţă de funcţionari publici din cadrul DGFP Olt, A.P.I.A. Olt sau Direcţia Vamală Craiova, care au respins cereri de rambursare de TVA sau alte solicitări formulate de societăţile comerciale protejate de membrii grupării.
  • La data de 22.10.2013, lucrători din cadrul poliţiei judiciare ai DGA, sub coordonarea procurorului din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Iaşi, au percheziţionat birourile poliţiştilor de frontieră şi vameşilor de la PTF Albiţa, acţiune derulată în comun cu Parchetul Naţional Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova, privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie referitoare la transportul de mărfuri peste frontiera de est a României. În cauză au avut loc şi 25 de descinderi la domiciliile acestora la adrese din judeţele Iaşi şi Vaslui. În cadrul colaborării cu autorităţile din Republica Moldova, simultan Centrul Naţional Anticorupţie a efectuat o serie de activităţi în punctul corespondent de trecere a frontierei Leuşeni. A fost începută urmărirea penală faţă de 28 persoane, respectiv 24 lucrători vamali şi 4 poliţişti de frontieră (toţi cu gradul profesional de agent) care îşi desfăşoară activitatea. Faţă de 17 lucrători vamali, magistraţii Tribunalului Vaslui au admis cererile procurorilor privind emiterea mandatelor de arestare preventivă. Pentru trei poliţişti de frontieră şi un lucrător vamal s-a dispus măsura interdicţiei de a nu părăsi localitatea de domiciliu. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, având în vedere existenţa unor indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai – octombrie 2013, în contextul desfăşurării activităţilor profesionale privind controlul poliţienesc/vamal asupra persoanelor care transportau colete spre şi dinspre Republica Moldova şi asupra mijloacelor de transport cu care acestea s-au deplasat, învinuiţii pretindeau şi primeau sume de bani (între 20 lei şi 100 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de menţionate. În schimbul sumelor de bani pretinse şi primite, învinuiţii efectuau controale vamale formale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova spre Italia, fără să verifice coletele conform normelor vamale (cantitate, conţinut). Referitor la activităţile procedurale derulate de către autorităţile din Republica Moldova, Parchetul Naţional Anticorupţie a dispus reţinerea a 13 poliţişti de frontieră, 18 lucrători vamali şi a unui poliţist din cadrul Ministerului de Interne – Subdiviziunea Economică.
  • La data de 23.10.2013, lucrătorii DGA – Serviciul Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Bucureşti, au efectuat mai multe percheziţii la sediile formaţiunilor de ordine publică şi cea rutieră, precum şi percheziţii domiciliare, iar ulterior au pus în executare mandate de aducere privind 11 agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Pantelimon, judeţul Ilfov În fapt, în sarcina acestora s-a reţinut faptul că în perioada ianuarie–februarie 2013, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu (menţionăm faptul că unii dintre aceştia nu deţin aviz de poliţie rutieră), pentru a nu lua măsurile legale împotriva unor conducători auto care săvârşeau abateri la regimul circulaţiei (consum de băuturi alcoolice, încălcarea marcajului longitudinal, depăşire neregulamentară), au pretins şi primit sume de bani cuprinse între 50 şi 700 de lei, precum şi diverse bunuri. Totodată, în scopul de a nu aplica sancţiunile prevăzute de lege pentru contravenţiile comise, întocmeau în fals procese verbale de contravenţie, aplicând sancţiuni mai uşoare. În cauză s-a început urmărirea penală asupra celor 11 agenţi de poliţie, iar cercetările continuă cu 7 dintre aceştia în stare de reţinere, fiind învinuiţi de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi complicitate la fals intelectual. Printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, aceştia au fost arestaţi preventiv, la propunerea procurorilor.
  • La data de 25.10.2013, lucrătorii de poliţie judiciară ai DGA – Bihor, în baza delegării şi sub coordonarea procurorului din cadrul DNA – S.T. Oradea, i-au prins în flagrant pe B.G.A., agent principal în cadrul S.I.P.I. Bihor şi C.L.M., ofiţer psiholog, subinspector de poliţie, în cadrul I.P.J. Bihor, în timp ce primeau mită 7.000 de euro de la denunţător, reprezentantul unor societăţi comerciale, din suma pretinsă de 10.000 euro, sumă solicitată pentru a-şi exercita influenţa asupra poliţiştilor din cadrul S.I.F. Bihor, în vederea soluţionării favorabile a unor dosarele penale. Tot în baza ordonanţelor de delegare, s-au efectuat percheziţii corporale ale învinuiţilor şi a autoturismului utilizat de învinuitul B.G.A. Faţă de cei doi învinuiţi a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, iar Tribunalul Bihor a emis, pe numele acestora, mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile.
  • La data de 06.11.2013, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul DGA – Bihor, în baza delegării procurorului de caz din cadrul DNA – S.T. Oradea, au efectuat mai multe activităţi procedurale privind pe învinuitul B.I., comisar şef de poliţie în cadrul I.P.J. Bihor, cu funcţia de adjunct şef inspectorat – pe linie de poliţie judiciară. Ca urmare a probatoriului administrat în cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi favorizarea infractorului. Învinuitul a finanţat în perioada ianuarie – noiembrie 2011, în mod direct trei societăţi comerciale cu sediul în Oradea prin acordarea, prin intermediar, persoanei care controla societăţile comerciale, suma de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă (camătă) totalizând peste 75.000 euro. În acelaşi timp, a protejat activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că acestea erau implicate în circuite evazioniste, divulgând în acelaşi timp în luna august 2013, informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că acesta informa persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi efectuate percheziţii la domiciliul acestora.  În cauză, faţă de învinuitul B.I. instanţa Curţii de Apel Oradea a hotărât arestarea preventivă pentru 29 de zile.
  • Lucrători din cadrul DGA – Bucureşti sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, l-au surprins în flagrant pe agentul şef adjunct de poliţie M.A. din cadrul Brigăzii Rutiere – Biroul Accidente Uşoare Sector 1, în timp ce primea suma de 8.000 euro de la denunţător pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care cel în cauză era cercetat sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 29 zile.
  • Poliţiştii Direcţiei Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, l-au prins în flagrant pe B.D., fost lucrător de poliţie în cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Rutieră, în timp ce discuta cu un denunţător despre restituirea sumei de 4.000 euro, pretinsă anterior, în scopul traficării influenţei pe lângă lucrători de poliţie din cadrul D.G.P.M.B. – Brigada Rutieră şi pe lângă procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în vederea obţinerii unei soluţii favorabile pentru martorul denunţător într-un dosar în care acesta era cercetat sub aspectul săvârşirii de conducere a unui autovehicul în stare de ebrietate. Faţă de cel în cauză s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru săvârşirea de către cel în cauză a altor două infracţiuni de trafic de influenţă. Instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

Peevenirea corupţiei

Anul trecut au continuat acţiunile de prevenire a corupției în rândul personalului MAI derulate de DGA şi au urmărit implementarea obiectivelor Strategiei Naționale Anticorupție pe perioada 2012-2015. Pilonul principal de acțiune l-au constituit activitățile de informare-instruire anticorupție. La nivel național, DGA a organizat 3.080 astfel de activități, la care au participat 65.034 angajați ai MAI (6.648 cu funcții de conducere și 58.386 cu funcții de execuție).

Astfel de acţiuni s-au derulat şi cu personalul încadrat în instituțiile de învățământ ale MAI – Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” (323 de participanți, din care 39 cu funcții de conducere) și școala de aplicație pentru ofițeri “Mihai Viteazu” a Jandarmeriei Române (50 de participanți, din care 5 cu funcții de conducere).

La Academia de Poliție au fost desfășurate astfel de activități preventive inclusiv cu studenții instituției (65 activități cu 1.596 studenți în anul universitar 2012-2013, respectiv 10 activități cu 461 studenți în perioada anului universitar 2013-2014).

212 desistări

Ca urmare a acțiunilor preventive derulate, au fost consemnate 212 situații (așa-numitele desistări) în care funcționarii MAI au sesizat lucrătorii DGA atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul unor servicii, ori au denunțat cazuri în care colegii lor au fost implicați în comiterea unor fapte de corupție (+17% față de anul 2012).

Cazurile reprezentative de desistare sunt prezentate în Anexa 1.

Cooperarea cu PÎCCJ

Rezultatele pozitive înregistrate în combaterea corupției se datorează, în mare parte, bunei colaborări existente între procurori și poliția judiciară a DGA, se mai arată în bilanţ. Pentru eficientizarea activității de anchetă, pe parcursul anului trecut s-au desfășurat 4sesiuni regionale de convocare profesională PÎCCJ și DGA (Oradea, Bacău, Brașov – două etape). Activitățile au fost derulate în continuarea convocărilor realizate în anii 2010-2012, constatându-se o îmbunătățire a colaborării dintre procurori și poliția judiciară a DGA.

Practica profesională a scos în evidență faptul că, o bună colaborare între cele două instituții constituie o premisă importantă pentru obținerea unor rezultate superioare în planul contracarării corupției la nivelul MAI, se precizează în bilanţul activităţii DGA peanul 2013.

Relaţii cu publicul – TelVerde 0.800.806.806

Cât priveşte relația cu publicul, DGA a primit anul trecut 2.610 petiții (+18% față de anul 2012), iar datele furnizate în conținutul acestora au dus la inițierea a 205 dosare penale sau la completarea datelor cuprinse în cadrul acestora (+81%), precum şi la emiterea a 3 rechizitorii. Totodată 48% din totalul petițiilor primite au fost înaintate altor instituții competente iar 8,5% au fost clasate cu reținere spre valorificare.

Pe de altă parte, au fost primite în audiență 250 persoane (-4%) și au fost consiliate 1.460 persoane în afara programului de audiențe (+43%). În urma acestor activități, la nivelul direcției generale au fost depuse 30 denunțuri și 13 petiții.

S-au primit 7.974 apeluri TelVerde la linia telefonică gratuită 0.800.806.806, iar în baza informațiilor de interes operativ transmise de apelanți au fost inițiate sau completate 77 dosare penale (+12%). În urma apelurilor telefonice au fost realizate 8 acțiuni de prindere în flagrant, care au vizat 9 persoane (din care 3 lucrători M.A.I.). Aspectele sesizate în 154 apeluri TelVerde au fost transmise altor instituții competente spre soluționare.

Pentru anul acesta, obiectivele prioritare ale DGA sunt tot prevenirea și combaterea corupției la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.