Biserica isi reia traditia de patronare a unitatilor medicale

 

Biserica va infiinta cat mai multe unitati medicale, reluand astfel o mai veche traditie privind clinicile medicale patronate de locasurile de cult, unde vor fi consultati gratuit pelerinii bolnavi care vin la slujbe, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

Pe langa manastiri si biserici instarite de parohii au existat inca din cele mai vechi timpuri primele bolnite. Acestea, care au fost la inceput locuri de ingrijire a calugarilor bolnavi, si-au extins cu timpul aria de acordare a asistentei medicale, precizeaza purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Biserica incearca sa infiinteze unitati medicale pentru cei care au nevoie de consultatii, iar noua catedrala – cea a Mantuirii Namului – va avea si ea in apropiere un centru de diagnostic si tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la Bucuresti sa fie consultati gratuit, a anuntat recent PF Daniel. “Avem mai multe dispensare in eparhii, chiar si in unele parohii. Avem cabinete medicale in care medicii crestini ofera consultatii gratuite. Adesea, aceste cabinete medicale se afla organizate in parohii. Avem mai multe dispensare ale Bisericii si avem si un spital pe care l-am infiintat in anul 2000 la Iasi, numit Providenta, adica pronia sau purtarea de grija a lui Dumnezeu, care acum are peste 120 de medici, asistenti si asistente medicale”, a adaugat PF Daniel.

In prezent, Patriarhia Romana are 430 de centre sociale, in care primesc hrana si ingrijire zeci de mii de persoane. Multe dintre acestea sunt construite si cu sprijinul autoritatilor locale. In Sectorul 2 al Capitalei, spre exemplu,se construieste un nou centru de ingrijiri paliative pentru bolnavii de cancer in faza terminala. Asezamantul social se ridica in curtea Bisericii Sfantul Pantelimon, iar piatra de temelie a fost sfintita in noiembrie anul trecut de un sobor de preoti,  in prezenta primarului Neculai Ontanu si a enoriasilor.

Potrivit edilului, centrul de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie” va avea doua etaje si mansarda, 30 de camere pentru persoane majore bolnave, aflate in faza terminala, precum si cabinete medicale ce vor fi deservite de personal specializat pentru asigurarea asistentei de specialitate.

Pentru realizarea acestui proiect, Ambasada Elvetiei a aprobat suma de 550.000 de euro printr-un program special de finantare, iar Primaria Sectorului 2 contribuie cu 132.000 de euro. Lucrarile vor fi gata in noiembrie anul acesta, cand va avea loc sfintirea asezamantului la sarbatoarea Sfantului Nectarie, a anuntat Ontanu.

Primul centru de acest gen a fost deschis in urma cu patru ani, prin colaborarea dintre Patriarhia Romana si Primaria Sectorului 2. S-a dovedit benefic pentru bolnavii de cancer, astfel ca partile au decis dezvoltarea proiectului.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.