Blaga presedinte?

Vasile Blaga pare singurul nume vehiculat pentru preluarea sefiei PDL, dupa demisia lui Emil Boc si a intregii conduceri a partidului (din care face parte, evident, si Blaga), iar duminica va avea loc sedinta Colegiului Director al PDL, incepand cu ora 17.00, la Palatul Parlamentului. Democrat-liberalii vor stabili atunci calendarul alegerilor unei noi conduceri a partidului. Varianta Mihai Razvan-Ungureanu nu este agreata de multi din conducerea PDL – dovada si tradarile de la motiune -, astfel ca, cel mai probabil, partidul se va scinda.

Declaratiile lui Blaga sunt cam in doi peri: nici ca va candida, nici ca nu va candida. Insistand pe ideea de echipa, el a spus ca “nimeni nu candideaza de unul singur” si ca “importanta este echipa care va conduce partidul”. Intrebat daca, totusi, nu exclude candidatura la sefia PDL, Blaga a raspuns: “Nici pe departe”.

“Buldogul” testeaza, de fapt, sustinerea pe care ar avea-o in partid, tinand cont de faptul ca impotriva lui Boc maraiau destui pe la colturi – si, in final, l-au detronat de la Guvern, moment din care PDL a inceput sa se prabuseasca.

Acum spun cu totii ca partidul trebuie condus de un om puternic si care sa nu fie considerat “ghiocel” in fata lui Traian Basescu. Cert este ca, dupa experienta tradarii lui Tariceanu in 2005 – cand acesta nici nu se instalase bine la Palatul Victoria si a inceput sa-i trimita prin Elena Udrea biletele seful statului sa-l salveze pe Patriciu din mana procurorilor -, Basescu si-a ales in 2008 cu infinita atentie omul pe care l-a numit la Guvern, si nu s-a inselat in privinta lui Emil Boc.

Daca Boc a fost un om onest fata de Basescu, dovedind apoi ca a poate castiga Cluj-Napoca, nu acelasi lucru se poate spune despre destui oameni din conducerea partidului, care nu au trecut niciodata prin filtrul alegerilor locale sau, daca au incercat, au esuat.

Sub Oprescu

Blaga a pierdut in fata lui Oprescu in 2008, la o diferenta mare: 43,44% la 56,55%. La alegerile de duminica nu a mai vrut sa incerce; intr-adevar, sondajele il dadeau perdant, dar nici el nu a vrut sa se lupte. Dar nu-i nimic, a pierdut primaria si va castiga sefia unui partid. Le-ar fi putut castiga pe amandoua. Blaga este insa autoritar si va putea sa-i stapaneasca pe cei ce s-au ajuns in PDL. Si nici nu va fi considerat supusul lui Basescu.

Cat despre oamenii din conducerea PDL, rupti de electorat, care nu isi amintesc de popor decat la alegeri, s-au plans ca nu au fost consultati de premierul Boc atunci cand a luat masurile de austeritate si ca “nu s-au explicat” suficient de bine. Adica, in loc sa explice la randul lor, in teritoriu, necesitatea acelor taieri de salariu – care au afectat numai 1,3 milioane de salariati, nu si pe cei din mediul privat, care duc in spinare economia acestei tari -, boierii PDL au lasat totul pe spinarea lui Boc, in timp ce ei plangeau pe umerii bugetarilor.

Intrebat, vineri, despre atitudinea acestor lideri PDL, fostul premier a explicat ca “totdeauna e loc de mai bine si numai cine nu munceste nu greseste”.

Boc mai da din casa 

“Aceste masuri nu putea fi evitate. Ca puteau fi comunicate mai bine, ca unii colegi se puteau comporta mai bine in teritoriu, ca uneori modul in care au fost explicate nu a fost cel mai bine, e posibil”, a recunoscut Boc, repetand ca Romania ar fi putut ajunge in situatia Greciei.

Emil Boc a inceput sa mai “dea din casa” acum, cand nu mai e presedintele partidului: “Masurile de austeritate nu au fost singurele cauze ale infrangerii partidului la locale. Individual, am demonstrat ca se poate castiga, si am castigat Primaria municipiului Cluj-Napoca, pe portocaliu, asumandu-mi numele partidului, fara niciun fel de alianta. Din postura de presedinte mi-am dat demisia ca o forma de raspundere colectiva pentru ceea ce am obtinut”, a explicat,vineri, Boc.

Cat despre rezultatele obtinute de PDL la locale, el a aratat ca “din nefericire, am obtinut niste infrangeri la presedintiile consiliilor judetene si la primarii, care au dat amploare practic infrangerii PDL. Daca este sa analizam strict scorul politic al PDL, si acolo unde au fost variatii, el este doar cu doua procente sub ceea ce ne-am propus”.

Boc, a adaugat ca “in politica nu trebuie sa te incrancenezi de mentinerea unor pozitii sau a unor functii”, ci “trebuie sa mergi mai departe”. El va ramane un simplu membru de partid si se va ocupa “ca la carte” de Primaria Cluj -Napoca.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.