BNS: 10.000 de disponibilizări până la sfârşitul anului

Ion Pisc, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, că “până la finele anului riscăm să ne confruntăm cu pierderea a până la 10.000 de locuri de muncă”, dar FMI a evitat subiectul disponibilizărilor, aflat pe agenda discuţiilor cu sindicatele.

‘Deşi subiectul disponibilizărilor nu a fost discutat în cadrul întâlnirii cu experţii FMI, estimările noastre arată că până la finele anului riscăm să ne confruntăm cu pierderea a până la 10.000 de locuri de muncă. Cel mai grav este însă faptul că nu există soluţii pentru reconversia profesională a salariaţilor disponibilizaţi’, a spus Pisc.

El a precizat că este vorba despre 3.600 disponibilizări la Poşta Română, 1.000 în zona de servicii a grupului Electrica Serv, 1.000 la unităţile de producţie a energiei electrice şi termice, 1.300 la Termoelectrica Galaţi şi Brăila şi la Elcen. Dască adăugăm iminentele concedieri de la CFR – circa 4.000 -, numărul celor ce vor rămâne fără loc de muncă anul acesta depăşeşte 10.000.

El este de părere că FMI şi Guvernul român îşi pasează această responsabilitate.  “Guvernul spune că nu se ţine FMI de cuvânt, iar FMI susţine că sindicatele trebuie să discute cu Guvernul despre problemele cu care se confruntă economia României’, a afirmat vicepreşedintele BNS, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.

O echipă a FMI, condusă de Andrea Schaechter, se află în vizită în România în perioada 17 – 31 iulie, pentru discuţii asupra următorului program cu România. Concluziile întâlnirilor vor fi prezentate la sfârşitul misiunii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.