Boagiu: Desecretizarea contractului cu Bechtel, praf în ochi marca Şova&Fenechiu. Guvernul să publice contractul semnat de Năstase şi comisioanele avocaţilor

Fostul ministru PDL al Transporturilor, Anca Boagiu, acuză, într-un comunicat de presă, că desecretizarea contractului cu Bechtel este “praf în ochi marca Şova&Fenechiu” şi cere Guvernului să faca publice, “de urgenţă”, contractul semnat în 2003 de Adrian Năstase, precum şi contractele cu avocaţii care au supervizat “afacerea Bechtel” şi, mai ales, “valoarea acestor contracte precum si comisioanele încasate”. Amintim că ministrul delegat Dan Şova a publicat în cursul acestei zile, pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, actele adiţionale care modifică contractul iniţial. 

Şova promisese, la sfârşitul lunii mai, că va desecretiza contractul cu Bechtel, şi chiar a semnat un ordin în acest sens, în iunie, împreună cu fostul ministru al Transporturilor (condamnat la 5 ani de închisoare).

Nu s-a ţinut însă de cuvânt, astfel că a publicat numai actele adiţionale încheiate ulterior contractului. De asemenea, Şova nu a făcut publice nici până acum rezultatele verificărilor Corpului de Control al Prim-Ministrului, dispuse în luna mai de Victor Ponta asupra contractului cu Bechtel.

În schimb, Anca Boagiu, îl acuză pe ministrul delegat că a făcut o afacere de familie din  rezilierea contractului – firma de avocatură a mamei sale fiind şi cea care a perfectat încheierea contractului şi, apoi, actele adiţionale. “Din această afacere, firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen a câştigat 10-15 milioane de euro”, acuza Boagiu în 30 mai a.c..

„Degeaba se laudă Dan Şova, în parteneriat cu Relu Fenechiu, că au desecretizat contractul Bechtel. Şova&Fenechiu au aruncat pe piaţă, spre manipularea opiniei publice, dosare golite de conţinut. Unde este contractul iniţial Bechtel semnat în anul 2003 de Adrian Năstase, fost premier al PSD?”, a întrebat, retoric, Anca Boagiu.

„Familia Şova a gestionat cu mult interes contractele Bechtel“

Ea susţine că românii au dreptul să ştie că „familia Şova, mama şi fiul, a gestionat cu mult interes contractele Bechtel“.

„Fiul Dan Șova, prin firma sa, a reprezentat o parte contractuală, mama Șova și partenerii săi au reprezentat cealaltă parte contractuală. Iată unde sunt banii dumneavoastră! Desecretizarea contractului Bechtel putea fi un element pozitiv doar dacă Şova&Fenechiu prezentau contractul semnat de Adrian Năstase, precum şi contractele şi comisioanele ultra-generoase încasate de Dan Şova şi familia”, acuză Boagiu.

Imediat după anunţarea rezilierii contractului cu Bechtel, în 30 mai a.c., fostul ministrul PDL al Transporturilor denunţa că Dan Şova se află într-un flagrant conflict de interese, în contextul în care mama sa vitregă, Ana Diculescu Şova, lucrează în cadrul firmei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), cea care a consiliat Bechtel. Boagiu a cerut atunci Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se autosesizeze.

„Este evident un conflict de interese. E ca şi cum aş negocia eu cu fratele meu. (…) A fost un circ ieftin, sper ca instituţiile de stat să se autosesizeze în această situaţie pentru că este evidentă reaua voinţă cu care a fost încheiat acest contract şi legăturile, până la urmă obscure din punctul meu de vedere, ale celor care au fost reprezentanţii legali în negocierea lui“, a spus Boagiu.

Prim-vicepresedinte PDL le cere guvernanţilor să facă publice, “de urgenţă”, contractele semnate cu avocaţii care au supervizat “afacerea Bechtel” şi, mai ales, “valoarea acestor contracte şi comisioanele încasate”.

Pe memorandumul de reziliere încheiat între statul român şi Bechtel apar semnăturile şefului demis de la CNADNR, Mircea Pop, şi a re­prezentantului Bechtel, Christopher Bering, care este consiliat de NNDKP. Astfel, firma de avo­catură în cadrul căreia Ana Diculescu Şova este asociat a consiliat într-un contract o companie care a avut o înţelegere semnată de un director care răspunde chiar în faţa fiului său.

Dan Şova a susţinut însă că mama sa nu a avut nicio implicare directă în rezilierea contractului cu Bechtel pentru autostrada Transilvania.

“Cer desecretizarea contractului din 2003”

“Le cer lui Dan Șova și partenerilor săi să dea, măcar în ultimul ceas, dovadă de curaj și să prezinte public atât contractul inițial, semnat de Adrian Năstase cât, mai ales, contractele de consultanță juridică, valoarea acestora și comisioanele încasate”, mai arată fostul ministru al Transporturilor.

Boagiu nu se aşteaptă ca “Victor Ponta să-i ceară subalternului lui Dan Şova o probă de profesionalism şi de corectitudine”, pentru că premierul “nu poate” şi “aplică lecţia învăţată de la Adrian Năstase”.

“Aşa cum Năstase s-a derobat de răspundere pe contractul Bechtel semnat de el, prin transpunerea lui în lege votată într-un Parlament majoritar pesedist, tot aşa, în prezent, Victor Ponta aruncă răspunderea contractului CFR Marfă, semnat de prietenul său, Relu Fenechiu, către CSAT”, insistă Anca Boagiu.

“Adevărata poveste Bechtel o găsiți pe www.privesc.eu, conferinta mea de presă susținută în data de 30 mai 2013“, se mai arată în comunicatul Ancăi Boagiu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.