Bugetul Transporturilor, amputat de încă 1,6 mld lei – a doua rectificare

Bugetul Transporturilor pierde 1,6 miliarde de lei la a doua rectificare din acest an, după ce Guvernul a tăiat la prima 1 miliard de lei de la cofinanţarea investiţiilor cu bani europeni în infrastructură – pe motiv că n-au nicio şansă să se realizeze până la sfârşitul anului.

Banii tăiaţi se duc tot la baronii locali, prin grija lui Liviu Dragnea, noul şef al PSD, principalul partid de guvernământ. De altfel, el a recunoscut la rectificarea din 28 iulie de ce tranşarea banilor s-a făcut la sediul PSD şi nu la Ministerul Finanţelor:

„PSD sprijină acţiunile Guvernului şi pentru asta este bine să fie informat, pentru că ordonanţa de rectificare este un act normativ care contribuie la dezvoltarea economică a acestei ţări. Prin urmare, este important ca PSD să fie informat şi în teritoriu. Este firesc, este vorba de rectificare pozitivă, sunt mai mulţi bani care trebuie alocaţi pentru continuarea proiectelor de investiţii (din teritoriu, la primării şi Consilii judeţene – n.r.)”.

Iată împărţirea, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență privind a doua rectificare bugetară din acest an:

Cine pierde bani

– Ministerul Transporturilor: 1,613 miliarde de lei. Pe de altă parte, i s-au alocat 597,3 milioane lei pentru capitalizarea CFR SA, ca să plătească restanțele către minister „reprezentând TVA dedus și nevirat la bugetul de stat la termenele stabilite în normele de închidere a exercițiului bugetar”.

Totodată, pentru capitalizarea Metrorex s-a alocat suma de 55 de milioane de lei pentru plata ratei unui credit. Alţi 141,98 milioane lei sunt prevăzuţi la „Transferuri între unități ale administrației publice” – „în principal pentru întreținerea infrastructurii rutiere” -, 265,3 milioane lei pentru plata unor facilităţi la transportul pe calea ferată, metrou, rutier, de care beneficiază anumite categorii sociale și 126,2 milioane lei subvenții în principal pentru asigurarea serviciului public de transport feroviar de călători.

– Ministerul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri: 108,1 milioane lei, dar Finanţele au alocat 93,1 milioane lei, în principal pentru restanțele la ajutoarele de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri de agenții economici cu capital de stat, pentru exproprieri la exploatarea Jilt din cadrul Complexului Oltenia. Ministerul Energiei, Andrei Gerea, a propus diminuarea la FEN cu 201,2 milioane lei.

Cine câştigă

– Ministerul Dezvoltării: 754,4 milioane lei, din care:

  • 1.000 milioane lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (263,25 milioane lei asigurate prin redistribuire din bugetul propriu)
  • 36,75 milioane lei pentru Programul privind elaborarea/reactualizarea Planurilor de Urbanism Generale ale localităților (asigurate prin redistribuire din bugetul propriu)
  • 16,9 milioane lei pentru proiecte cu finanțare din FEN postaderare 2014 — 2020 (asigurate prin redistribuire din bugetul propriu)”.

– Ministerul Fondurilor Europene (MFE): 729,6 milioane lei, pentru finanțarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile.

– Ministerul Apărării Naționale: 558,1 milioane lei pentru achiziții și reparații la tehnica militară din dotare, cotizații la organisme internaționale.

– Ministerul Agriculturii: 769,5 milioane lei, pentru plata titlurilor executorii (tranșa aferentă anului 2016), subvenția motorină, cheltuieli îmbunătățiri funciare, investiții și pentru fonduri externe nerambursabile. De asemenea, s-a inclus o estimare de 300 milioane lei pentru despăgubiri acordate producătorilor agricoli pentru pagubele cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie-septembrie 2015.

– Ministerul Educației și Cercetării Științifice: 271,4 milioane lei pentru finanțarea de bază a învățământului superior, burse, manuale școlare, investiții și cotizații la organisme internaționale (80 milioane lei)

– Ministerul Afacerilor Interne: 269,2 milioane lei pentru cheltuieli de personal generate de majorarea normei de hrană și cheltuieli cu bunuri și servicii

– Ministerul Justiției: 245 de milioane lei pentru plata titlurilor executorii, tranșa aferentă anului 2016, precum și pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, proiecte finanțate din fonduri rambursabile și daune moratorii obținute în instanță de magistrați

– Serviciul Român de Informații: 140,4 milioane lei, în principal pentru cheltuieli de capital angajate în baza rectificării anterioare

– Ministerul Afacerilor Externe: 132,8 milioane lei pentru cheltuieli de personal, funcționare misiuni diplomatice și cotizații la organisme internaționale

– Ministerul Muncii: 80,1 milioane lei, în principal prin majorarea cu 293,3 milioane de lei pentru plata drepturilor de asistență socială și a taxelor de transmitere, concomitent cu diminuarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat cu 208,7 milioane lei

– Ministerul Finanțelor Publice: 584,3 milioane lei, din care 118,5 milioane lei pentru plata titlurilor executorii, tranșa aferentă anului 2016.

DOCUMENT: Nota de fundamentare

Rectificarea bugetară va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.