Bulgaria “arde” si ea cartelul petrolistilor

Autoritatea bulgara de reglementare antitrust a decis si ea sa amendeze 4 companii petroliere pentru ca au crescut aproape simultan preturile, dupa ce Consiliul Concurentei din Romania a “ars” in ianuarie cartelul petrolistilor de la noi din tara. Potrivit Novinite, amenda poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri inregistrata anul trecut de fiecare dintre firmele sanctionate Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol si OMV.

Investigatia a fost inceputa in vara trecuta de Comisia pentru protejarea concurentei. In paralel cu controlul firmelor implicate in acest cartel, autoritatea ancheteaza si daca Lukoil Bulgaria, detinuta de compania ruseasca Lukoil, a facut abuz de pozitie dominanta pe piata. Sute de soferi bulgari au organizat mitinguri in toata tara pentru a protesta fata de preturile carburantilor, reclamand suprataxarea de catre compania Lukoil Bulgaria.

Reamintim ca, in luna ianuarie, Consiliul Concurentei din Romania a amendat cu peste 200 de milioane de euro 5 companii petroliere de la noi: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol si Eni Romania.

Ancheta initiata in anul 2005 a cercetat intelegerea asupra retragerii unui sortiment de benzina si pentru stabilirea preturilor, iar verdictul a vizat doar prima acuzatie, pentru cea de-a doua rezultatul fiind asteptat in vara acestui an. Toate companiile au contestat in instanta decizia. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.