Bursa de 200 lei/luna si loc de munca asigurat elevilor care aleg ruta profesionala

Incepand din septembrie, elevii care termina clasa a IX-a si urmeaza invatamantul profesional – ce se va derula incepand din anul scolar 2012-2013 in cadrul liceelor tehnologice – vor primi bursa 200 de lei pe luna, vor face 40% teorie la scoala si restul practica in atelierele unor firme care ii vor angaja ulterior. Pana in prezent, invatamantul profesional a atras o cerere din partea firmelor de 18.000 – 20.000 de locuri pentru elevi, iar printre companiile interesate se numara Continental Automotive Romania, Draxlmaier Romania, CORA, L’Oreal Romania, UNIMED, ROMSILVA, Metro Cash&Carry, Premium Aerotec, Schaeffler Romania, potrivit Ministerului Educatiei.

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei si acum consilier presidential, precizeaza ca invatamantul profesional are toate sansele de reusita, avand in vedere ca ministerul estimase, initial, circa 8.000-10.000 de locuri cerute de angajatori. “Oferta este, in acest moment, mult mai mare. Acest lucru va fi analizat la nivelul Ministerului Educatiei. Anual se va da o hotarare de guvern cu cifra de scolarizare, Dar MECTS e pregatit sa dea numarul de locuri care va fi cerut”, a spus Funeriu, intr-o emisiune televizata.

Concret, elevii vor putea sa intre la sfarsitul clasei a IX-a in invatamantul profesional, pe locurile asigurate in baza acordului dintre una sau mai multe firme si scoala. “Intr-o prima faza, firmele se adreseaza scolilor si se incheie acorduri pentru un anumit numar de locuri. Dupa aceea, firma este implicata in procesul de selectie a elevilor, daca sunt mai multi copii care doresc sa faca acest invatamant profesional”, a explicat Funeriu.

40% teorie si 60% practica

Invatamantul profesional este de 2 ani. In primul an elevii vor face 40% teorie si 60% practica, aceasta din urma desfasurandu-se la angajator. In al doilea an va fi 25% teorie si 75% practica. Elevii vor avea un contract de efectuare a stagiului practic cu firmele, in baza contractului tripartit intre scoala-angajator-parinte. 

Practica se poate realiza si in tari ale UE, in cazul in care oferta vine din partea unor firme multinationale, iar Funeriu sustine ca sunt multe astfel de firme care au intrat in program.

Elevii care finalizeaza invatamantul profesional pot sa mearga direct in piata muncii sau se pot intoarce in clasele a XI-a si a XII-a sa dea la final examen de Bacalaureat – aceasta fiind o cerinta a firmelor.

Succes garantat

Elevii au avantajul ca, dupa 2 ani, vor avea o relatie stransa cu o firma si un certificat de calificare profesionala recunoscut in Uniunea Europeana. Toti cei care vor intra la “profesionala” vor avea bursa de 200 de lei pe luna, pentru a-i incuraja sa urmeze aceasta forma de invatamant.

Potrivit fostului ministru Funeriu, in bugetul MECTS pentru invatamantul profesional au fost prevazute fonduri de 135 de milioane de lei pentru anul 2012. “Unele firme voiau sa dea ele bani suplimentari, sa acorde o bursa suplimentara elevilor. Sa vedem acum apetenta copiilor si a parintilor de a veni in acest proiect”, a declarat Funeriu.

Sunt prevazuti, totodata, bani din fonduri europene – 100 de milioane de euro pe 2 ani. “Din acestia, elevii vor avea, de exemplu, un tutore de practica la nivelul firmei; este vorba despre un angajat al firmei care se va ocupa de ei pe timpul practicii, vor fi angajati care vor putea sa predea si in cadrul scolii, daca indeplinesc cerintele. De asemenea, daca avem elevi care fac practica intr-o brutarie, de exemplu, firma va putea sa cumpere faina care este material didactic si, la final, firma e incurajata sa intre in acest proiect”, a explicat Daniel Funeriu.

Peste 200 de meserii

Nomenclatorul cuprinde peste 200 de meserii, iar in toate domeniile exista cereri din partea firmelor. Firmele deja au fost contactate, iar oferta este gestionata regional, de catre inspectorii scolari judeteni responsabili.

Inscrierea in invatamantul profesional incepe pe 7 mai 2012, iar calificarile pentru care se realizeaza aceste inscrieri, calendarul complet pentru selectie si inscriere, precum si ce documente trebuie sa contina dosarul de inscriere sunt publicate pe site-ul www.alegetidrumul.ro .

Printre firmele care au participat pana acum la discutii cu Ministerul Educatiei se numara CORA, L’Oreal Romania, UNIMED, ROMSILVA, Continental Automotive Romania, DraxlmaierRomania, Metro Cash&Carry, Premium Aerotec, SchaefflerRomania, anunta Ministerul Educatiei.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.