BVB: Raport Lunar de Piaţă Reglementată – Septembrie 2015

BET, cel mai important indice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), aproape a stagnat în luna septembrie, evoluţia fiind mai bună decât a altor pieţe din regiune, care au înregistrat scăderi între 2,3% – 4,5%.

BET Total Return (BET-TR), care include de asemenea si dividendele platite de companiile din componenta indicelui, a incheiat luna septembrie cu 2,8% peste nivelul inregistrat la finalul anului trecut. Indicele BET-TR reflecta performanta celor mai lichide 10 actiuni listate la BVB, incluse de asemenea in indicele BET, precum si dividendele distribuite actionarilor de aceste companii.

Contextul international si evolutia pietelor in ultimele saptamani i-au determinat pe investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti sa fie mai precauti. Astfel, valoarea tranzactiilor realizate pe segmentele pietei principale a fost de aproape 582 milioane lei (131,6 milioane euro), din care cea mai mare parte a fost asigurata de tranzactiile realizate pe segmentul de actiuni (466,5 milioane lei – 105,5 milioane euro).


Tara Evolutia in luna septembrie
Romania -0,2%
Ungaria -2,3%
Croatia -3%
Bulgaria -3,6%
Austria -4,1%
Polonia -4,5%
Cehia -5,2%

Capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 140,5 miliarde lei (31,8 miliarde euro) la finalul lunii septembrie, din care 77,8 miliarde lei (17,6 miliarde euro) este valoarea companiilor romanesti listate la BVB.

Stiri de piata (în ordine cronologică inversă)

Bursa de Valori Bucuresti a organizat a doua editie a Romania Investor Days in Bucharest, in perioada 24 – 25 septembrie. Aceasta editie a evenimentului si-a propus sa aduca la un loc principalele companii listate la Bursa de Valori Bucuresti impreuna cu investitori, la o serie de intalniri 1 – la – 1. La deschiderea oficiala a evenimentului, cei mai importanti factori decidenti au discutat despre Economia Romaniei si trendurile macro-economice, Urmatorii pasi pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania, precum si despre Perspective de crestere si investitii de succes. Peste 150 de persoane au fost prezente la conferinta si peste 300 de persoane au urmarit conferinta pe internet. Bursa de Valori Bucuresti a transmis live evenimentul pe terminalele Bloomberg, money.ro si SeeNews, astfel incat orice persoana interesata de acest eveniment sa il poata urmari, indifferent de locatia sa.

Bursa de Valori Bucuresti a lansat in data de 22 septembrie 2015 un nou Cod de Guvernanta Corporativa incident companiilor listate pe piata principala. Noul Cod de Guvernanta Corporativa este un set modern de reguli si practici, care va duce la cresterea atractivitatii investitionale si a evaluarii companiilor romanesti, in beneficiul investitorilor.

Codul a fost conceput de BVB cu sprijinul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ca parte a unui nou cadru de guvernanta corporativa aplicabil din 4 ianuarie 2016, si vizeaza promovarea unor standarde mai ridicate de guvernanta si transparenta a companiilor listate. In centrul Codului se afla accesul investitorilor la informatii si protectia drepturilor investitorilor.

Noul Cod de Guvernanta Corporativa este structurat in patru sectiuni: Responsabilitati, Sistemul de gestiune a riscului si control intern, Justa recompensa si motivare, precum si Adaugand valoare prin relatiile cu investitorii. Fiecare sectiune prezinta “principiile generale”, urmate de “prevederi ce trebuie respectate”. Implementarea noilor reguli se va baza pe principiul “aplici si explici” care ar urma sa ofere pietei informatii clare, corecte si de actualitate despre modul in care companiile listate se conformeaza regulilor de guvernanta corporativa.

Companiile vor include in raportul lor anual o declaratie de guvernanta corporativa, intr-o sectiune distincta in raportul anual, care va contine o autoevaluare privind modul in care sunt indeplinite “prevederile care trebuie respectate”, precum si masurile adoptate in vederea respectarii prevederilor care nu sunt indeplinite in totalitate. In plus, societatile care nu vor respecta anumite dispozitii obligatorii ale Codului de Guvernanta Corporativa sa transmita rapoarte curente pietei, in conformitate cu prevederile Codului BVB Operator de piata.

Piata de capital din Romania a fost promovata de asemenea si in strainatate, in data de 17 septembrie, in cadrul primei editii a “Forumului de Cooperare Polonia – Romania – Moldova”, organizat la Wroclaw, Polonia, de INC Group, EastWest Analytics si de Regional Centre for International Debate Wroclaw. Scopul Forumului este de a atrage atentia opiniei publice poloneze asupra faptului cat de important este parteneriatul cu Varsovia, Bucuresti si Chisinau pentru regiunea Europei Centrale si de Est.

In data de 7 septembrie compania de turism Tusnad SA (TSND) a debutat pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, in urma transferului de pe piata Rasdaq. Tusnad SA este o companie de turism cu capital integral romanesc, avand ca actionar majoritar SIF Transilvania (SIF3). Debutul Tusnad SA pe AeRO a fost marcat de deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti de catre reprezentantii companiei de turism, care au subliniat in cadrul evenimentului ca au gasit in piata AeRO solutia optima pentru prezenta companiei pe piata de capital. Casa de brokeraj SSIF Broker (BRK) este Consultantul Autorizat care a asistat Tusnad in procesul de transfer pe piata AeRO si va continua sa acorde asistenta companiei pentru inca 12 luni.

Ca urmare a indeplinirii unui set de premise, prin utilizarea de noi instrumente, in intampinarea asteptarilor clientilor, BVB a anuntat la jumatatea lunii septembrie ca incepand din 5 octombrie, va implementat un nou program de tranzactionare. Modificarea structurii pietei de actiuni, in sensul dobandirii unei relevante mai mari a pietei principale (Regular) fata de piata de negociere (Deal) a determinat BVB sa introduca un noua etapa a pietei dedicate tranzactiilor Deal.

Ponderea pietei principale a fost de 82% fata de o pondere de 18% aferenta pietei de negociere in prima jumatate a anului 2015, comparativ cu valori aproape egale inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna ca cea mai mare parte a tranzactiilor au fost realizate direct in piata principala. Modificarea programului de tranzactionare va oferi investitorilor o noua fereastra de 20 de minute pentru executarea tranzactiilor in piata Deal, cu actiuni, ETF si unitati de fond, avand la dispozitie si termeni flexibili de decontare (T+1 sau T+2), pe baza bruta.

Pentru a crea premisele unei mai bune concentrari a ordinelor pe niveluri de pret, imbunatatirea procesului de descoperire a pretului de tranzactionare si o dinamica mai eficienta in registrul de ordine, incepand cu data de 21 septembrie 2015, BVB are o noua modalitate de stabilire a pasilor de pret pentru toate actiunile, drepturile si unitatile de fond tranzactionate pe piata sa.

Modificarile pasilor de pret sunt in sensul cresterii intervalelor pretului de tranzactionare comparativ cu valorile curente. Noii pasii de pret vor fi aplicati local inainte de intrarea in vigoare la nivel european a valorilor finale ale acestora, la 1 ianuarie 2017, si au in vedere o aliniere mai rapida a pietei locale de capital la standardele internationale, cu efect direct asupra imbunatatirii calitatii pietei si a unei functionari corecte si ordonate a acesteia. Informatii cu privire la noii pasi de pret sunt disponibili in sectiunea Reglementari de pe website-ul BVB. 

Modificarea pasilor de pret face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri ale BVB pentru imbunatatirea structurii si lichiditatii pietei, printre care ar trebui mentionate reducerea comisioanelor de tranzactionare, introducerea unei noi stari a pietei (Tranzactionare la inchidere) si modelul de tranzactionare pe baza de licitatie, precum si a unor tipuri de ordine si facilitati cu privire la ordinele de bursa.

Consecventa motto-ului sau “Bursa e Pentru Oameni”, Bursa de Valori Bucuresti continua proiectele sale adresate oamenilor si, in data de 3 septembrie, aanuntat ca in perioada 6 – 7 octombrieva organiza prima editie a “Banii Tai Expo” in Piata Universitatii din Bucuresti. Aceasta este prima expozitie organizata de Bursa de Valori Bucuresti in cooperare cu aproape 30 de nume din industria financiara si nu numai (case de brokeraj, administratori de fonduri, fonduri de pensii, asiguratori de viata si companii listate). Astfel, inima Bucurestiului va deveni pentru doua zile centrul de acces la informatii cu privire la economisire si investitii, administrarea banilor, piete de capital, precum si un spectru de servicii financiare disponibile persoanelor fizice.

Organizata in Piata Universitatii, centrul urban al Bucurestiului prin care trec zilnic minim 5.000 de persoane, “Banii Tai Expo” isi propune sa aduca in acelasi loc reprezentanti ai diferitelor sectoare ale industriei finaciare si pietei de capital pentru a-i informa pe vizitatori despre administrarea banilor si oportunitatile existente.

In 1 septembrie, in cadrul intalnirii trimestriale, Comisia Indicilor a decis mentinerea componentei indicilor BET, BET-TR si BET-FI, precum si modificarea componentei indicilor BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET-NG si BET Plus, astfel:

a. indicii BET-XT si BET-XT-TR
– includere: Albalact (
ALBZ), IAR Brasov (IARV)
– excludere: Zentiva (
SCD), Dafora (DAFR)

b. indicele BET-BK
– includere: Albalact (
ALBZ), IAR Brasov (IARV)
– excludere: Zentiva (
SCD), SSIF Broker (BRK)

c. indicele BET-NG
– excludere: Dafora (
DAFR), Condmag (COMI)

d. indicele BET Plus
– includere: Albalact (
ALBZ), Altur (ALT), THR Marea Neagra (EFO), IAR Brasov (IARV)
– excludere:  Rompetrol Well Services (
PTR), Alumil Rom Industry (ALU), Condmag (COMI), Dafora (DAFR)

Noile structuri ale indicilor BVB au intrat in vigoare incepand cu data de 21 septembrie 2015.

Citiţi integral Raportul lunar SEPTEMBRIE 2015_EXTERNAL

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.