Campania Nationala „Prevenirea riscurilor rutiere”, la a doua editie

Sub motto-ul: “Siguranta Rutiera: O prioritate nationala. Crestem economic prin prevenirea riscului rutier!”, ARSSM si Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), in parteneriat cu Directia Rutiera din cadrul IGPR, sub egida Consiliului Interministerial pentru Siguranta Rutiera, lanseaza o noua etapa a luptei pentru scaderea numarului de accidente prin prevenirea si combaterea riscului rutier in traficul din Romania. Lansarea va avea loc miercuri, la Grand Hotel Continental din Bucuresti, in prezenta oficialilor din cadrul Ministerului Transporturilor si Directiei Rutiere din cadrul IGPR, a Presedintelui ARSSM, Dan Andreescu, si a Managerului Punctului Focal EU-OSHA, Ioana-Georgiana Nicolescu.

Tema campaniei pentru 2012, “Prevenirea riscului rutier in traficul din Romania”, se incadreaza in Decada actiunii pentru siguranta rutiera 2011 – 2020, initiata de ONU si a campaniei EU – OSHA „Impreuna pentru prevenirea riscurilor”, se arata intr-un comunicat remis redactiei din partea ARSSM.

“Evolutia accidentelor rutiere in ultimii 10 ani la nivel mondial si european se remarca prin existenta unui trend crescator, accentuat incepand cu anul 2006, trend explicabil prin cresterea exploziva a parcului de autovehicule si a numarului de conducatori de autovehicule, in contextul unei cresteri economice constante pana in anul 2008. Urmarile acestui fenomen care afecteaza intreaga omenire, cum ar fi: decesele, accidentele cu invaliditate sau cele cu incapacitate temporara de munca, precum si pagubele materiale, determina traume si costuri socio-economice de o importanta deosebita pentru guverne, in special intr-o perioada de recesiune economica la nivel mondial”, se precizeaza in comunicat.

Prioritate nationala

Obiectivul de gestionare inteligenta a riscului rutier pentru asigurarea unui climat de siguranta in trafic, care are in vedere si determinarea precisa a costurilor sociale si economice la nivel national ca urmare a accidentelor rutiere grave si a celor soldate cu deces, reprezinta o prioritate nationala.

Pentru reducerea numarului de persoane decedate si ranite in accidente rutiere este necesar un parteneriat deplin acceptat de factorii politici decidenti, de institutiile cu responsabilitati in domeniu, de societatea civila, dar si de mediul de afaceri din domeniul transporturilor si mass-media.

Strategie

“Coordonarea eforturilor presupune si urmarirea unei strategii nationale de siguranta rutiera, bazate pe stabilirea punctelor slabe ale mai multor paliere, cum ar fi cel  legislativ, al controlului si impunerii legii, al calitatii infrastructurii, al managementului companiilor ce gestioneaza flote auto, fara a omite insa necesitatea asigurarii unui personal pregatit cu un inalt grad de specializare in domeniul sigurantei rutiere”, se mai arata in documentul remis redactiei.

ARSSM isi propune in aceasta a doua editie a Campaniei ca, pe baza concluziilor din prima editie sa promoveze instrumente si programe viabile pentru realizarea urmatoarelor deziderate:

– Cunoasterea metodologiilor de calcul a costurilor directe si indirecte ale accidentelor rutiere;

– Integrarea prevenirii riscului rutier in gestiunea intreprinderilor de transport si a companiilor care gestioneaza flote de autoturisme;

– Formarea formatorilor in domeniul rutier prin specializare in domeniul prevenirii riscului rutier;

– Pregatirea specialistilor in prevenirea riscului rutier din intreprinderi si din companiile de asigurari, prin formarea lor ca evaluatori de risc si auditori in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Cine este ARSSM

ARSSM este o asociatie profesionala care reuneste specialisti in domeniul sanatatii si securitatii in munca din toata tara.  Obiectivul sau este de a veni in sprijinul angajatorilor si a serviciilor externe de prevenire si protectie, cu proceduri de analiza si masuri concrete de prevenire a diferitelor tipuri specifice de riscuri .

In aceasta campanie, ARSSM promoveaza o abordare practica, bazata pe experienta si competenta persoanelor si structurilor implicate, pentru a dezvolta solutii care sa fie baza schimbarii. https://www.arssm.ro

Misiunea EU-OSHA

2. Misiunea Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) este aceea de a face din Europa un loc de munca mai sigur, mai sanatos si mai productiv. Agentia cerceteaza, dezvolta si distribuie informatii fiabile, echilibrate si impartiale privind securitatea si sanatatea, si organizeaza campanii paneuropene de constientizare.

Infiintata de Uniunea Europeana in 1996 si avand sediul la Bilbao, Spania, agentia reuneste reprezentanti ai Comisiei Europene, ai guvernelor statelor membre, ai organizatiilor sindicale si patronale, precum si experti de renume din fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE si din alte tari. https://osha.europa.eu

Campania „Locuri de munca sigure si sanatoase 2012–2013

Campania „Locuri de munca sigure si sanatoase 2012–2013 – Impreuna pentru prevenirea riscurilor” este descentralizata si este conceputa pentru a sprijini autoritatile nationale, intreprinderile, organizatiile, directorii, lucratorii si reprezentantii acestora, precum si alte parti interesate sa colaboreze in vederea consolidarii securitatii si sanatatii la locul de munca.

Campania ofera sprijin unei game variate de activitati la nivel national si european, inclusiv seminarii si reuniuni nationale ale partenerilor. Participarea intreprinderilor mai mici este in mod deosebit binevenita. www.healthy-workplaces.eu (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.