Campanie de prevenire a disparitiei copiilor

Politia Romana, in parteneriat cu Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS, a lansat, vineri, campania de prevenire “Impreuna pentru siguranta copiilor”, in scopul constientizarii parintilor asupra modalitatilor de actionare in cazul disparitiei unui minor, dar si a informarii copiilor din calasele I-IV asupra pericolelor la care se expun. Potrivit statisticilor, sunt peste 300 de copii negasiti in ultimii 20 de ani. Comisarul-sef Constantin Stroescu, seful Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, a declarat ca unul dintre obiective este promovarea numarului european pentru copii disparuti: 116.000, asigurand ca prevenirea, delincventa juvenila si victimizarea copiilor reprezinta prioritatea nationala a Politiei Romane.

“Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului Disparut, lansam campania “Impreuna pentru siguranta copiilor”, ce se va desfasura pe trei module, in trei perioade distincte si cu relevanta pentru copii. Primul modul se va desfasura in perioada vacantei de vara, in lunile iulie si august, al doilea modul in semestrul I al anului scolar 2012-2013, iar al treilea modul in perioada sarbatorilor de iarna. Vor fi distribuite materiale preventive pe litoral, la receptiile unor hoteluri sau chiar in taberele pentru copii. Pe langa activitatile informative, autoritatile impreuna cu ceilalti parteneri ai campaniei vor organiza mai multe concursuri cu premii pentru cei mici”, a declarat Constantin Stroescu.

De asemenea, va fi lansat si un kit online cu sfaturi pentru parinti si copii pe site-urile partenerilor campaniei “Impreuna pentru siguranta copiilor”. Politistii vor distribui diferite materiale informative in zonele aglomerate din Capitala.

300 de copii negasiti

Statistica copiilor disparuti arata ca, in momentul de fata, au ramas peste 300 de copii negasiti, raportat la ultimii 20 de ani. In toti acesti ani, cei mai multi copii disparuti s-au inregistrat in Bucuresti si in judetele Constanta si Iasi.

Cei mai multi dintre ei aleg sa plece singuri de acasa sau din centrele de plasament si chiar daca politistii le dau de urma, ei dispar din nou. Aceste cazuri sunt frecvente in tara noastra.

“Peste 95% sunt plecari voluntare, 3% sunt disparitii ca urmare a unor accidente, de exemplu inec, vara se petrec aceste disparitii, iar noi ramanem cu cazul deschis pana cand se gaseste cadavrul sau se declara moartea prezumata a copilului”, a declarat Adrian Dumitrescu, seful Serviciului de Urmariri din cadrul IGPR.

Comisarul-sef Dumitrescu a precizat ca aproximativ 100 de copii dintre cei care au disparut, si pe care politia i-a gasit, au la activ chiar si cate 30 de disparitii. “Avem anul acesta in evidenta 90 sau 100 de copii dintre cei care au disparut si i-am gasit, copii care au disparut si de 30 de ori. Noi contabilizam plecarea, sesizarile si nu persoanele pentru ca nu sunt atatea persoane, sunt unii care au devenit clientii nostri, pleaca de 20-30 de ori si noi suntem obligati sa desfasuram activitati de cautare. Nu vreau sa arunc raspunderea pe nimeni, dar cele mai multe sunt plecarile din centrele de plasament sau centrele de minori”, a precizat Adrian Dumitrescu.

Disparitii rezolvate si dupa 19 sau 23 de ani

Cat priveste copiii disparuti de foarte multi ani si pe care politia i-a cautat neincetat, pe unii reusind sa-i gaseasca, comisarul-sef Dumitrescu a explicat ca numai in ultimul an au fost patru sau cinci astfel de cazuri.

“Din fericire, numai in ultimul an, am avut patru sau cinci cazuri vechi, disparitii de 19 sau 23 de ani, care au fost rezolvate. Avem o fata disparuta din anul 1986 din zona Galati care s-a pierdut de parinti, a fost crescuta un timp de o familie de rromi si apoi, dupa revolutie, cum toti veneau spre Bucuresti, au fost internati in centrele de primire minori. Tot dupa revolutie, celor pe care nu-i revendica nimeni, li se atribuia o noua identitate pe cale judecatoreasca si a fost acel val al adoptiilor. Multi dintre copiii care s-au pierdut cu ani in urma, banuim noi, li s-a atribuit o noua identitate si probabil o parte din ei sunt adoptati in strainatate”, a completat seful de la Urmariri.

De asemenea, a fost gasit de politisti si un baiat din Iasi, disparut de vreo 23 de ani, care s-a vazut in fotografia pusa pe site-ul IGPR si nu a ezitat sa le scrie autoritatilor romane tocmai din Cipru pentru a le cere sa-l ajute sa-si gaseasca familia pentru ca el are, acum, o alta identitate.

95% din cazuri, rezolvate in cateva zile

Totusi, majoritate a covarsitoare a cazurilor se rezolva in cateva zile. Comisarul-sef Adrian Dumitrescu a precizat ca ,,in primele zile de la sesizarea unei disparitii, Politia, impreuna cu partenerii de lucru din acest domeniu, gasesc 95% din persoanele disparute”. “Este o munca ce implica un efort deosebit, intrucat activitatile noastre se desfasoara contra cronometru si fiecare clipa conteaza mai mult decat s-ar putea crede la prima vedere. Pe aceasta cale doresc sa le multumesc celor care ne-au oferit sprijin in activitatile noastre si sa imi exprim increderea ca parteneriatele stabilite cu celelalte institutii si ONG – uri vor continua cu rezultate foarte bune. De asemenea, vreau sa le transmit celor care vor sa ne ofere sprijin in aceasta activitate ca vor fi tratati cu maxima deschidere”, a adaugat el.

Parteneriatul traditional dintre Centrul FOCUS si Politia Romana a fost un factor esential al activitatii noastre din cei 5 ani de existenta pe care ii marcam astazi. Impreuna realizam atat activitatile de cautare a copiilor disparuti dar si campaniile de informare si sensibilizare, pentru ca numai astfel putem face ca siguranta copiilor nostrii sa fie mai mult decat un slogan’, Mihaela Geoana, presedinte FOCUS.

Metode aplicate

Politistii apeleaza la mai multe metode pentru a-i gasi pe copii disparuti. “Harta criminalista este un domeniu care s-a format din ingemanarea stiintei cu arta plastica si este un termen general pentru a descrie 5 ramuri de activitate: reconstructia faciala, imbatranirea faciala si portretul robot“, a explicat Aurelian Badulescu, specialist in cadrul Institutului National de Criminalistica.

In 25 mai anul 2009, a fost lansat oficial in Romania numarul european pentru disparitii de copii – 116.000 si a fost anuntata derularea campaniei comune Politie Centrul FOCUS de promovare la nivel national a acestui numar. Parteneriatul dintre IGPR si acest ONG a debutat insa doi ani mai devreme.

De asemenea, in anul 2011, cele doua parti au finalizat mecanismul „Alerta Rapire Copil”, care poate fi declansat in cazul rapirilor sau disparitiilor in care viata copilului disparut este pusa in pericol.

Data de 25 mai a fost stabilita ca ,,Ziua Internationala a Copiilor Disparuti” si a fost celebrata pentru prima oara la nivel international in anul 1986, la initiativa Crucii Rosii, pe fondul inmultirii cazurilor de disparitii in randul copiilor.

Recomandari preventive

SFATURI PENTRU PARINTI

Pentru a evita disparitia copilului dumneavostra:

• Supravegheati-va in permanenta copilul, la joaca, atunci cand va aflati la cumparaturi si in zonele aglomerate; cateva clipe de neatentie sunt suficiente ca acesta sa dispara sau sa se accidenteze;

• Invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca;

• Explicati-i, pe intelesul sau, cu exemple concrete, ca nu este bine sa intre in vorba cu persoane straine si nici sa accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; in nici un caz nu trebuie sa se urce in masinile necunoscutilor sau sa ii insoteasca pe acestia, indiferent de pretext;

• In concedii, acordati o atentie sporita supravegherii copilului dumneavoastra; aglomeratia si mediul strain reprezinta factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia;

• Nu-l trimiteti singur la cumparaturi, mai ales in locurile pe care nu le cunoaste;

• Asigurati-va ca stie numele si numarul de telefon al parintilor, precum si adresa la care locuieste;

• Invatati-l ca, daca se pierde de dumneavoastra, trebuie sa ramana in zona unde v-a vazut ultima data si sa apeleze la un politist sau la un adult insotit de un copil;

• In cazul disparitiei copilului, alertati imediat Politia la numarul de telefon 112 sau sunati la Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, la numarul 116000.

In cazul in care copilul dumneavoastra a disparut:

• Verificati la rude si prietenii apropiati daca copilul nu se afla la acestia;

• Anuntati in cel mai scurt timp Politia; sesizarea disparitiei unui copil se poate face prin apel la numarul de urgenta 112, prin sesizare directa la sediul unitatii de politie sau prin sesizarea verbala a unei patrule din teren; dupa anuntarea Politiei, sunati la 116 000 la Centrul Focus, pentru a mari numarul persoanelor care il cauta si a mediatiza disparitia copilului.

• Pastrati-va calmul! Chiar daca va aflati intr-o stare de emotie puternica, este foarte important sa va stapaniti, pentru a oferi politistilor toate detaliile ce ii pot ajuta sa va gaseasca copilul in cel mai scurt timp.

Trebuie sa fiti in masura sa furnizati anchetatorilor:

– descrierea semnalmentelor si a semnelor particulare

– cateva fotografii recente ale copilului

– o inregistrare audio-vizuala, daca dispuneti de asa ceva

– descrierea obiectelor de vestimentatie cu care era imbracat la momentul disparitiei, precum si a obiectelor pe care le avea asupra sa

– imprejurarile in care a disparut

– profilul sau psihic si moral, starea de sanatate

– o lista cuprinzand persoanele din anturajul sau, locuri pe care obisnuia sa le frecventeze

–  datele de contact ale adultilor apropiati (bunici, unchi, matusi, vecini etc)

– in general, orice informatie care vi se pare de interes pentru politisti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de parasire a domiciliului, disparitia unor obiecte personale din camera sa etc)

SFATURI PENTRU COPII

Pentru a nu va pierde de parinti:

• Nu va indepartati de parinti atunci cand va aflati in oras, la cumparaturi sau pe strada, in vacante;

• Nu intrati in vorba cu persoane necunoscute si nu raspundeti invitatiei acestora de a le insoti, indiferent ce va spun acestea; nu va lasati intimidati de amenintari sau impresionati de promisiunile acestora – atunci cand sunteti acostati de asemenea persoane, indepartati-va de acestea si apelati la cineva cunoscut;

• Daca va pierdeti de parinti, ramaneti in zona in care i-ati vazut ultima data si apelati la sprijinul unui adult (preferabil de la o institutie, un magazin etc); daca vedeti un politist in zona, adresati-va acestuia.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.