Campanie pentru depistarea copiilor cu autism

„Începe luna aprilie cu o provocare şi răspunde la întrebarea “Ţie de ce îţi era teamă când erai mic?” apoi provoacă, la randul tău, alţi prieteni să răspundă, totul pentru o cauză bună”, lansează invitația Asociaţia pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism (ARICA), care demarează în aprilie o amplă campanie de conştientizare a populației, sub numele: “Geniali, dar altfel – Ţie de ce îţi era teamă când erai mic?”.

Redăm integral comunicatul ARICA, remis redacției:

În acest demers s-au alăturat numeroase vedete, sportivi, jurnalisti, cantareti, actori, oameni care au depasit obstacole in copilarie si care au reusit sa faca lucruri remarcabile: Camelia Potec, Leo Iorga (Compact), Tavi Colen, Monica Rosu, Claudia Motea și lista este deschisa… Ei au acceptat provocarea iar în luna aprilie vor răspunde la această întrebare, provocând la rândul lor alţi prieteni să raspundă.

Pe tot parcursul lunii aprilie, ARICA va oferi gratuit celor interesaţi evaluari ale copiilor şi şedinţe de consiliere. 

Cum te alaturi ?

Campania se va desfăşura pe social media/facebook/ twitter şi va fi o provocare adresată personalitaţilor dar şi oamenilor obişnuiti care vor fi invitaţi să raspundă la întrebarea “Ţie de ce îti era teamă cand erai mic?”.

Fiecare va fi rugat să îşi facă un selfie şi să raspundă la această întrebare pe conturile proprii de facebook, şi să utilizeze tagurile: #genialidarlatfel, #arica, provocând la rândul lor alţi prieteni din listă să raspundă la această întrebare.

Lansarea campaniei “Geniali, dar altfel” va fi facută pe 1 aprilie şi vă rugăm să incepeţi luna  aprilie cu un selfie care are ca  scop ataragerea atentiei asupra acestei afecţiuni.

De ce?

Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copiilor. Cauzele care duc la apariţia acestei boli nu au fost descoperite, iar autismul înregistrează o creştere alarmantă în toate mediile şi în România.

Ideea campaniei este legată de manifestările micuţilor afectaţi de autism care au diverse fobii/frici dar în același timp au talente care le depăşesc cu mult pe cele ale oamenilor obişnuiţi.

Cifre

În România, anul trecut erau declarate oficial aproximativ 8.000 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sănătăţii). Numărul real al acestora este, insa, mult mai mare, majoritatea copiilor afectati nu figureaza în evidenţa oficială. 

Cifrele ONG-urilor care se ocupa de aceasta afectiune arată că peste 30.000 de copii au autism iar numarul real poate fii mult mai mare. Mai mult, nu exista niciun fel de politică oficială pentru recuperarea micuţilor cu autism. Conform studiilor la nivelul UE, aceasta tulburare afecteaza 1 copil din 68 şi este în creştere. 

Înainte de 18 ani, orice român diagnosticat cu autism primeşte eticheta: “tulburare psihică”. La majorat i se schimbă ştampila, fiind încadrat la “Afecţiuni psihice”, categoria “psihoze”.

Autismul are cauze necunoscute şi este mai des întâlnită  decât cancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down.

Experienţa organizaţiilor de profil arată că diagnosticarea timpurie – la vârsta de 18 – 36 luni -, intervenţiile specializate şi integrarea socială cresc cu până la 47% şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru viaţă independentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.