Caniculă în sud și est, vijelii în vest și la munte

cod-portocaliu14Meteorologii au emis două avertizări de caniculă și disconfort termic accentuat: una de Cod Portocaliu pentru 7 județe din sudul țării și București iar alta de Cod Galben pentru 17 județe din sud și est, ambele valabile luni.

 COD GALBEN

În cursul zilei de luni, 1 august, valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, cuprinzând sudul şi estul ţării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35…36 de grade la umbră.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar pe arii restrânse şi în zonele de câmpie şi podiş din regiunile intracarpatice.

Aceasta înseamnă că organismul uman resimte cu 10 grade mai mult temperaturile.

 COD PORTOCALIU

În după-amiaza zilei de luni, 1 august, judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge local maxime termice de 37…38 de grade la umbră, iarizolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pe de altă parte, începând din seara zilei de luni, 1 august, instabilitatea atmosferică se va accentua, la început îndeosebi în vestul ţării și în zona montană, iar marți, 2 august, în majoritatea regiunilor.

Vor fi averse însoţite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie, iar pe arii restrânse se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină.

În după-amiaza zilei de marţi, 2 august, în sud-estul ţării vremea caniculară se va menţine, iar în estul Munteniei, sudul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei se vor mai atinge maxime termice de 35…36 de grade la umbră.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.