Captivii RCA

Cei peste 5,3 milioane de conducatori auto din Romania au devenit captivii unui sistem de taxare de tip acciza: polita RCA este scumpita in fiecare an de asiguratori, care folosesc acesti bani fara niciun control din partea statului.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat micsorarea preturilor RCA de catre jumatate din societatile de asigurari (Allianz-Tiriac, Astra, City Insurance, Euroins si Generali) pentru soferii de pana in 25 de ani, care reprezinta insa abia 1,54% din totalul asiguratilor. Astfel, din cele peste 3,1 milioane de polite RCA pentru persoane fizice incheiate anul trecut, 47.987 apartin soferilor din aceasta categorie. Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), reclama o „cacealma”: „Este evident ca ASF a esuat din nou, lamentabil, in misiunea sa de protejare a consumatorului, iar incercarea de manipulare a perceptiei asiguratilor RCA acopera, de fapt, legaturile subterane extrem de stranse si de bolnavicioase pe care le are cu piata supravegheata”. Dupa cateva zile de la aceste critici, in piata au aparut si schimbari de pret usor avantajoase pentru tinerii intre 27 si 30 de ani. Sunt insa „mai degraba simbolice”. „Polita RCA pentru o tanara de 27 de ani s-a ieftinit de la 787 lei la 781 lei pe 6 luni, ceea ce reprezinta o scadere de 0,8%, adica cu 6 lei mai putin”, demonstreaza Cristian Muntean cu o copie a RCA. Mai mult, aceste scaderi au fost contrabalansate de asiguratori cu majorari la categoria considerata cea mai „responsabila” in trafic: soferii de peste 40 de ani. Si nici transportatorii – soferi profesionisti – nu au scapat. Muntean acuza ca „pentru a recupera acele «discounturi», societatile de asigurari au transferat povara acelor diferente de costuri majorand pretul primei RCA pentru persoane juridice sau persoane fizice situate in alte categorii de varsta”. „Cu toate acestea, polita RCA ramane la un cost prohibitiv pentru tineri. De exemplu, o tanara de 25 de ani, proprietara unui VW Golf, plateste 2.215 lei RCA pentru 6 luni, adica 500 de euro. Tinerii din jurul varstei de 30 de ani achita in prezent chiar si cu 45% mai mult pentru polita RCA. Totodata, o persoana de peste 60 de ani va achita cu pana la 25% mai mult pentru RCA. In fine, pentru transportatori, pretul a crescut cu pana la 250% la reinnoirea politei RCA dupa 6 luni”, exemplifica presedintele ASSAI.

Escrocheria Malus Bonus

Totodata, „conceptul Malus Bonus practicat in Romania este mai degraba o escrocherie, fiind proiectat sa avantajeze, prin rezultatele sale, societatile de asigurari”, reclama Cristian Muntean. „In prezent, daca ai un cazier al accidentelor curat mai multi ani la rand (Ex: Bonus 8) si intentionezi sa iti schimbi masina, cu cea noua vei porni de la un Bonus 0. Practic, intreg istoricul privind daunalitatea se reseteaza. Este un sistem incorect si inechitabil”, explica el. In opinia sa, „este o anomalie in mod deliberat facuta de catre asiguratori care, astfel, majoreaza nejustificat costul unei polite RCA printr-o incadrare nemeritata a asiguratului intr-o zona de risc in care acesta nu mai beneficiaza de reducerile de cost cuvenite”.

Gestionarea a 2,6 miliarde de lei, o enigma

Muntean este revoltat si de modul cum sunt gestionati banii publici colectati de asiguratori: „Din perspectiva acestor contribuabili captivi, RCA este asimilata unei obligatii precum taxele si impozitele. Iar abordarea firmelor de asigurari este eronata asupra acestui produs, desi rolul lor ar trebui sa fie similar celui administratorilor de fonduri mutuale, care pot intra in faliment iar banii colectati raman intacti si isi pastreaza destinatia”. „Cand vorbim despre bani publici, trebuie indeplinite in mod obligatoriu minim doua obligatii imperative: responsabilitatea si transparenta cheltuirii lor. Asa ar trebui sa faca ASF si societatile de asigurari: sa explice detaliat si transparent cum sunt cheltuiti banii colectati. Sa stim daca anumite costuri (de ex. chirii supraevaluate cu 400% fata de spatii similare inchiriate, achizitii soft la preturi de milioane de euro, costuri de zeci de milioane de euro achitate societatilor de reasigurari din acelasi grup de firme cu sedii in paradisuri fiscale etc) sunt atribuite corect si prin licitatie. Or, acest lucru nu se intampla in Romania; nu stim cum sunt cheltuiti cei peste 2,6 miliarde lei colectati in 2014”, atrage atentia Cristian Muntean. In anul care a trecut de la preluarea mandatului la sefia ASF, Misu Negritoiu si-a premiat subalternii cu 60% din salariu, iar el a incasat peste 170.000 de euro, fara a sanctiona vreo societate de asigurari pentru scumpirea aberanta a RCA si deprecierea puternica a modului de despagubire, situatie confirmata si de numarul ridicat de reclamatii transmise catre ASF, mai acuza presedintele asociatiei service-urilor auto independente.

Ieftinire „simbolica”: polita RCA pentru o tanara de 27 de ani s-a ieftinit de la 787 lei la 781 lei pe 6 luni, ceea ce reprezinta o scadere de 0,8%…

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.