Captura la Vama Giurgiu: 18 TIR-uri cu marfuri spre firme “fantoma”. Filtrele raman la frontiere

Controalele amanuntile in punctele de trecere a frontierei nu se desfasoara numai la Giurgiu, insa acolo a fost “captura” cea mai mare in ultimele 24 de ore, la intrarea in tara: 18 autocamioane incarcate cu legume sau produse alimentare despre care exista suspiciuni ca urmau sa ajunga in depozitele unor societati de tip “fantoma”. Cercetarile Politiei de Frontiera sunt in curs de desfasurare si se deruleaza in cooperare cu Politia Romana si Garda Financiara. Raman insa contestabile cozile de TIR-uri insirate pe zeci de kilometri la iesirea din tara, dar politistii de frontiera spun ca nu fac rabat de la legislatia privind traficul transfrontalier. De altfel, seful Politie Romane, Liviu Popa, sustine ca “prioritatea zero” a institutiei pe care o conduce este combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei.

“Masurile ferme intreprinse de Politia de Frontiera Romana in toate zonele de competenta au drept scop asigurarea respectarii, de catre toti participantii la traficul transfrontalier, a legislatiei interne si internationale in vigoare, informeaza Politia de Frontiera.

Actiunile de verificare amanuntita a actelor vehiculelor, incarcaturii si documentelor ce insotesc marfa sunt derulate de Politia de Frontiera in toate vamile dintara. Insa intrarea si iesirea din tara spre Bulgaria, pe Podul Prieteniei, a fost cea mai mediatizata dintre operatiuni, datorita numarului mare de TIR-uri, ce stateau, miercuri, la coada pe 30 de km in partea romana si pe 8 km pe partea bulgara.

Politia de Frontiera Romana precizeaza ca obiectivul sau prioritar este combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, acesta fiind si argumentul pentru controlul amanuntit, in baza analizelor de risc, a transporturilor de marfuri care tranziteaza punctele de trecere a frontierei.

“Verificarile au ca principale obiective: depistarea transporturilor de marfa fara documente legale sau cu nereguli in documente, identificarea societatilor comerciale care efectueaza operatiuni de import-export fara a respecta prevederile legale, prevenirea si combaterea contrabandei cu bunuri de larg consum si produse accizabile”, se arata intr-un comunicat al Politiei de Frontiera.

Toate institutiile de control ale statului, mobilizate

In cadrul acestor actiuni, Politia de Frontiera Romana coopereaza cu toate institutiile statului cu atributii in acest domeniu. “Pentru fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei, pe culoarele destinate verificarii automarfarelor, au fost dispuse masuri de suplimentare a personalului care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor. In principalele puncte de trecere a frontierei au fost detasati ofiteri specializati din cadrul Directiei de Supraveghere si Control a Trecerii Frontierei-I.G.P.F., in vederea sprijinirii politistilor de frontiera care efectueaza controlul documentelor”, se mai precizeaza in document.

Totodata, pentru reducerea timpilor de asteptare, punctele de trecere a frontierei destinate transportului de marfuri au fost dotate cu echipamente suplimentare de control.

Fapte ilegale, constatate zilnic la frontiere

In celelalte vami din tara, politistii de frontiera au constatat, in ultimele 24 de ore, 48 de fapte ilegale (25 infractiuni si 23 contraventii), savarsite atat de cetateni romani, cat si straini. Valoarea amenzilor aplicate este de 10.000 lei. Au fost descoperite, independent sau in colaborare cu alte institutii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal intara), care depaseau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafacute, in valoare totala de aproximativ 481.200 lei.

Traficul de persoane si mijloace de transport prin punctele de trecere a fost de aproximativ 77.000 treceri persoane, atat pe sensul de intrare cat si pe cel de iesire dintara, si de peste 26.500 treceri mijloace de transport.

Nu s-a permis intrarea in tara unui numar de 9 cetateni straini, care nu indeplineau conditiile prevazute de lege si, de asemenea, nu s-a permis iesirea dinRomaniaunui numar de 3 straini si 15 cetateni romani din diferite motive legale, informeaza Politia de Frontiera.

De altfel, fapte ilegale sunt depistate zilnic in punctele de trecere a frontierei. Spre exemplu, cu doua zile in urma au fost constatate 62 de fapte ilegale (21 infractiuni si 41 contraventii), iar valoarea amenzilor contraventionale aplicate s-a ridicat la 39.100 lei. Au fost descoperite, independent sau in colaborare cu alte institutii, bunuri nedeclarate ce urma sa fie introduse ilegal intara, de aproximativ 576.200 lei.

Autovehicule furate

Tot marti au fost depistate, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, un autoturism furat din Italia si o semiremorca furata din Belgia.   Traficul de persoane si mijloace de transport prin punctele de trecere a fost relativ acelasi ca si miercuri: aproximativ 74.000 de treceri de persoane si peste 24.500 de treceri de mijloace de transport.

Nu s-a permis intrarea in tara unui numar de 2 cetateni straini, care nu indeplineau conditiile prevazute de lege si de asemenea, nu s-a permis iesirea din Romania unui strain si a 23 de romani din diferite motive legale.

Liviu Popa: Combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, prioritatea zero a Politiei Romane

Chestorul Liviu Popa a declarat, joi, la bilantul activitatii Inspectoratului General al Politiei Romane pe 2011, ca “prioritatea zero” a Politiei Romane este combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, precum si destructurarea gruparilor infractionale.

Seful Politiei Romane a mai spus ca anul trecut s-au inregistrat rezultate foarte bune in combaterea fraudei, unde s-au constatat prejudicii de peste 3 miliarde de lei, din care s-au recuperat 115 milioane de lei.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Ce trebuie sa facem,daca am trimis o marfa de zeci de mii de euro,printr-o firma care se pare ca nu mai functioneaza.Cineva a falsificat stampila si foloseste numele administratorilor,fac contracte false,si marfa nu a mai ajuns la destinatie in Franta?Am dat de urma pana in Ungaria,de acolo nu stim nimic.Ajunge sa depun plangere la politie din judetul nostru,dar poate fi prea tarziu,pn incep demersurile.La frontiere cum anuntam>

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.