Carburanții s-au scumpit de 3 ori în ultimele săptămâni

Benzina şi motorina s-au scumpit de 3 ori în ultimele 3 săptămâni – cam o dată pe săptămână -, astfel că preţul unui litru de benzină a crescut cu aproape 30 de bani faţă de acum o lună. Concret, la fiecare alimentare cu carburant şoferii au cheltuit cu 5% mai mult, adică 13 lei în plus la fiecare plin, potrivit Digi24.

Plinul de benzină costa la 13 aprilie 269 lei iar la 27 aprilie era 282 lei, în timp ce plinul de motorină era 267 lei la 13 aprilie, faţă de 280 lei la 27 aprilie.

Cauza este creşterea preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale iar efectele se simt în toată Europa, însă la noi sunt mai accentuate.

Şoferii din România plătesc mai mult pentru un litru de benzină faţă de cei din Austria sau din Luxemburg, în condiţiile în care salariile de la noi sunt printre cele mai mici din Europa.

În prezent, 10 ţări au benzina mai ieftină decât în România. Cel mai mic preţ îl găsim în Cehia, unde un şofer plăteşte pentru un litru 1,17 euro.

În 2014, românii au cumpărat 6 milioane de tone de benzină şi motorină, pentru care au plătit peste 9 miliarde de euro, cu peste 2% mai puţin ca în 2013. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.