Cât costă dispozitivul eCall care sună singur din maşină la 112 în caz de accident

Dispozitivele eCall ce se instalează pe maşină pentru a apela automat 112 în caz de accident costă între 50 şi 150 de euro şi la acestea pot fi ataşate la acestea cartele speciale de la operatori de telefonie mobilă, au anunţat producătorii şi reprezentanţii Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) la conferinţa pe această temă ce are loc la Bucureşti joi şi vineri. România este prima ţară din Europa care, prin a pregătit infrastructura pentru eCall. Noul serviciu va fi funcţional din ianuarie 2013, în toată ţara. Deşi produsele româneşti sunt mai ieftine, şansele lor de a fi acceptate de fabricanţii de maşini sunt reduse de lobby-ului intensiv al marilor firmelor străine, susţine producătorul autohton. 

Dispozitivele pot fi simple, doar cu funcţia de eCall, sau pot fi dotate cu microfon sau cu posibilitatea ataşării unui microfon sau chiar a unor camere video.

Toate maşinile ce vor fi produse din 2015 vor fi dotate, obligatoriu, cu un astfel de „buton de panică”, dar până atunci poate fi integrat acest dispozitiv electronic şi pe maşininile aflate acum în circulaţie.

Apelul la numărul de urgenţă 112 prin dispozitivele eCall va fi preluat de dispecerat, care va transmite datele despre locul în care s-a produs accidentul şi numărul de pasageri la serviciile de ambulanţă, poliţie şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut o demonstraţie practică a mecanismului de funcţionare a dispozitivelor şi a sistemului eCall.

Specialiştii STS au explicat că dispozitivul foloseşte senzori, accelerometru sau giroscop. Astfel, în cazul în care viteza unei maşini scade într-un interval foarte scurt de timp de la 100 km/h la 10 km/h, dispozitivul “înţelege” că s-a produs un accident şi se activează.

Dispozitivele stau în marea majoritate a timpului în stand-by, nefiind operaţionale, activarea lor având loc doar în momentul producerii unui accident, fiind iniţiat în cel mai scurt timp apelul automat către 112.

Specialiştii de la STS au mai spus că device-urile sunt programate de către producători să stea active şi până la 12 ore de la momentul iniţierii apelului, aparatul folosind curentul electric al maşinii.

Aparatele care vor fi instalate în maşini pot fi cumpărate de la producători sau distribuitori, iar cartelele pentru aceste dispozitive, de la operatorii de telefonie mobilă. Aceştia din urmă vor aloca mai multe numere serviciului, iar către aceste cartele nu se vor putea efectua apeluri. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.