Cazanciuc, ministru cu jurământ. Băsescu, numai miere

Robert Cazanciuc a depus, luni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu. La ceremonie a fost prezent de data aceasta şi Crin Antonescu, preşedintele Senatului, alături de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Evident, nu a lipsit premierul Victor Ponta, pe care şeful statului l-a şi lăudat pentru activitatea din Guvern. Ceremonia a fost neobişnuit de relaxată şi prietenoasă, presărată cu glume atât din partea preşedintelui, cât şi din cea a invitaţilor.

Traian Băsescu i-a urat succes lui Robert Cazanciuc, în special în obţinerea „unui MCV favorabil României, care să ne permită intrarea în Schengen sau decizia favorabilă pentru intrarea în Schengen, în luna decembrie”.

A adăugat că “prea puţine dintre cele rămase restante în MCV ţin de ministrul Justiţiei”. “Cele mai multe observaţii, obiective de îndeplinit ţin de politicieni – fie că vorbim de Parlament, fie că vorbim de Guvern, sau uneori de alte structuri ale statului, nu de dumneavoastră direct. Dar vă asigur că dumneavoastră veţi fi responsabil, că aşa e la noi!”, a spus şeful statului.

Preşedintele s-a lansat apoi în laude la adresa Guvernului, pentru activitatea din primele două luni ale anului, deşi era vorba despre comerţ exterior, domeniu aproape exclusiv al mediului privat:

basescu ponta cotroceni

“Aş vrea să profit de onoarea pe care o am să fie Guvernul aici şi să observ că, pe primele două luni ale anului, este pentru prima dată când avem un sold al comerţului exterior pozitiv. Cred că prima dată de la Revoluţie. Sigur, unii dintre dumneavoastră or să se mire cum s-a întâmplat. S-au cumulat efectele în timp şi iată că reuşim să reducem deficitul de cont curent, chiar să avem surprize precum cele de pe primele două luni ale anului. Avem o estimare, să spunem, pozitivă, de creştere de 1,7%, anul viitor“, a arătat Traian Băsescu.

Uitând de disputa cu Ponta pe banii României din exerciţiul bugetar european 2014-2020, şeful statului a simţit nevoia să dea nişte sfaturi:

basescu, antonescu, zgonea, ponta 2

“Aş face niţte atenţionări legate de două aspecte: primul este nevoia de a accelera absorbţia fondurilor de la UE – este clar că nu ne poate mulţumi doar absorbţia actuală, de 13,5% şi mi se pare foarte important să ţinem cont de faptul că noul exerciţiu bugetar al UE începe la 1 ianuarie 2014, deci peste câteva luni, ceea ce ar însemna ca acea dată să ne găsească cu un număr mare de proiecte pregătite spre a se trece la implementarea lor. Sunt câteva lucruri care mă frământă. Sunt convins că vă frământă şi pe dumneavoastră şi, dacă am reuşi o absorbţie mai bună şi din actualul exerciţiu bugetar al Uniunii, şi din viitorul, cu certitudine, creşterea de 1,7%, prognozată pentru anul viitor, de agenţii de rating străine, ar fi doar un reper extrem de jos, faţă de ceea ce ar putea România”, a spus Traian Băsescu.

Al doilea aspect la care s-a referit şeful statului a fost cel legat de înfiinţarea locurilor de muncă – care nu i-a prea ieşit până acum lui Victor Ponta.

Despre numărul tot mai mare al firmelor intrate în insolvenţă sau care şi-au închis activitatea, lucru ce a dus la colectarea cu peste 10% mai puţin din impozitul pe venit, de către ANAF, niciun cuvânt. Iar despre evaziunea fiscală de 879 de milioane lei constatată de Garda Financiară în primul trimestru, la fel.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.