CCIB: Interes pentru dezvoltarea schimburilor comerciale româno-albaneze

Chiar dacă schimburile comerciale româno-albaneze au crescut cu 8,6% în 2014 comparativ cu anul precedent, valoarea acestora rămâne relativ redusă, de 60,3 mil. USD, din care 52,2 mil. USD reprezintă exportul românesc în Albania şi 8,1 mil. USD valoarea importurilor din această ţară. „Există însă potenţial pentru creşterea şi diversificarea acestora”, este de părere preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Sorin Dimitriu.

„De asemenea, cred că în zona balcanică există oportunităţi de afaceri insuficient exploatate, iar deschiderea unui Birou de reprezentare al CCIB în acest spaţiu poate conduce la dezvoltarea cooperării în plan regional”, a declarat preşedintele CCIB, la întrevederea cu Ilir Tepelena, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Albania în România, aflat la începutul mandatului în ţara noastră, şi cu Aleks Jaso, consilier economic în cadrul Ambasadei.

”Discuțiiile s-au purtat în scopul identificării unor modalităţi concrete de colaborare, ţinând seama de importanţa abordării cooperării bilaterale în context regional, precum şi de o anumită complementaritate a celor două economii”, se arată în comunicatul remis redacției de CCIB.

Organizarea în toamna acestui an, în parteneriat cu CCI Tirana, a unui pavilion naţional albanez în cadrul TIB, promovarea potenţialului economic şi investiţional al acestei ţări în cadrul Zilei oportunităţilor de afaceri, organizarea unor Forumuri de afaceri cu o puternică componentă B2B atât la Bucureşti, cât şi la Tirana reprezintă în opinia ambelor părţi formule verificate şi eficiente pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale româno-albaneze.

„Întâlnirile B2B sunt deosebit de importante pentru a identifica domeniile-cheie care pot contribui la majorarea schimburilor comerciale româno-albaneze”, a subliniat ES Ilir Tepelena.

În opinia ambasadorului Albaniei la Bucureşti, turismul, energia, agricultura şi industria de prelucrare a produselor agro-alimentare reprezintă sectoare în care oamenii de afaceri din cele două ţări pot dezvolta proiecte de succes.(M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.