CCR: Basescu merge la Consiliul European. Ponta: Maine voi fi la Bruxelles

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri dupa-amiaza, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de presedinte, in mod expres, primului-ministru. Victor Ponta a declarat ca el tot va merge la Bruxelles – incalcand, astfel hotararea Curtii – si ca va declansa procedurile de suspendare a presedintelui. Amintim ca Traian Basescu a sesizat CCR, cerand o opinie competenta. Ministrul de Externe Andrei Marga a trimis deja componenta delegatiei romane la Consiliul European, punandu-l in fruntea listei pe premier, desi lista primita de la Presedintie il avea pe seful statului conducator de delegatie.  

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe Presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012.

“In exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru. (…) Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Guvernului”, potrivit comunicatului Curtii Constitutionale.

La sedinta de judecata au participat consilierul prezidential Stefan Deaconu si premierul Victor Ponta, impreuna cu ministrul Justitiei, Titus Corlatean, si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa.

Ponta: “Am legimitatea data nu de 5 judecatori numiti pe criterii politice, ci de Parlamentul Romaniei”

La putin timp dupa anuntarea deciziei CCR, Victor Ponta a declarat: “Maine voi merge la Bruxelles”. El a spus ca nu este surprins de decizia Curtii, deoarece “stiti foarte bine ca in CCR presedintele Traian Basescu a numit niste oameni care intotdeauna i-au indeplinit dorintele”.

“Blocajul permanent la care presedintele Traian Basescu si cei cativa care ii mai sunt credinciosi supun Romania nu poate fi acceptat si nu poate fi considerat normal.

CCR n-a facut decat sa adauge la Constitutie ca Basescu conduce toate institutiile acestei tari

Maine voi merge la Bruxelles, am legitimitatea data nu de 5 judecatori numiti de mine pe criterii politice, ci de Parlamentul Romaniei. Presedintele nu are niciun fel de mandat din partea Parlamentului si nici din partea Guvernului. Sper ca Traian Basescu sa-si dea seama ca acest conflict pe care l-a provocat este impotriva interesului Romaniei. Cred ca Basescu nu va merge maine la Bruxelles”, a declarat Ponta.

Din actuala componenta a CCR, 2 judecatori au fost numiti la propunerea presedintelui Traian Basescu, 2 la propunerea PDL, 2 la propunerea PSD, 1 la propunerea PNL, 1 la propunerea UDMR si 1 la propunerea fostului sef al statului, Ion Iliescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.