Ce prevede Acordul de colaborare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta

Administraţia Prezidenţială a publicat Acordul de colaborare instituţională între preşedintele Traian Băsescu şi primul-ministru Victor Ponta, semnat în 12 decembrie, la ora 22.50, în prezenţa lui Crin Antonescu şi Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Documentul are 6 pagini şi a fost înmânat a doua zi de şeful statului, la Bruxelles, mai multor lideri ai Uniunii Europene. Pe scurt, în document Băsescu şi Ponta îşi împart clar artibuţiile şi se angajează să realizeze noua lege a Sănătăţii, reorganizarea administrativă, reforma electorală şi revizuirea Constituţiei, precum şi implementarea celor 4 Coduri din Justiţie şi a Legii micii reforme. De asemenea, cei doi îşi asumă introducerea unui proces transparent de numire a şefilor Parchetului General şi DNA şi promit să se abţină în a se lansa dispute politice pe temele legate de angajamentele României faţă de instituţiile internaţionale.

“Ca urmare a faptului că miercuri, 19 decembrie, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a decis să facă public Acordul, în virtutea unei transparenţe totale, Administraţia Prezidenţială pune la dispoziţia opiniei publice Acordul integral într-un format needitabil”, informează Preşedinţia.

Practic, preşedintele şi premierul şi-au asumat în scris atribuţiilor constituţionale ce le revin:

* şeful statului – domeniile: politică externă, de securitate, de apărare, reprezentarea la Consiliul European, conform deciziei Curţii Constituţionale

* primul ministru – în politica economică şi socială, guvernarea ţării, probleme de ordin curent ce nu au deloc incidenţă cu securitatea naţională, relaţii externe la nivel interguvernamental şi european.

De asemenea, preşedintele României şi premierul se angajează să respecte independenţa justiţiei şi supremaţia legii, precum şi statul de drept.

“Respectul pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundament ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate. Consolidarea independenţei justiţiei în raport cu influenţa politică“, se arată în document.

Alte principii stipulate se referă la “Respectarea prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale. Asigurarea funcţionalităţii instituţiilor afectate şi identificarea de garanţii pentru păstrarea atribuţiilor instituţiilor statului de drept”.

Totodată, părţile se angajează la “Numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor grupuri parlamentare”.

De asemenea, se punctează “Introducerea unui proces transparent de numire a procurorului general şi a procurorului-şef al DNA care să presupună candidaturi deschise, criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie“.

Preşedintele şi premierul se mai angajează să realizeze noua lege a Sănătăţii, reorganizarea administrativă – regionalizarea, reforma electorală şi revizuirea Constituţiei.

La capitolul legislaţie esenţială de implementat se menţionează – cu menţiunea că eventuale modificări pot fi făcute cu acordul părţilor – cele 4 Coduri din Justiţie şi Legea micii reforme.

Acordul poate fi citit integral aici.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.