Tinerii dispar misterios din statistici: nu apar nici ca angajaţi, nici ca persoane care se instruiesc

1

Ceea ce nu spun autorităţile române rosteşte răspicat directorul Direcţiei Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, Zoltan Kazatsay: rata şomajului în rândul tinerilor români este inacceptabil de mare, de 25%, iar 7,5 milioane de tineri din Uniunea Europeană – ca şi din România, de altfel – nu apar în statistici nici ca angajaţi, nici ca persoane care se instruiesc. “Tinerii dispăruţi misterios din statistici trebuie aduşi înapoi, trebuie să aibă un loc de muncă. Dacă nu se vor lua măsuri, va fi dificil de trecut peste impactul globalizării”, avertizează oficialul european, aflat la Bucureşti. La noi, rata şomajului se situează, per total, în jurul a 7%, potrivit INS. Dar după ce nu mai primesc ajutorul de şomaj, oamenii aceia dispar din statistici.

“Cifra tinerilor fără un loc de muncă este dramatică. În Uniunea Europeană, ratele medii de şomaj au ajuns la 22,5%, fiind destul de mari. În România este inacceptabil de mare rata şomajului în rândul tinerilor, 25%”, a spus directorul Direcţiei Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune.

“La nivelul Uniunii Europene, 7,5 milioane de tineri nu sunt cuprinşi în sistemele de învăţământ, nu muncesc şi nici nu se instruiesc. Nu ştim ce fac. Costurile sunt uriaşe. Trebuie să fim serioşi, criza e serioasă şi continuă în UE. (…) Tinerii dispăruţi misterios din statistici trebuie aduşi înapoi, trebuie să aibă un loc de muncă”, a precizat Kazatsay.

El a atras atenţia că generaţiile viitoare nu vor fi calificate.

Sute de milioane de euro pentru tineri, din fonduri europene

Pe de altă parte, Zoltan Kazatsay şi-a exprimat speranţa că România va folosi cele 220 de milioane de euro alocate pentru sprijinirea tinerilor, pentru a asista cel puţin 300.000 de persoane.

Pentru următoarea perioadă financiară, România ar putea primi aproximativ 84 de milioane de euro, dacă toate statele membre vor aproba suma propusă.

“Vrem să folosim mai eficient fondurile. Solicităm României ca fondurile europene să constituie prioritate naţională şi să meargă către scopurile Fondului Social european. Am multe speranţe că Guvernul României va ţine cont de această propunere”, a mai spus reprezentantul CE. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. Cum Poate sa lucreze cand nu sunt instruiti destul in scoli, pe langa aceasta firmele angajeaza numai profesionisti si tinerii care merg la ei sunt luati ca necalificati… pe langa aceasta tinerii nu merg pe un salariu de 700 lei. spune ca mai bine stau acasa, caci si asa nu fac nimic cu banii aceia…

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.