CE simplifica inmatricularea vehiculelor second-hand

Procesul de inmatriculare a autovehiculelor second-hand va fi simplificat, la cererea Comisiei Europene (CE), astfel ca persoanele fizice si firmele care comercializeaza vehicule intre statele UE vor beneficia, din 2014, de mai putina birocratie la reinmatricularea lor. Multe controale vor fi eliminate cu totul, autoritatile primind informatiile tehnice necesare cu privire la autovehicul direct de la colegii lor din tara in care acesta este deja inmatriculat. Este vorba atat de autoturisme, cat si de camionete, autobuze si camioane.

Comisia Europeana va adopta in acest an o initiativa de clarificare a normelor UE care trebuie respectate la inmatricularea automobilelor si la aplicarea taxelor de circulatie, cu economii totale de cel putin 1,5 miliarde euro pe an pentru companii, cetateni si autoritatile responsabile cu inmatricularile.

Dupa aprobarea proiectului, statele membre vor avea la dispozitie un an sa pregateasca noile proceduri, respectiv software-ul pentru schimburile de date, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia va face, astfel, propuneri de imbunatatire a pietei unice, in special in ceea ce priveste evitarea dublei impozitari a automobilelor atunci cand cetatenii se muta dintr-un stat membru in altul si inlaturarea obstacolelor din calea inchirierii transfrontaliere de autovehicule.

Se introduce principiul ca un automobil trebuie sa fie inmatriculat intaraUE in care locuieste proprietarul sau si ca celelalte state membre nu pot cere proprietarului respectiv sa reinmatriculeze automobilul pe teritoriul lor, chiar daca persoana in cauza petrece o perioada mai lunga pe teritoriul respectiv.

Cei cu resedinte de vacanta si navetistii, beneficiari

Dupa ce proiectul va fi aprobat, cetatenii care isi petrec o parte din an intr-o resedinta de vacanta dintr-o alta tara din UE nu vor mai fi nevoiti sa-si inregistreze automobilul in aceasta tara, iar cei care se muta definitiv intr-o alta tara UE vor avea la dispozitie sase luni sa reinmatriculeze automobilul in aceasta tara.

Totodata, salariatii care fac naveta intr-o alta tara UE si folosesc un automobil inmatriculat de angajator in tara respectiva nu vor mai trebui sa-l inmatriculeze intaralor de origine, in timp ce autoritatile de inmatriculare vor coopera mai mult intre ele pentru a facilita identificarea si urmarirea autovehiculelor furate. Va deveni astfel imposibila inmatricularea unui automobil furat intr-o altataradin UE, potrivit CE.

Firmele de inchirieri auto, avantajate

Firmele de inchirieri auto vor putea transfera autoturisme intr-o altataraa UE in perioada concediilor fara a le reinmatricula (de exemplu, inchiriind aceleasi autoturisme pe litoral in timpul verii si in Alpi in timpul iernii), astfel ca pretul de inchiriere a masinilor ar trebui sa scada, sustine CE.

In cazul companiilor care detin flote auto, cum ar fi autovehicule, autobuze, camionete si camioane, vor fi inregistrate in statul UE in care se afla sediul companiei, iar celelalte tari ale UE trebuie sa accepte acest lucru.

Potrivit CE, persoanele fizice si companiile din UE au nevoie sa transfere anual aproximativ 3,5 milioane de autovehicule dintr-un stat membru in altul si sa le inmatriculeze conform legislatiei nationale, din care 6,5% reprezinta inmatricularile din Romania (225.000). Reinmatricularea dureaza in medie cinci saptamani, la un cost estimat la 400 euro. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.