Chiriţoiu rămâne șeful Consiliului Concurenţei

Bogdan Marius Chiriţoiu a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, pentru un nou mandat de 5 ani, prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Otilian Neagoe a rămas și el vicepreşedinte pentru încă un mandat de 5 ani, anunță Administraţia Prezidenţială.

Parlamentul i-a trimis în luna februarie șefului statului avizul favorabil pentru reînnoirea mandatelor preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului Concurenţei.

Potrivit legii, durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată.

Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către preşedinte, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Pe parcursul mandatului lui Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei a deschis 104 investigaţii şi a finalizat 101 de astfel de proceduri.

Amenzile aplicate între 2009 şi 2013 au totalizat 354 milioane de euro (1,5 miliarde de lei).

De asemenea, în acest interval a fost introdus avizul Consiliului Concurenţei pe nota de fundamentare a actelor normative supuse aprobării Guvernului pentru a identifica rapid reglementările susceptibile să aducă atingere concurenţei pe piaţă, precum şi pentru o mai bună înţelegere a obiectivelor politicii de concurenţă.

În acelaşi timp, a fost modificată legea concurenţei, care permite acum finalizarea mai rapidă a investigaţiilor prin acceptarea de angajamente fără a trece prin toată procedura de investigaţii, dar şi o limitare a numărului şi duratei proceselor.

Totodată, au fost preluate noile instrucţiuni privind politica de clemenţă (imunitate la amendă pentru cei care colaborează cu Consiliul pentru descoperirea unui cartel), iar la sugestia Băncii Mondiale a fost înfiinţată o unitate specializată în detectarea cartelurilor. Mai mult, a fost creată o structură specializată în detectarea licitaţiilor trucate.

Amenzi-record pentru petroliști

În mandatul lui Chiriţoiu a fost acordată cea mai mare amendă pe concurenţă din România: 205 milioane euro (880 milioane de lei, reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010) pentru companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum şi Lukoil Romania, care s-au înțeles să scoată de pe piața din România cel mai ieftin sortiment de benzină existent în anul 2008, Eco Premium.

Sancțiunile au fost aplicate în ianuarie 2012, însă procesele în justiție nu s-au încheiat însă nici astăzi.

În noiembrie 2012 au fost „arse” cu 3 milioane de lei (663.000 euro) 5 firme care au trucat licitaţia „Lucrări de marcaje rutiere, longitudinale, transversale şi diverse pe drumurile naţionale din administrarea CNADNR”.

La începutul acestui an au fost amendate cu peste 2,26 milioane lei (505.021 euro) 8 companii de taxi și dispecerat taxi din Bucureşti și județul Ilfov, după ce , Consiliul Concurenței a descoperit că acestea s-au înțeles tacit să fixeze un anumit tarif de transport de persoane.

De asemenea, au fost sancționați cu 35 de milioane de euro patru mari retaileri (Metro, Real, Selgros, Mega Image) şi 21 de furnizori ai acestora, care s-au înțeles pentru fixarea preţurilor în perioada 2005-2009.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.