Chițoiu: Taxele se adresează mediului economic, nu cetățenilor. Ponta: Nicio taxă nu a fost modificată

Vicepremierul Daniel Chițoiu a declarat marţi, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că taxele și impozitele prevăzute în bugetul de stat pe 2014 sunt destinate mediului de afaceri și nu îi vor afecta în mod direct pe cetățeni. Premierul Victor Ponta susţine chiar că “nicio taxă nu a fost modificată”.

“Impozitele și taxele care sunt prevăzute în legislația fiscală adoptate pentru bugetul pe anul 2014 nu sunt decât niște impozite și taxe care au avut în principal în vedere extinderea bazei de impozitare și, de asemenea, sunt adresate mediului economic, nu cetățenilor în mod direct. Impactul acestor taxe și impozite nu se regăsește în mod direct în buzunarele cetățenilor”, a declarat Chițoiu marți în plenul Parlamentului, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de buget pe 2014.

Ministrul Finanţelor a mai spus că bugetul pe 2014 este mai mare decât bugetele anterioare la toate capitolele și le-a replicat parlamentarilor Opoziţiei de ce suma alocată Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este de 4 ori mai mare decât în 2013: “Nu uitați faptul că avem peste 4.000 de proiecte începute în guvernarea dumneavoastră și nici nu au avut finanțarea la momentul respectiv (…), sunt în diferite stadii de execuție”.

Ponta: Acciza de 7 eurocenţi e o politică fiscală practicată în întreaga Europă

Premierul Victor Ponta a asigurat că “nicio taxă nu a fost modificată, cota unică rămâne 16%, TVA-ul nu doar că nu a fost crescut, dar rămâne scăzut pentru produsele de panificaţie şi încercăm să-l scădem pentru alte produse alimentare”.

“Zona de conflict pe care a identificat-o preşedintele Traian Băsescu se referă la o politică fiscală practicată în întreaga Europă, e vorba de 7 eurocenţi pentru fiecare litru, e un element extern, nu are legătură cu noi. Datorită scăderii preţului barilului, efectul pentru cei care se duc să pună benzină va fi aproape de zero. Există o analiză pe plan mondial, legată de situaţia din Iran, consumul la nivel mondial, previziunile sunt de scădere a preţului barilului, negociem cu companiile producătoare, încât impactul pentru cetăţeanul care are maşină să fie aproape de zero”, a precizat Ponta, la România TV.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.