Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule a scăzut cu 4,5% în 10 luni

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut cu 4,5% ca serie brută şi cu 4,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 10 luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut cu 1,2% atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În octombrie, faţă de luna precedentă, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut însă, cu 12,2% ca serie brută, dar a scăzut cu 3,4% ca serie ajustată. La serviciile de piaţă prestate populaţiei, cifra de afaceri a crescut faţă de luna precedentă cu 2,9% ca serie brută şi cu 2,7% ca serie ajustată.

Faţă de octombrie 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut cu 6,6%, ca serie brută, şi cu 11,6%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut însă atât ca serie brută, cu 4,7%, cât şi ca serie ajustată, cu 2,9%.

La capitolul întreţinere şi reparare autovehicule şi motociclete, în octombrie s-a înregistrat o creştere cu 12,2% a cifrei de afaceri, la seria brută, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+17,5%), a activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+15,4%) şi a comerţului cu autovehicule (+8,6%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 3,5%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2012, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 3,4%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în octombrie 2012 s-a înregistrat o creştere cu 2,9% a cifrei de afaceri, serie brută, provenită de la creşterile înregistrate la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+15,7%) şi la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+10,7%). Scăderi s-au înregistrat la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-3,4%), la activităţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-2,8%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2,4%). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.