Cifra de afaceri din industrie, mai mare cu 6% în octombrie

Cifra de afaceri din industrie a crescut pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, cu 6% în octombrie faţă de luna precedentă şi cu 9,4% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea s-a cifrat la 3,4% în perioada ianuarie – octombrie, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, comenzile noi din industrie, pe piaţă internă şi externă, au crescut în termeni nominali cu 7,8% faţă de luna precedentă şi cu 17,6% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, iar avansul în primele 10 luni este de 0,9%, comparativ cu perioada similară din 2011.

În octombrie, cifra de afaceri pe total industrie s-a datorat creşterilor din industria extractivă (+11,4%) şi industria prelucrătoare (+5,8%).

Pe marile grupe industriale, creşteri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică (+8,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,6%), industria bunurilor de capital (+7,3%), industria bunurilor intermediare (+6,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,7%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut pe fondul majorărilor consemnate în industria prelucrătoare (+9,5%) şi în industria extractivă (+8,6%). Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică (+28,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,5%), industria bunurilor intermediare (+7,2%) şi industria bunurilor de capital (+6,7%).

În perioada ianuarie – octombrie 2012, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 3,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, datorită creşterilor din industria extractivă (+7,1%) şi din industria prelucrătoare (+3,3%).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,4%), industria energetică (+6,9%), industria bunurilor de uz curent (+5,6%), industria bunurilor intermediare (+2,3%) şi industria bunurilor de capital (+0,4%).

 În creştere şi comenzile noi din industrie

Totodată, comenzile noi din industrie, pe piaţă internă şi externă, au crescut în termeni nominali cu 7,8% faţă de luna precedentă şi cu 17,6% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

Avansul în primele 10 luni din acest an este de 0,9%, comparativ cu perioada similară din 2011, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,7%), industria bunurilor de uz curent (+8,2%) şi industria bunurilor intermediare (+1,8%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 2%.

Comenzile mai multe din octombrie s-au datorat creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,9%), industria bunurilor intermediare (+10,0%), industria bunurilor de uz curent (+7,5%) şi industria bunurilor de capital (+6,0%).

Faţă de octombrie 2011, comenzile noi din industrie au crescut datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (+20,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+17,9%), industria bunurilor de uz curent (+16,8%) şi industria bunurilor de capital (+15,6%). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.