Circul din Parlament s-a încheiat, Băsescu redevine de marți președinte

După ore întregi de ”negocieri” cu ușile închise, parlamentarii USL au aceptat, nu însă fără scandal, să permită reprezentantului Curții Constituționale să citească Hotărârea de invalidare a referendumului. A trebuit însă ca acest lucru să fie supus votului, iar după ce au fost, în sfârșit, de acord, parlamentarii PSD, PNL și PC au părăsit sala de plen. Cum însă nu mai era nevoie de cvorum, formalitatea a fost îndeplinită de CCR, iar decizia care îi permite lui Traian Băsescu șă își reia funcția de președinte al statului a fost trimisă Monitorului Oficial, care o va publica probabil marți. Cele două luni de criză politică se încheie, astfel, în lipsa celor doi actori principali: Crin Antonescu, plecat în vacanță în Italia, și a premierului Victor Ponta, aflat la un congres al socialiștilor, în Africa de Sud.

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, i-a întărâtat pe useliști, declarând că Parlamentul “trebuie să aibă o poziţie activă”, nu doar să înregistreze decizia CCR privind referendumul de demitere a preşedintelui. Concret, el a susţinut că Legislativul “poate lua decizia finală” în acest caz prin “corectarea” deciziei Curţii Constituţionale şi demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

De partea cealaltă, deputatul liberal Ioan Ghișe, a invocat vicii de procedură și a cerut amânarea cu două zile a citirii Hotărârii CCR.

Parlamentarii USL au anunțat boicotarea ședinței, refuzând să intre în sala de plen, însă după două amânări, au asigurat în cele din urmă cvorumul necesar. Astfel, au fost prezenți 238 de parlamentari, din necesarul de 217. Vasile Blaga, președintele PDL, a declarat că democrat-liberalii nu au negociat cu niciun grup parlamentar condiții pentru îndeplinirea cvorumului.

La ora 17.30, judecătorul Mircea Ştefan Minea, de la Curtea Constituţională, a început citirea Hotărârii nr. 6 din 21 august, privind invalidarea referendumului, în timp ce parlamentarii USL părăseau sala, însă nu mai era nevoie de cvorum.

Tăriceanu: CCR a încălcat normele elementare ale democrației

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, a declarat că parlamentarii USL au părăsit sala în semn de protest faţă de “încălcarea” de către CCR a unor “norme elementare ale democraţiei”.

“Atitudinea noastră de a părăsi sala exprimă un lucru: hotărârea CCR desconsideră votul majorităţii cetăţenilor români şi reprezintă încălcarea unui principiu fundamental al democraţiei şi anume că democraţia se exprimă prin voinţa cetăţenilor. Faţă de această situaţie de încălcare a unor norme elementare chiar de către CCR am decis să părăsim sala în semn de protest”, a spus Tăriceanu.

Hotărârea CCR a fost trimisă la ora 18.30 la publicare în Monitorul Oficial, moment după care Traian Băsescu îşi va putea reua atribuţiile de preşedinte, la aproape două luni de la suspendare.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.