Se circulă greu şi există risc de polei pe autostrăzi şi pe drumurile din jumătatea de sud a ţării

Pe autostrăzile A1, A2, A3 şi pe numeroase drumuri naţionale din zonele aflate sub Cod Portocaliu de viscol şi ninsori a început să burniţeze şi se circulă îngreunat imediat după intrarea în vigoare avertizării meteo, la ora 18.30, informează Centrul INFOTRAFIC din IGPR. Peste o oră, la 19.30, poliţiştii atenţionează deja că este foarte posibil ca în scurt timp să apară poleiul, din cauza carosabilului umed şi a temperaturilor în continuă scădere.

Mare atenţie trebuie să manifeste conducătorii auto care se deplasează pe autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Constanţa şi A3 Bucureşti – Ploieşti, care au carosabilul umed iar pe anumite porţiuni există un strat de zăpadă amestecată cu material antiderapant, precizează Centrul Infotrafic.

Aceleaşi condiţii dificile de trafic se întâlnesc şi pe DN1 Bucureşti – Ploieşti, DN1A Cheia – Săcele, DN2 Urziceni – Buzău, DN3 Bucureşti – Slobozia, DN5 Bucureşti – Giurgiu şi DN6 tronsoanele Bucureşti – Alexandria şi Strehaia – Drobeta-Turnu Severin.

Poliţiştii rutieri le recomandă insistent tuturor conducătorilor auto aflaţi în trafic să manifeste prudenţă, să ruleze cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să evite efectuarea depăşirilor.

CNADR a anunţat că ar putea închide mai multe secţiuni de drumuri. 

Codul Portocaliu de ninsori și viscol este emis pentru 11 judeţe, astfel: în prima parte a intervalului vor fi ninsori abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv în București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Codul Galben este valabil pe raza de 16 județe din zona de sud și sud-est. În plus, vor fi precipitații mixte și se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului și în Banat, sudul Olteniei și al Munteniei. Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore.

Ion Sandu, directorul general al ANM, a spus la şedinţa Comandamentului de iarnă convocată la Guvern că nu este exclus să emită şi o avertizare Cod Roşu, dar nu pentru că viscolul ar avea intensitate extremă, ci pentru că perioada pe acare acest fenomen se va manifesta este foarte lungă, de vineri până duminică seara.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.