Negocieri pentru încredinţarea directă a contractelor de deszăpezire. VEZI pentru ce loturi

Secretomania pe care CNADNR o menţine asupra rezultatelor licitaţiei pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi autostrăzilor în următoarele două ierni (2013-2015) face să apară din nou în presă informaţii privind încheierea unor contracte prin încredinţare directă, dar pe care CNADNR le neagă. Astfel, dacă săptămâna trecută Compania a trebuit să dea o dezminţire în acest sens cotidianului Evenimentul Zilei, acum o face pentru Antena 3. Nu va mai fi nevoie însă peste câteva zile, deoarece procedura de Negociere fără publicarea anunţului de participare a început, în unele cazuri, în 6 noiembrie, iar în altele va fi demarată în 11 noiembrie. De altfel, ministrul delegat al Marilor Proiecte, Dan Şova, a anunţat deja că până la jumătatea lunii va “rezolva” şi restul contractelor, până acum acestea fiind încheiate numai pentru 56% din kilometrii de drum naţional şi autostradă scoşi la mezat.

Rezultatul licitaţiei nu a fost făcut public nici până acum de CNADNR, astfel că nu ştim ce oferte s-au depus şi pentru ce drumuri dar, mai ales, cine sunt câştigătorii. Am aflat însă astăzi ce drumuri au rămas pe dinafară şi că a început deja încredinţarea directă.

Reprezentanţii Companiei neagă vehement că s-ar fi încheiat până acum vreun contract prin încredinţare directă, făcând cunoscute la capitolul „câştigători” numai numele firmelor apărute în presă.

Astfel, despre „materialele tendenţioase, referitoare la presupusele atribuiri directe ale contractelor de deszapezire de către CNADNR SA, difuzate de postul de televiziune Antena 3 astăzi, 09.11.2013”, compania face următoarele precizări:

„I. Referitor la presupusa atribuire directă, fără licitaţie, a unor contracte de deszăpezire firmei SC SELINA SRL, menţionăm că acest operator economic a participat în calitate de ofertant la următoarele proceduri:

a) licitaţie deschisă pentru atribuirea acordului cadru având ca obiect: “Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP Bucureşti-Lot B7 SDN Buzău,

b) licitaţie deschisă pentru atribuirea acordului cadru avand ca obiect: “Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP – DRDP Constanţa-Lot Ct2 SDN Călăraşi, lot Ct6 A2 – SDN Călăraşi,

c) licitaţie deschisă pentru atribuirea acordului cadru având ca obiect: “Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP DRDP Cluj- Lot Cj3 SDN Bistriţa; Lot Cj4 SDN Oradea.

Acest operator economic a fost declarat câştigător la următoarele proceduri:

– licitaţie deschisă pentru atribuirea acordului cadru având ca obiect servicii de “Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP Constanţa – Lot Ct2 SDN Călăraşi şi lot Ct6 A2 – SDN Călăraşi.

Declararea ca fiind câştigătoare a ofertei SC SELINA SRL pentru Lotul Ct2 SDN Călăraşi şi lotul Ct6 A2 – SDN Călăraşi a fost făcută cu respectarea prevederilor legale în materia achiziţiilor publice, de către comisiile de evaluare numite prin decizii ale Directorului General al CNADNR SA.

Avand in vedere cele de mai sus, menţionăm că operatorului SC SELINA SRL nu i-a fost atribuit prin încredinţare directă niciun contract având ca obiect servicii de “Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015””, se arată în dezminţirea dată astăzi de CNADNR.

Contracte de achiziţii, nu acorduri cadru

Totodată, reprezentaţii Companiei de Drumuri menţionează că „niciun contract de deszapezire semnat de către CNADNR SA în anul 2013 nu a fost atribuit prin încredinţare directă”. Deocamdată.

Pe de altă parte, „pentru acele loturi pentru care procedura de licitaţie deschisă nu a fost finalizată până la această dată, dată la care, conform Normativului AND nr. 525/2013, utilajele trebuiau să fie în bazele de deszăpezire, CNADNR SA, în calitate de Autoritate Contractantă, a demarat proceduri de Negociere fără publicarea unui anunţ de participare, în conformitate cu prevederile Art. 122 lit c) din OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare”.

În urma acestora „vor fi încheiate contracte de achiziţie publică şi nu acorduri cadru, durata acestora neputând fi mai mare decât cea necesară pentru a face faţă situaţiei de urgenţă care a determinat aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Aceste contracte conţin o clauză prin care îşi încetează valabilitatea cu data semnării Acordului Cadru încheiat în urma finalizării procedurii de licitaţie deschisă”, precizează CNADNR.

Reprezentanţii Companiei de Drumuri asigură că a invitat la negocieri „un număr de operatori economici care să asigure o concurenţă reală”.

Invitaţiile de participare, pe site-ul CNADNR

„De asemenea, pentru respectarea principiilor prevăzute la Art. 2 din OUG 34/2006, CNADNR a publicat pe site-ul propriu, în secţiunea „achiziţii publice”, invitaţiile de participare, precum şi întreaga documentaţie, astfel încât să asigure accesul neîngrădit la aceste proceduri”.

În fine, CNADNR îşi face pomană şi publică informaţii despre licitaţiile demarate în 26 iulie cu termen limită de depunerea ofertelor 9 septembrie. Iar aceasta la fix două luni, şi fără a preciza cine sunt ofertanţii, câştigătorii şi ce contracte au fost încheiate.

Mai pe româneşte, în afară de ceea ce am scris şi noi din anunţul de pe e-licitaţii, la data la care au fost lansate, aflăm acum că „procedurile de licitaţie deschisă se află în diverse etape, respectiv: evaluare oferte, perioada de depunere a contestaţiilor după transmiterea comunicărilor transmise către ofertanţi, soluţionnare contestaţii, semnare acorduri cadru etc.”.

Loturile scoase la licitaţie

„II. Referitor la situaţia contractelor de deszăpezire pentru această iarnă, menţionăm că, în vederea atribuirii acordurilor cadru având ca obiect “Servicii de întreţinere pe timp de iarnă 2013-2015”, CNADNR SA, în calitate de Autoritate Contractantă, a organizat proceduri de licitaţie deschisă, prin publicarea anunţurilor de participare în SEAP, astfel:

1. Anunţul de participare nr. 145216, publicat în SEAP pentru procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică: Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP IAŞI:

– Lot Is1 SDN Bacău;

– Lot Is2 SDN Bârlad

– Lot Is3 SDN Botoşani

– Lot Is4 SDN Câmpulung Moldovenesc

– Lot Is5 SDN Focşani

– Lot Is6 SDN Galaţi

– Lot Is7 SDN Iaşi;

– Lot Is8 SDN Piatra Neamţ

– Lot Is9 SDN Suceava

2. Anunţul de participare nr. 145215, publicat în SEAP pentru procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică: Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP CONSTANŢA:

– Lot Ct1 SDN Constanţa;

– Lot Ct2 SDN Călăraşi

– Lot Ct3 SDN Slobozia

– Lot Ct4 SDN Brăila

– Lot Ct5 SDN Tulcea

– Lot Ct6 A2 – SDN Călăraşi

– Lot Ct7 A2 – A4 SDN Constanţa

3. Anunţul de participare nr. 145214, publicat în SEAP pentru procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică: Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP Craiova:

– Lot Cv1-SDN Craiova

– Lot Cv2-SDN Tr. Severin

– Lot Cv3-SDN Tg. Jiu

– Lot Cv4-SDN Rm.Vâlcea

– Lot Cv5-SDN Slatina”.

4. Anunţul de participare nr. 145212, publicat în SEAP pentru procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică: Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP Brasov:

– Lot Bv1 SDN Braşov

– Lot Bv2 SDN Sibiu

– Lot Bv3 SDN Targu Mureş,

– Lot Bv4 SDN Miercurea Ciuc,

– Lot Bv5 SDN Sf. Gheorghe

– Lot Bv6 SDN Autostrada A1 Sibiu

5. Anunţul de participare nr, 145211, publicat în SEAP pentru procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică: Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP TIMISOARA:

– Lot Tm1 SDN Arad

– Lot Tm2 SDN Caransebeş

– Lot Tm3 SDN Deva

– Lot Tm4 SDN Orşova;

– Lot Tm5 SDN Timişoara;

– Lot Tm6 SDN Autostrada A1 Sibiu-Şoimuş

– Lot Tm7 SDN Autostrada A1 Dumbrava-Pecica.

6. Anunţul de participare nr 145210, publicat în SEAP pentru procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică: Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP Cluj:

– Lot Cj1 Sectia Autostrada A3

– Lot Cj2 SDN Cluj

– Lot Cj3 SDN Bistriţa;

– Lot Cj4 SDN Oradea

– Lot Cj5 SDN Alba

– Lot Cj6 SDN Satu Mare

– Lot Cj7 SDN Baia Mare

– Lot Cj8 SDN Zalău

7. Anuntul de participare nr, 145209, publicat în SEAP pentru procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică: Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2015 DRDP Bucuresti:

– Lot B1 SDN Bucureşti Nord

– Lot B2 SDN Bucureşti Sud

– Lot B3 SDN Alexandria

– Lot B4 SDN Piteşti

– Lot B5 SDN Târgoviste

– Lot B6 SDN Ploieşti

– Lot B7 SDN Buzău

– Lot B8 A1 Bucureşti-Piteşti

– Lot B9 A2 Bucureşti-Lehliu

– Lot B10 A3 Bucuresti-Ploieşti”.

Pentru acurateţe, precizăm că ofertele au fost deschise în 26 septembrie şi nu în 9 septembrie, data limită pentru depunerea ofertelor fiind, probabil, prelungită. Nu s-a făcut însă şi public acest lucru, dar n-ar fi prima dată.

Ca noutate, sunt date publicităţii loturile rămase neadjudecate şi pentru care a început deaj sau va începe în 11 noiembrie procedura de negociere fără publicarea prealabilă a anunţului de participare.

Loturile neadjudecat

CNADNR precizează că „la aceasta dată, dintr-un total de 52 loturi aferente celor 7 DRDP, nu există acorduri cadru/contracte semnate, pentru următoarele loturi:

1. D.R.D.P. Bucureşti:

 • Lot SDN Bucureşti Nord (procedură anulată, urmează a fi reluată procedura de negociere fără publicarea prealabilă a anunţului de participare, în data de 11.11.2013)
 • Lot A2 Bucureşti Lehliu (procedură anulată, urmează a fi reluată procedura de negociere fără publicarea prealabilă a anunţului de participare, în data de 11.11.2013)
 • Lot SDN Bucureşti Sud (procedură aflată în evaluare)
 • Lot A3 Bucureşti – Ploieşti (procedură aflată în evaluare)
 • Lot SDN Ploieşti (licitaţie deschisă anulată, procedură reluată prin negociere fără publicarea anunţului de participare, data deschiderii 13.11.2013);
 1. D.R.D.P. Craiova:
 • Lot SDN Slatina (procedura de negociere fără publicarea prealabilă a anunţului de participare în curs de derulare, deschiderea a avut loc în data de 08.11.2013);

3. D.R.D.P. Timişoara:

 • Lot SDN Timiş (procedura de negociere fără publicarea anunţului de participare urmează a fi lansată în 11.11.2013);
 • Lot SDN Caransebeş (procedura de negociere fără publicarea anunţului de participare se află în evaluare, deschiderea a avut loc în data de 08.11.2013);
 1. D.R.D.P. Cluj:
 • Lot SDN Cluj
 • Lot SDN Bistriţa Năsăud
 • Lot SDN Alba
 • Lot SDN Satu Mare – pentru toate, proceduri contestate după atribuire, decizia CNSC din data de 08.11.2013 a dispus reevaluarea, urmează a fi lansate proceduri de negociere fără publicarea anunţului de participare, în data de 11.11.2013;

5. D.R.D.P. Braşov:

 • Lot SDN Braşov,
 • Lot SDN Miercurea Ciuc,
 • Lot SDN Sf Gheorghe – pentru toate, proceduri contestate după atribuire, decizia CNSC se asteaptă, au fost lansate proceduri de negociere fără publicarea anunţului de participare, în prezent se află în evaluare;

6. D.R.D.P. Iaşi:

 • Lot SDN Bacău – procedurile de licitaţie deschisă anulate din lipsa de ofertanţi, au fost demarate proceduri de negociere fără publicarea anunţului de participare, la care nu s-au prezentat ofertanţi. Se vor relua procedurile începând cu data de 11.11.2013;
 • Lot SDN Focşani – la fel
 • Lot SDN Galaţi – procedura de negociere fără publicarea anunţului de participare se află în evaluare, deschiderea a avut loc în data de 06.11.2013.
 1. DRDP Constanţa:
 • Lot A2 – A4: procedura de licitaţie deschisă anulată, din lipsă de ofertanţi, a fost demarată procedura de negociere fără publicarea anunţului de participare, la care nu s-au prezentat ofertanţi. Se va relua procedura începând cu data de 11.11 2013
 • Lot SND Slobozia – procedura de licitaţie deschisă anulată, demarată procedura de negociere fără publicarea anunţului de participare, deschiderea va avea loc în 11.11. 2013”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.