CNAIR a reziliat contractul pentru Suplacu de Barcău – Borş

15045527_10211286918712893_781831180_oCompania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis, joi, rezilierea contractului pentru Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş din cadrul Autostrăzii Transilvania, la aproape două săptămâni de la primirea din partea constructorului a notificării de reziliere.

În 5 noiembrie, CNAIR preciza: “Având în vedere întârzierile înregistrate la lucrările de execuție pentru autostrada Suplacu de Barcău – Borș, CNAIR SA a emis penalități în valoare de 75 milioane lei. De asemenea, în același context, compania și-a arătat intenția de a rezilia contractul, luând în calcul și relicitarea proiectului, astfel încât acest obiectiv să poată fi finalizat”.

Este vorba despre consorţiul româno-spaniol Corsan-Corviam Construccion SA, Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL şi Via Design SRL, care a câștigat licitația în 31 martie 2015 iar două luni mai târziu, în 14 mai, a semnat contractul cu CNADNR (actuala CNAIR).

De atunci a trecut 1 an și două luni până când antreprenorul să transmită ultima variantă a proiectului tehnic, pentru avizare la CNADNR. S-a întâmplat la începutul lunii august 2016.

CNADNR a plătit avansul

„În prezent, constructorul nu are niciun impediment pentru efectuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a întâmplat. Stadiul de execuție pe acest contract este în continuare 0%”, preciza CNADNR la începutul lui septembrie.

Aflat în inspecție pe șantier în 3 septembrie, ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a dat un ultimatum: „Dacă până în data de 15 septembrie constructorul nu va demara lucrările la capacitate optimă, nu eliminăm varianta rezilierii, pentru că ne dorim ca acest proiect să progreseze”.

Iată că au trecut de atunci două luni fără ca șantierul să se urnească.

Acum, conducerea CNAIR se dă intransigentă: 

“CNAIR SA a transmis astăzi Notificarea de reziliere a contractului de proiectare şi execuţiei pentru Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş, parte din Autostrada Braşov – Tg. Mureş – Cluj – Oradea.

Decizia fost luată din cauza întârzierilor înregistrate la lucrările de execuție. CNAIR SA a transmis Antreprenorului această Notificare, care îşi produce efectele integral şi imediat, cu toate consecinţele ce decurg din faptul rezilierii, urmând ca Antreprenorul să evacueze şantierul în cel mai scurt timp.

Reiterăm faptul că de la emiterea Ordinului de Începere (luna iunie 2015) pentru execuția lucrărilor aferente autostrăzii Suplacu de Barcău – Borș, CNAIR SA a solicitat Antreprenorului să-și îndeplinească obligațiile contractuale, urmărind în paralel activitatea desfășurată pe șantier.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile contractuale, CNAIR îşi păstrează dreptul de a încasa penalităţiile de întârziere facturate către Antreprenor, din Garanţia de Bună Execuţie, în valoare de 75 milioane lei, precum şi alte despăgubiri băneşti, pentru acoperirea pagubelor ce derivă din neexecutarea obligaţilor contractuale ale Antreprenorului.

În perioada următoare, Compania va organiza o nouă procedură de atribuire a unui nou contract de achiziţie publică pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.