CNR: Afacerea plăcuţele, un „tun” de peste 15 mil euro

Transportatorii rutieri se află din nou în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru a satisface setea celor abonaţi la afaceri cu statul, prin obligativitatea de a-şi dota vehiculele cu plăcuţe din care să rezulte masele şi dimensiunile acestora, reclamă Confederaţia Naţională Rutieră (CNR), într-un comunicat remis redacţiei şi pe care îl publicăm integral.

În anul 2011, prin OG 27/2011 a fost introdusă obligaţia de a dota vehiculele operatorilor de transport rutier cu plăcuţe din care să rezulte masele şi dimensiunile acestora (altele decât cele pansonate de către producător), în scopul “facilitării controlului vehiculelor care fac obiectul prezentei ordonanţe”.

Prin Ordinul 1640/2012, ce reprezintă norme de aplicare a  OG 27/2011, au fost stabilite  modelul, materialul şi procedura de montare a plăcuţelor, precum şi data limită până la care vehiculele trebuie să fie dotate cu acestea, şi anume data de 26.05.2013.

Confederaţia Naţională Rutieră, precum şi Federaţia Operatorilor Români de Transport   s-au opus încă din 2011 acestei prevederi unice la nivel european, ce nu aduce niciun plus valoare siguranţei rutiere, fiind doar o nouă modalitate de a stoarce bani de la transportatori. Practic, lipsa unificării bazelor de date justifică această operaţiune ce riscă să blocheze puţinii transportatori ce se zbat să supravietuiască contextului economic actual.

Atât timp cât în cartea de identitate a vehiculelor comerciale, precum şi pe plăcuţele pansonate de producător, se află toate informaţiile legate de masele vehiculelor, iar la momentul înmatriculării în circulaţie a acestora RAR emite un cerificat constatator, nu înţelegem de ce nu se verifică şi dimensiunile/masele pentru a fi introduse într-o bază de date la care să aibă acces Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere.

Confederaţia Naţională Rutieră solicită în mod public Ministrului Transporturilor să stopeze acest fenomen şi să abroge urgent prevederile Ordinului 1640/2012, prin care transportatorii sunt din nou folosiţi pentru îngrăşarea conturilor unor şmecheri obişnuiţi să facă afaceri cu sprijinul exclusiv al actelor normative şi al celor ce emit astfel de norme aberante.

Marii câştigatori ai “potului”de peste 15 milioane de euro sunt două firme ce au intrat în asociere, una dintre ele fiind veşnic abonată la astfel de afaceri.

Taxele pentru montarea acestor plăcuţe sunt prezentate anexat (din informarea RAR) şi depăşec 250 lei/vehicul.

Pentru a monta plăcutele, un transportator trebuie să scoată din producţie vehiculul pentru cel putin 48 de ore.

În cazul în care aceste prevederi aberante nu vor fi abrogate de urgenţă, Confederaţia Naţionala Rutieră v-a organiza proteste de amploare la nivel naţional, mergând până la oprirea activităţii şi marşuri pe toate drumurile naţionale.

Transportatorii români s-au săturat să susţina financiar firmele ce nu ştiu să se dezvolte decât prin astfel de metode.

PLĂCUŢE – DIMENSIUNI ŞI MASE

RAR va stabili datele cu care urmează a se inscripţiona plăcuţa.

Stabilirea se va face în două moduri:

1. Din baza de date, pentru autovehicule care nu au dispozitiv de tractare, dacă placuţa constructor conţine toate masele maxime autorizate necesare, conform OMTI 1640/2012. Aceste prestaţii, care nu necesită prezentarea la RAR a vehiculului, se efectuează la sediul RAR fără programare prealabilă.

2. Din baza de date şi din măsurători care vor fi efectuate la sediul reprezentanţei RAR sau la sediul deţinătorilor (deplasarea personalului RAR se face numai pentru un număr minim de 5 vehicule grupate în acelaşi loc). Prezentarea vehiculului la sediul RAR se face pe baza unei programări individuale, iar prestaţiile în afara sediului RAR se vor efectua pe bază de programare colectivă, stabilită de către şeful de reprezentanţă de comun acord cu deţinătorul/deţinătorii, la solicitarea scrisă a acestora.

După determinarea datelor care vor fi inscripţionate pe plăcuţă, RAR va transmite informatic furnizorului plăcuţelor datele stabilite pentru fiecare vehicul şi va elibera deţinătorului un document cu datele respective şi cu datele de contact ale furnizorului plăcuţelor (Fişă dimensiuni/mase).

Ulterior, transportatorul va contacta furnizorul de plăcuţe pentru a intra în posesia acestora, împreună cu instrucţiunile de aplicare pe vehicul.

Tarifele care trebuie achitate la RAR sunt de:

– 87,40 lei/vehicul, dacă nu este necesară prezentarea vehiculului.

– pentru vehiculele la care este necesară prezentarea, tarifele sunt de 189,00 lei/vehicul pentru autovehicule şi de 160,40 lei /vehicul pentru remorci şi semiremorci. Tarifele includ TVA.

Costul plăcuţelor propriu-zise (inclusiv costul expediţiei) se achită furnizorului acestora şi este de 56,00 lei + TVA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.