CNR: Cum arată Centura Caransabeş înainte de deschiderea promisă de CNADNR

Lucrările de reparaţii la Centura Caransebeş, promise de CNADNR a fi gata la 30 septembrie, sunt departe de finalizare. Confederaţia Naţională Rutieră a făcut fotografii pe şantier şi ni le-a trimis la redacţie. „Probabil au un alt calendar şi este vorba de alt an… Bătaie de joc!”, este tot ce poate să constate, amar, Siegfried Mayer, secretarul general al CNR.

Precizăm că reparaţiile ar fi trebuit finalizate, iniţial, la 31 iulie, după ce şoseaua de centură a fost închisă circulaţiei în 18 mai. În 30 iulie, CNADNR a prelungit cu două luni termenul, până la 30 septembrie. S-a dovedit însă că totul nu a fost decât o păcăleală de vară, iar şantierul, părăsit, arată ca “o gaură maaare, cât cea din buzunarele noastre”, cum ne scria un transportator.

Cum lucrările se execută pe banii constructorului în termenul de garanţie de 2 ani – care expiră la finele lui 2013 -, se vede că nici CNADNR, nici Copisa Constructora Pirenaica SA n-au nicio grabă.

Doar transportatorii, jupuiţi începând din primăvară şi de o taxă de tranzit prin Caransebeş, se întreabă când vor avea, în sfârşit, drumuri civilizate pentru care plătesc atâtea dări la stat.

Iată fotografiile relevante:

centura caransebes, lucrari, santier 6

centura caransebes, lucrari, santier

 

centura caransebes, lucrari, santier 0

 

centura caransebes, lucrari, santier 2

 

centura caransebes, lucrari, santier 3

 

centura caransebes, lucrari, santier 5

 

centura caransebes, lucrari, santier 4

 

centura caransebes, lucrari, santier 7

 

Investiţie din bani europeni, eşuată

Varianta de ocolire a municipiului Caransebeş a costat 3o de milioane euro, din care 75% fonduri europene. Se întinde pe 12 km şi are 10 poduri, pasaje şi viaducte ce traversează râurile Sebeş şi Timiş, căile ferate CF 917 şi CF 900, DN 68, pârâurile Potoc şi Zlagna şi mai multe văi.

Centura a fost deschisă traficului rutier în decembrie 2011, în timpul ministrului Alexandru Nazare, fără însă ca lucrările să fie recepţionate. Constructorul şi autorităţile ştiau de ce: după numai 6 luni, un pod construit într-o zonă nisipoasă (spun unii) sau mlăştinoasă (spun alţii) se afundă fără a putea fi oprit, astfel că circulaţia s-a oprit iar întreaga zonă a podului a intrat în reparaţii.

Şoseaua de centură se desprinde din DN 6, la ieşirea din localitatea Buchin la km 448+300, traversează DN 68 la km 9+154 şi se închide la DN 6 la km 458+640. Altă cale de a ocoli bucata de drum blocată de “groapa mare cât cea din buzunarele noastre” nu există decât la zeci de kilometri.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.