COD GALBEN de inundatii in 10 judete

Hidrologii au emis, marti seara, o avertizare Cod Galben de inundatii pe mai multe rauri din 10 judete aflate in nordul, centrul, estul si sud-vestul tarii, valabila de miercuri, ora 14.00, pana joi, ora 16.00. Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), pe raurile si sectoarele vizate, precum si pe afluentii acestora de mici dimensiuni, pot aparea cresteri de debite care sa duca la depasirea cotelor de atentie.

Sunt asteptate “scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si pe rauri necadastrate dar si cresteri de debite si niveluri pe rauri”, potrivit avertizarii.

Bazinele hidrografice vizate de avertizare sunt Viseu, Iza, Tur, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Oltul superior si mijlociu si cursurile superioare ale Buzaului, Putnei, Trotusului si Barladului, din judetele Maramures, Satu Mare, Caras-Severin, Harghita, Covasna, Brasov, Vrancea, Neamt, Bacau si Vaslui.

Hidrologii mai anunta ca, in intervalul vizat, se pot atinge cotele de atentie si pe raurile mici din zonele de deal si de munte din alte bazine hidrografice decat cele avertizate oficial.

Autoritatile locale din cele 10 judete vizate de avertizare trebuie sa urmareasca atent evolutia fenomenelor, pentru a putea fi operative in eventuale interventii, conform regulamentelor, mai recomanda hidrologii.

Tot marti, meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de furtuna, valabila de miercuri la pranz pana joi dimineata, in aproape toata tara, cu exceptia judetelor Timis, Arad, Bihor, Salaj si Satu Mare. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.