UPDATE 3! Cod Galben şi Portocaliu de ninsori şi viscol în 27 de județe, până duminică seara

Meteorologii au actualizat informarea de ieri prin emiterea, vineri, a unor avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile până duminică seară, în 27 de județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv București. În plus, vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei, local, în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului și în Banat, sudul Olteniei și al Munteniei.

UPDATE 3: Ion Sandu, directorul general al ANM, a spus la şedinţa Comandamentului de iarnă convocată la Guvern că nu este exclus să emită şi o avertizare Cod Roşu, dar nu pentru că viscolul ar avea intensitate extremă, ci pentru că perioada pe acare acest fenomen se va manifesta este foarte lungă, de vineri până duminică seara.

UPDATE 2: Circulaţia auto este  la ora 18.30 deja îngreunată pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, din cauza burniţei şi a vântului care suflă cu putere. Centrul Infotrafic al IGPR avertizează asupra pericolului apariţiei poleiului şi îi îndeamnă pe şoferi să adapteze viteza în funcţie de vizibilitate, să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă şi să mărească distanţa în mers.

UPDATE 1: CNADNR anunţă că ar putea închide porţiuni din drumuri, iar Ministerul Transporturilor, secţiuni de cale ferată, aeroporturi sau porturi.

Astfel, în intervalul 24 ianuarie, ora 18.00 – 26 ianuarie, ora 18.00, va fi Cod Portocaliu de ninsori și viscol în 11 judeţe. În prima parte a intervalului vor fi ninsori abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv în București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

De asemenea, în același interval de prognoză, va fi în vigoare avertizarea Cod Galben de vânt și ninsoare, valabilă pe raza de 16 județe din zona de sud și sud-est.

Vremea se va înrăutăți, în sudul și estul țării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăși la rafală 60-70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură, zone în care și stratul de zăpadă va fi consistent.

În plus, vor fi precipitații mixte și se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului și în Banat, sudul Olteniei și al Munteniei. Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore.

În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.

ANM precizează faptul că vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopților și al dimineților mai ales în estul și sud-estul țării. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.