Codrut Marta, sotii Nemes si inca doi inculpati, arestati in lipsa in dosarul evaziunii cu motorina de 15 mil. euro

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, miercuri emiterea de mandate de arestare in lipsa pentru Codrut Marta – fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fostului sef al ANAF -, pentru sotii Radu si Dana Nemes si pentru alte doua persoane – Ovidiu Ioan Moldovan si Mihai Gulea – in dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro cu produse petroliere. Pentru cel de-al 6-le a inculpat disparut de la domiciliu, Stefan Puscasu, instanta a dat interdictie de a parasi tara. Hotararea CAB poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Cei sase sunt urmariti penal in acest dosar – care, de fapt, s-a constituit intr-un dosar separat de cel al evazionistilor deja arestati – 8 la numar, printre care si Dan Secareanu, fostul sef al SIPI Constanta – dar, pentru ca nu au fost gasiti, procurorii anticoruptie au cerut arestarea lor in lipsa.

Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional organizat, Dana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea, Stefan Puscasu si Codrut Alexandru Marta sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor (deci fara a se achita aceste taxe) in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

“In paralel, aceste operatiuni sunt justificate scriptic in contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializeaza catre firme tip fantoma produse asimilate pacurii, taxate cu un nivel mult mai scazut al accizelor decat motorina. Aceleasi firme “fantoma” pun la dispozitie companiilor specializate in distributia carburantilor documente contabile din care sa rezulte, in mod nereal, ca au achizitionat motorina euro 5 pentru care a fost achitata acciza corespunzatoare”, noteaza procurorii DNA in ordonanta.

Palierul de protectie

Anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori “palierul de protectie”.

Din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai de sotia sa – n.red.) si Viorel Comanita (cercetat in libertate, n. red.).

Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, miercuri, ca a primit din partea DNA o citatie si ca se va prezenta la sediul institutiei la data si ora care i-au fost transmise, subliniind insa ca nu are “nicio emotie”.

Amintim ca, marti seara, CAB a decis arestarea preventiva a fostului sef al SIPI Constanta, Dan Secareanu, si a altor 7 persoane.

Viorel Comanita este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat, iar Florin Dan Secareanu este acuzat si de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, s-a aratat intr-un comunicat de presa de marti al DNA.

Procurorii au precizat ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.