Coface: 4.414 companii au intrat in faliment, cu 35% mai putine

Numarul companiilor romanesti care au intrat in faliment in primele 3 luni ale anului a inregistrat o scadere cu 34,65% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ajungand la 4.414, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania, pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Companiile in cauza se afla in diverse stadii ale procedurii de insolventa si sunt din industria metalurgica (-49,49%), industria de masini si echipamente (-52,70%), sanatate si asistenta sociala (-50%), scaderea procentuala semnificativa fiind datorata in special efectului de baza pozitiv.

Primele trei pozitii ale clasamentului – comert cu amanuntul, comert cu ridicata si constructii – raman neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative. Ele concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in primul trimestru 2012, respectiv 54,94%, o stabilizare a nivelului inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior – de 55,80%.

Pentru al treilea an consecutiv, primele 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, cel mult doua pozitii. Astfel, comertul cu amanuntul revine pe prima pozitie, confirmandu-se persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din acest sector.

Pozitia a treia este ocupata in continuare de constructii, sector care a inregistrat 645 insolvente in primul trimestru a.c., in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Tendinta pozitiva este confirmata de gradul ridicat de incredere inregistrat in Romania, mai optimist decat media tarilor balcanice si comparabil cu nivelul mediu inregistrat in zona UE17. Astfel, nivelul acestui indicator raportat de Eurostat la sfarsitul lunii aprilie 2012 se situa la -21 puncte, fata de -40 in medie pentru tarile balcanice.

Insolventa, pe judete

Judetele cu crestere masiva a insolventelor in primul trimestru sunt Arad si Mures – cu o triplare – si Dambovita – cu dublare. Judetele care au inregistrat o scadere o insolventelor si o consolidare a situatiei economice din acest punct de vedere sunt Brasov, Constanta, Iasi, Botosani, Harghita si Covasna, contractia in medie ponderata fiind de -74%.

Din analiza cazurilor de insolventa pe zone geografice, cea mai afectata regiune in primul trimestru din 2012 a fost sudul tarii, cu 955 companii in insolventa, urmata de nord-vestul tarii, cu 762 cazuri, si de sud-estul tarii, cu 526 de cazuri.

Toate regiunile au inregistrat insa scaderi ale insolventelor pe sold la sfarsitul primului trimestru 2012 fata de aceeasi perioada a anului anterior.

“Contractia insolventelor din primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior este cea mai semnificativa din ultimii 5 ani si pentru prima data una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate. Consideram ca dinamica acestora nu reflecta fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativa stabilizare si influentat semnificativ de instabilitatea economica internationala. Atribuim tendinta insolventelor mai degraba unor factori structurali, precum scaderea numarului de persoane juridice active in ultimii 3 ani, efectului de baza ridicat din anul anterior si filtrarea firmelor mai putin competitive in perioada recesiunii economice. Sub spectrul ultimelor tendinte, ne putem astepta la o contractie semnificativa a insolventelor pentru anul curent”, a declarat analistul macroeconomic Coface Romania, Iancu Guda.

Grupul Coface, un lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiare de neplata a clientilor lor, atat pe piata interna cat si pentru export. In 2011, grupul a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 1,6 miliarde de euro. Personalului de 4.600 de angajati in 66 de tari ofera un serviciu local la nivel mondial.

In fiecare trimestru, Coface publica evaluarile sale de risc de tara pentru 157 de tari. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.