Coloana de TIR-uri a ajuns de 10 km la Vama Giurgiu si de 15 km la Ruse. Bulgaria, paralizata de ger

Coada lunga de TIR-uri formata de aproape o saptamana in zona Podului Prieteniei a ajuns la 10 km lungime in partea romana, la Giurgiu,si la 15 km in partea bulgara, la Ruse, potrivit Politiei de Frontiera. Institutul National de Meteorologie de la Sofia a instituit din nou, luni, Cod Portocaliu de fenomene periculoase, de data aceasta din cauza gerului. Acelasi tip de avertizare, dar pentru viscol si ninsori, a blocat drumurile bulgaresti saptamana trecuta pentru camioanele de mare tonaj. Transportatorii romani sunt indrumati sa apeleze la RAR, ARR sau ISCTR pentru a primi ajutor in caz de nevoie.

Potrivit site-ului Agentiei de Infrastructura Rutiera, drumurile din Bulgaria sunt practicabile in conditii de iarna, insa numai pentru autoturisme si camioanele mici. Pentru cele de tonaj greu, cu masa mai mare de 20 de tone, s-a instituit de aproape o saptamana restrictie de circulatie. Potrivit filialei Crucii Rosii de la Ruse, pentru moment soferii de camioane nu necesita ajutor, acestia avand caldura, apa si alimente suficiente pentru a astepta sa treaca granita.

Pe partea romana, la Giurgiu, sute de TIR-urile aliniate pe DJ 507, drum ce face legatura intre DN 5 Bucuresti-Giurgiu si Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, asteapta de 5 zile sa treaca granita. Circa 460 de autotrenuri se afla acolo inca de miercurea trecuta, iar alte cateva sute au ajuns vineri si sambata de pe Centrua Bucuresti si DN1 Ploiesti-Bucuresti, unde au fost blocate de viscol si ninsori.

Soferii au fost ajutati de autoritatile romane sa suporte cat mai usor temperaturile extreme: militarii si jandarmii le-au deszapezit autotrenurile, Politia Rutiera a escortat coloanele pana la destinatie, iar RAR le-au impartit 200 de paturi, 200 de pachete cu mancare, 200 de portii de ceai si 200 de sticle cu apa.

Apelati ARR, RAR si ISCTR pentru ajutor

Registrul Auto Roman (RAR) si Autoritatea Rutiera Romana (ARR), institutii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, s-au alaturat efortului comun al autoritatilor de a veni in sprijinul oamenilor care au ramas blocati pe drumurile nationale si autostrazi din cauza viscolului in ultimele zile.

Persoanele aflate in situatii de urgenta care doresc sa beneficieze de sprijinul acordat de ARR si RAR pot suna la telefoanele 021/264.33.33; 021/9360, iar operatorii de la Comandamentul Central de Iarna din cadrul MTI vor indruma echipele ARR si RAR catre locurile unde pot acorda ajutor.

La randul sau, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) a verificat saptamana trecuta peste 200 de autovehicule cu masa autorizata mai mare de 3,5 tone blocate pe drumurile nationale si pe autostrazi. Inspectorii ISCTR au verificat conditiile tehnice ale autovehiculelor si s-au interesat de starea conducatorilor auto, pentru a le oferi sprijinul, in caz de nevoie.

Conducerea ISCTR a decis ca, pana la incetarea situatiei speciale generata de Codul Galben si Portocaliu, transportatorii sa poata intra in interiorul localitatilor pentru ca autovechiculele sa elibereze drumurile nationale si centurile ocolitoare in vederea deszapezirii acestora. Ei au fost indrumati sa-si directioneze autovehiculele catre cea mai apropiata localitate sis a se adaposteasca.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.