Comenzi record de 10 miliarde euro pentru Alstom în anul fiscal 2014/15

În perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015, Alstom a înregistrat comenzi record în valoare de 10 miliarde de euro, în creștere cu peste 60% față de anul precedent. „Vedetele” au fost un contract feroviar semnificativ în Africa de Sud, sistemele de tramvai la cheie în Qatar și Australia, trenurile pentru metroul din Paris și un întreg sistem de metrou în Mexic. De asemenea, s-au înregistrat numeroase comenzi în zona de Servicii și Semnalizare. 

Raportul comenzi/facturare, de 1,6, a fost supraunitar pentru al cincilea an consecutiv, fapt datorat, în mod notabil, semnării unui contract în valoare de 4 miliarde de euro în Africa de Sud.

Vânzările au ajuns la 6,2 miliarde de euro, o creștere organică de 7%, în principal datorită livrării de trenuri suburbane, intercity și de mare viteză în Franța, Italia și Germania, dar și trenuri de mare viteză în Maroc și tramvaie în Dubai. Țările emergente au generat 30% din vânzări.

Venitul din operațiuni (după cheltuielile corporative), în valoare de 318 milioane de euro, a înregistrat o creștere semnificativă, de 19%. Marja operațională, de 5,2%, după cheltuielile corporative, s-a îmbunătățit cu peste 50 puncte de bază (50bps) datorită execuției impecabile a proiectelor și controlului riguros al costurilor; creșterea a fost încetinită parțial de costurile crescute ale noilor platforme.

Venitul net din activități continue a fost influențat de un număr de factori excepționali, precum clauza din acordul cu Departamentul American de Justiție (aprox. 720 milioane de euro), amortizarea de active în Rusia (aprox. 90 milioane de euro) și costurile de reorganizare (aproximativ 100 milioane de euro).

Venitul net din activități întrerupte a totalizat 104 milioane de euro.

Marja operațională (după cheltuielile corporative) s-a îmbunătățit cu peste 50 puncte de bază (50bps), până la 5,2%, datorită creșterii vânzărilor, a execuției impecabile a proiectelor, a implementării planului de performanță d2e (dedicated to excellence) și, în același timp, în ciuda creșterii costurilor noilor platforme.

„Venitul net al Grupului (din activități continue și întrerupte) a atins 719 milioane de euro, influențat de o serie de factori excepționali, mai ales de acordul cu Departamentul American de Justiție și de amortizarea unor active în Rusia. Conform previziunilor, fluxul liber de numerar din activitățile continue (înainte de taxe și refinanțare) a fost pozitiv la nivelul întregului an, iar fluxul liber de numerar al Grupului a înregistrat o creștere semnificativă în al doilea semestru și a compensat o bună parte din scurgerile de numerar din prima parte a anului, ajungând la o valoare anuală de 429 milioane de euro”, precizează compania, într-un comunicat remis redacției.

Portofoliul de comenzi a atins valoarea de 28 miliarde de euro, echivalentul a 55 de luni de vânzări.

La următoarea ședință anuală generală nu va fi propusă împărțirea de dividende.

Date principale

(în milioane de euro)
2013/14*
2014/15
% evoluție raportată % evoluțieorganică

Cifre

   
Comenzi primite 6.148 10.046 63% 61%
Portofoliu de comenzi 22.936 28.394 24% 17%
Vânzări 5.726 6.163 8% 7%
Venituri din operațiuni** 268 318 19%  
Marjă operațională 4,7% 5,2%  
Venit net – activități continue 160 (823)  
Venit net – activități întrerupte 396 104  
Venit net – participațiune Grup 556 (719)  
Flux liber de numerar

* Ajustat conform Standardelor Internaționale de Raportare Financiară 5 și 11 (IFRS 5 și IFRS 11)

**După costurile corporative 

„Alstom a avut o performanță comercială extrem de solidă în activitățile din Transport în anul fiscal 2014/15, înregistrând comenzi record. Ne-am atins obiectivele pentru acest an, cu vânzări ce au înregistrat o creștere organică de 7% și cu o marjă operațională îmbunătățită cu peste 50 puncte de bază (50 bps), influențată pozitiv de buna execuție și de stricta implementare a planului nostru de eficientizare a costurilor”, a declarat Patrick Kron, Președinte și CEO Alstom.

„. Așa cum ne așteptam, fluxul liber de numerar la nivelul Grupului în al doilea semestru a fost pozitiv, iar fluxul liber de numerar din activitățile continue, înainte de taxe și alte obligații financiare, a fost pozitiv pe parcursul întregului an. Confirmăm, de asemenea, direcția noastră pe termen mediu. Proiectul cu General Electric evoluează; am primit deja autorizațiile antitrust și de reglementare din partea autorităților locale în anumite țări și ne concentrăm activ pe a finaliza acest proces și a încheia proiectul în următoarele luni. După finalizare, ne propunem să convocăm o Adunare a Acționarilor pentru a supune la vot veniturile care vor fi distribuite acționarilor”, a adăugat el.

Generare solidă de flux de numerar în S2

Așa cum s-a planificat, fluxul liber de numerar din activități continue (înainte de taxe și alte obligații financiare), a atins 77 milioane de euro și a fost pozitiv pe parcursul anului, cu o generare de flux de numerar de 162 milioane de euro în al doilea semestru. În ciuda administrării riguroase de capital circulant, fluxul liber de numerar a fost influențat în acest an de caracteristicile nefavorabile din punct de vedere al numerarului ale unor contracte executate în primul semestru.

Informații referitoare la proiectul cu General Electric

Pe data de 20 iunie 2014, Consiliul Director Alstom a recomandat, în mod unanim, oferta General Electric privind achiziția afacerilor Alstom din sectoarele de energie – Power și Grid – și constituirea a trei parteneriate sub forma unor asocieri în participațiune în unele din aceste domenii de activitate. Activitatea de obținere a autorizațiilor de reglementare este în curs de desfășurare, iar General Electric și Alstom lucrează activ pentru a finaliza acest proces și a permite semnarea în următoarele luni.

Perspective

Pe termen mediu, compania estimează că vânzările vor crește organic cu peste 5% anual, iar marja operațională se va îmbunătăți treptat, în intervalul 5 și 7%. Se așteaptă, totodată, ca fluxul liber de numerar să fie în linie cu venitul net înainte de contribuția activităților din Energie, cu mici variațiuni pe termen scurt. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.