Comisia Europeană: Şomaj de 6,9% în România, anul acesta

Comisia Europeană (CE) a modificat prognoza privind rata şomajului în România la 6,9% pentru acest an şi 6,8% pentru 2014, faţă de estimarea de 7,3% avansată în toamnă pentru ambele perioade, îmbunătăţirea situaţiei de pe piaţa forţei de muncă fiind însă încetinită de condiţiile economice dificile.

“În pofida climatului economic dificil, şomajul a fost redus de la 7,4% din forţa de muncă (grupa de vârsta 15-74) în 2011 la 7% în 2012. Totuşi, din moment ce măsurile active privind piaţa forţei de muncă vor rămâne de mică anvergură şi nu vor fi bine ţintite, şomajul nu este aşteptat să se reducă semnificativ în perioada de prognoză”, notează Comisia Europeană în prognoza economică de iarnă prezentată vineri.

CE anticipează că şomajul în rândul tinerilor, aflat în prezent la cota de 23%, se va reduce uşor în acest an, dar va rămâne la un nivel ridicat.

Creşterile salariale vor fi mai importante în acest an în sectorul public decât în sectorul privat, pe fondul reîntregirii salariilor bugetarilor, notează CE.

Creşterea salarială medie din sectorul privat va fi de aproximativ 5% în fiecare dintre cei doi ani, însă costul forţei de muncă va scădea anul viitor datorită creşterii productivităţii, anticipează executivul european.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier s-a redus în decembrie cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară, la 6,5%, iar comparativ cu decembrie 2011 este în scădere cu un punct, numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani ajungând la 661.000 de persoane, potrivit datelor anunţate de INS. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.