Companiile de leasing operational si-au creat propria asociatie

La inceputul lunii martie, reprezentantii companiilor de leasing operational au anuntat infiintarea Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO). Aceasta are ca scop promovarea conceptului de leasing operational, constituindu-se intr-o interfata eficienta intre comunitatea pe care o reprezinta si comunitatea de afaceri si autoritati.

Membrii fondatori ai asociatiei sunt principalele companii de leasing operational, ce acopera 70% din piata, ALD Automotive SRL, Arval Service Lease Romania SRL, Dirent Group SA, Fleet Management Services SRL, LeasePlan Romania SRL, Porsche Mobility SRL. Pe langa cei sase membri fon datori, exista discutii cu alti sase jucatori importanti din aceasta piata, dar lista membrilor este deschisa tuturor companiilor de profil interesate.

Piata de leasing operational

„Aceasta piata este una relativ tanara si exista inca destule confuzii legate de perceptia acestor ser vicii si a beneficiilor asociate, la nivelul detinatorilor de parcuri auto. De aceea ne propunem pe de o parte clarificarea conceptului de leasing operational si pe de alta parte sa asiguram conditii favorabile dezvoltarii acestor servicii“, a declarat Bogdan Apahidean, presedintele ASLO. In Romania, leasingul operational reprezinta aproximativ 20% din totalul pietei de leasing auto, in timp ce in Occident aceasta reprezinta 30-40%, potentialul acestei piete fiind estimat la aproximativ 8.000 – 10.000 de unitati noi pe an. Din punct de vedere al nu marului de masini, piata de leasing operational a crescut cu 14% in 2010 fata de 2009, ajungand la 31.859 de unitati. Valoarea pietei de leasing (cifra de afaceri) s-a situat la sfarsitul lui 2010 in jurul valorii de 200 milioane euro. In structura serviciilor solicitate, au dominat serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote) 70%, urmate de management de flote 22,8% si leasing operational (exclusiv finantare) 7,2%. Pentru 2011, se estimeaza o cresterea pietei de leasing operational cu aproximativ 15%, spre 35-37.000 de autovehicule in administrare, dar si a cifrei de afaceri cu peste 25%, la peste 250 milioane euro. Componenta flotelor respecta distributia marcilor in piata auto in general, pentru leasingul operational pretandu-se mai ales autovehiculele mici si medii, dar exista si masini premium pentru functiile de conducere. In prezent, peste 1.000 de companii au apelat la serviciile de leasing operational si management de flote, majoritatea provenind din randul multinationalelor. Principalele probleme cu care se confrunta firmele detinatoare de parcuri auto in activitatea de ges tio nare a flotei provin din nivelul scazut al serviciilor din piata. Firmele de leasing operational incearca, prin puterea de negociere data de volumele in administrare si sistemele specializate de administrare, sa diminueze aceste in conveniente.

Conducerea si activitatea ASLO

Pentru primii doi ani de activitate ai asociatiei, Bogdan Apahidean, director general LeasePlan Romania, se va afla in frunte in calitate de presedinte iar Christian Busch, director general Arval Service Lease Romania, si Daniel Ivan, director general Fleet Management Services, vor ocupa functiile de vicepresedinti. Asociatia se va concentra pe asigurarea conditiilor necesare dezvoltarii unui mediu de afaceri propice serviciilor de leasing operational si va crea canale de comunicare cu partenerii de afaceri si autoritati. Totodata, aceasta va urmari si analiza reglementarile ce vizeaza domeniul auto si fiscal, propunand recomandari pe marginea proiectelor si documentelor legislative. De asemenea, ASLO va comunica constant date centralizate despre evolutia pietei de leasing operational auto din Romania.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.