Condamnarea lui Nastase, comentata de Reuters si Associated Press

Romania a trimis un semnal ca incearca sa raspunda preocuparilor UE privind combaterea coruptiei raspandite, transmite Reuters, in timp ce Associated Press scrie ca Adrian Nastase va fi primul lider al Romaniei care va executa o pedeapsa cu inchisoarea de la caderea comunismului, in 1989. Esecul in lupta impotriva coruptiei din Romania si din Bulgaria vecina, cele mai noi si mai sarace membre ale Uniunii Europene, a dus la blocarea aderarii acestora la Spatiul Schengen, mai arata Reuters.

Adrian Nastase devine, astfel, politicianul de cel mai inalt rang care va fi inchis de la caderea comunismului in 1989, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a admis in parte recursul acestuia la decizia instantei inferioare, insa a confirmat o pedeapsa anterioara de doi ani de inchisoare. Fostul premier a negat acuzatiile, sustinand ca dosarul este unul politic.

Agentia de presa noteaza ca analistii si militantii anticoruptie au salutat condamnarea initiala din ianuarie ca fiind un pas in directia corecta facut de tara despre care organizatia Transparency International sustine ca este a treia cea mai corupta din Uniunea Europeana, dupa Grecia si Bulgaria.

Vanator si pescar impatimit, Adrian Nastase a ocupat functia de premier in guvernul de stanga din perioada 2000-2004 si ramane un politician de rang inalt in cadrul aliantei USL, care a preluat puterea luna trecuta si despre care se crede ca va castiga majoritatea in alegerile parlamentare din noiembrie, comenteaza Reuters.

Romanii au protestat in toata tara, la inceputul acestui an, impotriva austeritatii si a coruptiei in randul politicienilor, demonstratii care au dus la caderea guvernului, incheie agentia. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.