Conduceri noi la PÎCCJ, DNA şi DIICOT. Numite politic

Toţi cei 6 procurori propuşi de Victor Ponta, pe vremea când asigura şi interimatul la Justiţie (propuneri în înţelegere declarată public cu preşedintele Traian Băsescu) la şefia Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi DIICOT au primit aviz pozitiv, joi seară, de la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ei urmează să fie numiţi în funcţie, prin decret prezidenţial, cel mai probabil vineri. De data aceasta consensul a fost total între Ponta, Băsescu şi CSM, inclusiv în privinţa lui Tiberiu Niţu, propus prima dată (în noiembrie anul trecut) de fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru şi respins atât de CSM, în decembrie, cât şi de preşedintele Traian Băsescu, în ianuarie. După acest episod, nimeni nu se mai îndoieşte  că numirile la şefia parchetelor sunt politice.

Iată cine sunt cei 6:

  • Tiberiu Niţu – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) (avizat cu majoritate de voturi în CSM);
  • Dimitrie Bogdan Licu – prim adjunct al procurorului general al PÎCCJ (avizat în unanimitate de CSM);
  • Codruţ Olaru – adjunct al procurorului general al PÎCCJ (avizat îăn unanimitate);
  • Laura Codruţa Kovesi – procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) (avizată în unanimitate);
  • Alina-Mihaela Bica – procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) (avizată cu majoritate de voturi );
  • Elena Giorgiana Hosu – adjunct al procurorului şef al DIICOT (avizată cu majoritate de voturi în CSM).

Ei au fost audiaţi miercuri (bărbaţii) şi joi (femeile) la CSM. Toată lumea s-a declarat încântată de prestaţia lor, în frunte cu noul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. “Cred că dl Niţu a înţeles destul de bine, să spunem, eşecul din toamnă şi şi-a îmbunătăţit proiectul managerial şi şi-a îmbunătăţit discursul public. Cred că a învăţat din acest lucru şi cred că Tiberiu Niţu poate să performeze în fruntea acestei echipe”, a afirmat ministrul.

Cazanciuc a insistat pe ideea de echipă: “Acum a fost prezentată o echipă. Cea mai mare parte a membrilor din CSM a văzut această echipă cu bune şi cu unele lucruri poate mai puţin bune. Ne putem gândi la un examen în facultate, dacă vreţi, când un student poate să pice un examen, după care acelaşi student poată să vină într-o reexaminare în faţa aceluiaşi examinator cu aceeaşi materie”.

Însă sentimentul general al celor care au privit acest spectacol a fost acela de aranjament, iar cireaşa de pe tort a fost pusă de Tiberiu Niţu, cu bâlbe şi mai evidente, dar tratate cu multă indulgenţă de cei care l-au avizat.

Numirea în funcţie a celor 6, prin decret prezidenţial, este doar o chestiune de timp, cel mai târziu luni urmând să-şi intre în pâine. “Mâine voi primi de la CSM avizul pentru cei 6 procurori şi tot mâine voi înainta preşedintelui propunerile pentru numirile în funcţie”, a anunţat Cazanciuc joi seara, la CSM.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.