Consum mai mare cu 8,2% în primele 5 luni

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete) au crescut cu 8,2% în primele 5 luni, graţie vânzărilor mai mari de produse nealimentare (12,1%), a alimentelor, băuturilor şi tutunului (7,1%) şi carburanţilor (2,8%), arată INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost de 7,8% (vânzarea produselor nealimentare +11,9%, alimentare, băuturi, tutun +6,5% şi carburanţi +3,8%).

Ca serie brută, în luna mai, comparativ cu aprilie, consumul s-a majorat cu 1,7% pe ansamblu , datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,4%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+2,9%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,6%.

Ca serie ajustată, afacerile din comerţ au urcat cu 1,9% în luna mai faţă de aprilie, ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+3,8%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,4%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,0%.

Comparativ cu luna mai 2013, afacerile din comerţ au crescut în luna mai anul acesta cu 9,2%, datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,9%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,6%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au urcat cu 10,1% în luna mai 2014, comparativ cu luna mai 2013, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+16,6%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,6%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,6%). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.