Consum-record de gaze

Romanii au consumat in ultimele doua zile de ger cantitati-record de gaze, de 71,5 milioane metri cubi/zi, insa Ministerului Economiei sustine ca nu se impune deocamdata declansarea situatiei de urgenta, desi admite ca productia interna de gaze si livrarea din depozitele subterane se deruleaza la limitele tehnice maxime admise, pentru a acoperi consumul la nivel national.

“Consumul de gaze naturale inregistrat marti la nivel national a atins maximul ultimei perioade de temperaturi scazute, cifrandu-se la 71,5 milioane metri cubi. (…) Productia interna si extractia din depozite sunt la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic, astfel incat completarea consumului se face din import”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Din productia interna au fot asigurate, marti, 23 milioane metri cubi de gaze, iar din depozite au fost extrase 31 milioane metri cubi, ceea ce inseamna ca de la intern s-au asigurat 54 de milioane de metri cubi. Concomitent, gazele importate au atins nivelul de 17,5 milioane metri cubi.

Ministerul arata ca toti consumatorii au fost alimentati corespunzator, iar pentru urmatoarele zile sunt asigurate sursele necesare de gaze naturale.

Codul Potrocaliu de temperaturi extreme expira vineri, 3 februarie.

Facturile celor cu centrala termica de apartament pe gaze vor fi mai mari, din cauza consumului crescut in aceste zile de ger, insa se vor situa, ca de fiecare data, sub valoarea celor care utilizeaza agent termic din sistemul centralizat de termoficare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.