CONTINENTAL: Inovații pentru orașe inteligente

Continental a prezentat, la începutul acestui an, la târgul de tehnologie CES de la Las Vegas, câteva soluții și tehnologii destinate orașelor viitorului, care reflectă ideea că mobilitatea inteligentă este, deja, indispensabilă, având în vedere că jumătate din populația lumii trăiește în orașe. Iar numărul „orășenilor” se estimează că va crește cu încă 2,5 miliarde, în următorii 30 de ani.

Intersecții inteligente

Continental deține deja know-how important în domeniul inteligenței mobilității, de natură să descongestioneze traficul, să reducă accidentele și poluarea, abordând cele mai importante provocări ale mobilității urbane. Iată câteva dintre soluțiile pe care le propune.

Continental a prezentat, la CES, primul său program pilot de intersecție inteligentă, care operează deja în orașul Walnut Creek, California. O imagine tridimensională a intersecției, folosind realitatea augmentată, a permis vizitatorilor să experimenteze fluxuri de date din trafic. Soluția constă dintr-un set de senzori, un algoritm de fuziune a acestora care să genereze un model cuprinzător și un sistem de comunicații cu rază scurtă dedicat (DSRC), pentru schimbul de informații între intersecție și vehiculele conectate.

Soluția face posibilă avertizarea șoferilor care se apropie în legătură cu pietonii care, eventual, traversează în afara câmpului lor vizual. Datele pot fi utilizate pentru schimbarea semafoarelor, fluidizarea traficului, reducerea emisiilor și a timpului de așteptare în intersecții. Conceptul protejează utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii sau bicicliștii și oferă suport șoferilor în intersecții aglomerate. În plus, permite colectarea de informații și date statistice care pot fi folosite pentru fluidizarea circulației și realizarea unor îmbunătățiri la nivelul siguranței și protecției mediului.

Managementul flotelor în oraș 

Este de așteptat ca sistemele de „car sharing” să cunoască o dezvoltare durabilă în viitorul apropiat. În orașele inteligente, sharing-ul de vehicule electrice reprezintă o opțiune atractivă pentru reducerea zgomotului și a poluării mediului, reducând numărul de mașini, aglomerația și nevoia de locuri de parcare. Soluția de management urban al flotelor oferă acces facil la vehiculele electrice din sistem, optimizând administrarea acestora, reducând birocrația, facilitând predarea cheilor și chiar și mentenanța vehiculului.

Tot procesul poate fi realizat prin intermediul unei aplicații mobile, de la rezervare, acces, până la returnarea vehiculului, de la plată și facturare, până la raportarea incidentelor.

Lămpi Stradale Inteligente 

Sistemele inteligente de iluminare stradală reprezintă un element cheie în dezvoltarea unui oraș sigur și curat. Conceptul de Lămpi Stradale Inteligente simplifică managementul iluminatului, monitorizând și analizând, în același timp, traficul, mediul și informațiile privind parcările.

Folosind conectivitatea și senzorii, soluția permite controlul de la distanță al iluminării, precum și adaptarea acesteia la participanții la trafic.

Mai mult decât atât, permite mentenanța de la distanță și monitorizarea performanțelor și este o sursă de informații. Combinând sinergiile dintre Intersecțiile Inteligente și Lămpile Inteligente, se pot detecta situațiile critice și se pot transmite din timp vehiculelor conectate. În plus, prin identificarea locurilor de parcare libere, soluția poate reduce aglomerația și poate fluidiza traficul. Nu în ultimul rând, sistemul măsoară nivelul de zgomot și calitatea aerului.

Îmbrăcăminte Inteligentă 

În plus față de mobilitate și infrastructură, Continental dezvoltă și soluții care se adresează necesităților lucrătorilor din orașe, cu Îmbrăcăminte Inteligentă – sisteme electronice inteligente încorporate în țesături.

Acestea pot contribui la reducerea consumului de energie al vehiculelor și pot crește siguranța și confortul șoferilor. Încorporate în jachete și alimentate cu baterii, plăcuțele de încălzire oferă soluția perfectă pentru încălzire și un consum energetic eficient. Jacheta este echipată cu un sistem de încărcare inductiv, care poate fi încărcat de la vehicul.

Această tehnologie este potrivită în special lucrătorilor din construcții sau celor care realizează intervenții de urgență. Jachetele pot fi echipate și cu surse de iluminare, benzi LED, care să îi facă vizibili chiar și în cele mai grele condiții, cum ar fi în fum, vreme urâtă sau pe timp de noapte

City Data as a Service

Platforma City Data as a Service (CDaaS) îi permite lui Continental să ofere servicii integrate și interoperabile, incluzând Intersecțiile Inteligente, Lămpile Inteligente, Traversările Inteligente, Shuttle-urile Automate, Parcările Inteligente și sistemul de Management Urban al Flotelor. Platforma oferă accesul la o gamă de servicii obișnuite pentru clienți, cum ar fi rezervări, plată sau direcționarea către diferitele soluții. Toate informațiile sunt împărtășite prin intermediul unui hub de date care îndeplinește cele mai înalte standarde de confidențialitate și securitate. Integrarea facilă a serviciilor terțelor părți poate fi realizată prin SDK sau API.

Platforma colectează, procesează și fuzionează datele provenind de la diferitele soluții, pentru a crea rezultate concrete. De exemplu, Lămpile Inteligente pot detecta un loc de parcare disponibil, platforma CDaaS utilizând inteligența artificială pentru a previziona disponibilitatea în sistemul de Smart Parking, care ghidează șoferul către acest loc de parcare.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.