Contractul cu Bechtel, la desecretizare

Ordinul de desecretizare a contractului încheiat de autorităţile române cu compania americană Bechtel a fost publicat în Monitorul Oficial acum 10 zile, iar cele câteva mii de pagini ale documentului vor fi publicate pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) până la sfârşitul lunii iulie, a anunţat ministrul delegat Dan Şova.

“Contractul cu Bechtel s-a desecretizat. Acum 10 zile s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul de desecretizare. Acum se fac scan-uri după documente. Sunt câteva mii de pagini şi vor fi puse pe site-ul DPIIS. Nu ştiu când va avea loc, dar mai repede de 30 iulie”, a spus, luni, ministrul Şova, prezent la seminarul ”Consultarea autorităţilor publice locale pe tema proiectului de lege privind parteneriatul public-privat”.

Amintim că rezilierea celui mai păgubos contract încheiat vreodată de autorităţile române a avut loc în data de 29 mai a.c., după 10 ani de la parafarea sa în timpul Guvernului Năstase. Culmea e că tot un guvern condus de PSD a trebuit să cureţe paguba.

Din cei 415 km de autostradă prevăzuţi în contract, constructorul american a realizat numai 52, dar a primit 1,4 miliarde de euro. Iar ca să plece, Bechtel a mai primit 37 de milioane de euro despăgubiri, bani suportaţi de la bugetul de stat – deci tot din buzunarele românilor -, potrivit premierului Victor Ponta. În aprilie, Bechtel mai încasase 50 de milioane de euro, sumă considerată restanţă la lucrările pe care nu le-a executat.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.